Почетна / Микс / Пливање

Вишеструки шампион Европе дошао у Београд: За моју каријеру ово је у најбољи потез

Најбољи српски пливач Велимир Стјепановић постао становник главног града на неодређено време
ФОТО: Н. Неговановић

Најбољи српски пливач постао је становник главног града своје отаџбине. Велимир Стјепановић, вишеструки шампион Европе у наредном периоду живеће у Београду. Момак рођен у Дубаију одлучио се почетком месеца на овај корак.

На базену Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“ 24 – годишњи ас почео је да ради под надзором тренера Себастијана Хигла. После одрађеног првог тренинга на Дорћолу био је расположен за разговор.

Одакле идеја да се преселите у Београд?

- Одлучио сам после много размишљања. Било је ту много дилема и приватних и професионалних. Пресудила је жеља да се бавим пливањем на врхунском нивоу и да покушам да урадим још неке велике ствари. Током прошле сезоне почео сам сарадњу са Себастијаном Хиглом. Углавном смо били раздвојени, он у Србији, ја у Емиратима. Није то било лоше. На Светском првенству у Будимпешти са два 12. на места на 100 и 200 слободно остварио сасвим пристојне резултате, с обзиром да сам направио велику паузу после Олимпијским игара у Рију. Сада ћемо бити стално заједно, тако да очекујем да ће и ефекти сарадње бити много бољи. За моју каријеру, ово је најбољи потез.

Тотална промена

До сада сте у Београд долазили на краћи временски период, најдуже сте се задржавали два месеца. Колико га познајете и колико ће требати времена да се навикнете?

- Волим Београд. Увек сам се радовао доласку овде. Наравно сада ће све бити другачије. Мораћу на неке ствари да се навикнем, јер сам ипак рођен и одрастао у другој средини. Много је људи који чине све да ми олакшају привикавање. Морам да поменем мој клуб Партизана и Матију Копривицу, који се максимално труди да све везано за тренинг и многе ствари ван базена функционишу како треба – каже Веља - У својој сам земљи и то је лепо. Наравно веома је важно и што ће мој српски језик сада сигурно бити далеко бољи.

И ове сезоне сте поново направили велику паузу после планетарног првенства у Мађарској?

- Дуго сам се двоумио шта да радим. Практично од средине августа нисам ушао у воду. Разлика је само што сам после Рија одмарао скоро три месеца, сада је можда месец и по дана. Сада сам отпливао два километра и није ми било нимало лако – уз осмех је рекао Степановић и додао – Искрено нигде не журим. Најважније је да сам преломио и одлучио да дођем у Београд. Сада ћу уз договор са Себастијаном полако правити програм рада и постепено улазити у јачи тренажни процес.

Из ове перспективе јасно је да нема ништа од учешћа на Европском првенству у малим базенима у Копенхагену средином децембра?

- Одавно сам одлучио да прескочим то такмичење. У малим базенима сам био европски шампион у Хернингу пре четири године на 200 делфин. Имам и светску бронзу на 200 слободно из Дохе 2014. Никада мени 25 – метарски базени нису били приоритет. Урадио сам неке добре ствари и то је довољно. Мој потпуни фокус је на олимпијски базен и велика такмичења у њему.

Главно такмичење у наредној години је континентални шампионат у Глазгову у августу. Имате довољно времена да се спремите за такмичење у Шкотској.

- Искрено још увек не размишљам о томе. Далеко је август следеће године. Тренутно ми је најважније да сам ушао у базен и да сам почео да пливам. Знам да ме чека много напорног рада. Искрено после Олимпијских игара у Рију када сам себи наметнуо велики притисак и када сам био разочаран због тога што нисам прошао у финале на 200 слободно, одлучио сам да збацим са плећа ту тензију. Само ме спутавала. Наравно то не значи да одустајем од великих амбиција. И убудуће ћу на сваком такмичење ићи са жељом да се домогнем постоља, јер само ако тако размишљам, могу да дођем до одличја – рекао је Стјепановић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.