Почетна / Микс / Пливање

Селектор српских пливача о шансама на СП: Медаља није реална!

Свако полуфинале, а поготову финале било би огроман успех – каже селектор Србије Дејан Пејиновић
ФОТО: ПСС/ Давид Дамњановић

Специјално за Журнал из Будимпеште: Владимир Тодоровић

Девет најбољих пливача које Србија има у овом тренутку такмичиће се од данас на Светском првенству у Будимпшети.

Велимир Стјепановић, Чаба Силађи, Себастијан Сабо, Вук Челић, Андреј Барна, Стефан Шорак, Иван Ленђер, Урош Николић и Ања Цревар изборили су право да стану раме уз раме са најуспешнијима на планети.

Селектор Дејан Пејиновић, мирним тоном као и увек говори о шансама екипе у главном граду Мађарске.

Прво да кажем да су можда критеријуми могли да буду и оштрији, али да смо се због близине Будимпшете, као и чињенице да неће сви бити ту у исто време, одлучили за мало већу групу. И апсолутно стојим иза те одлуке – рекао је Пејиновић и наставио:

Ањи Цревар приоритет Индијанаполис

Једина дама у српском тиму је суператалентована Ања Цревар. Европска јуниорска шампионка на 400 и вицешампионка на 200 мешовито у Мађарској ће пливати само 400 мешовито. Планирано је да дође 28. јула, док је трка заказана за 30. јул.

То је договор који смо одавно постигли са њом и тренером Марком Спасовом. Доћи ће овде да отплива трку, пре свега због искуства. Њој су приоритети ове године јуниорска такмичења. Узела је злато и сребро на Европском првенству, сада се фокусира на Светско првенство у Индијанаполису, где такође има велике амбиције. Ања је сјајна, али нажалост тренутно једина наша дама, која је близу светског врха – каже Пејиновић.

Чињеница је да медаља у овом тренутку није реална, свака пласман у полуфинале, а поготову у финале био би огроман успех. То је реалност у овом тренутку. Без великих речи, јер за њих у овом тренутку не постоји утемељење.

Са А ФИНА нормом су дошли само Велимир Стјепановић (100, 200 слободно) и Чаба Силађи (50, 100 прсно).

Наша два тренутно најбоља пливача имали су сличне ситуације уочи овог такмичења. Обојица су променили тренере. Истина Стјепановић мало раније од Силађија, али је чињеница да се обојица још привикавају на нов систем рада. Због тога немамо најјаснију слику шта би могли да тачно да ураде. Оно што знамо је да имају највеће шансе за висок пласман.

Смена генерација је неминовност

Најискуснији Иван Ленђер и Чаба Силађи пет пут пливају на Светским шампионатима, Велимир Стјепановић, четврти пут.

Иван и Чаба имају 27 година, већ дуго су на сцени. Јасно је да долази нова генерација која треба да их замени у наредних неколико година. Вељи су 24 године и он је већ афирмисан пливач са невероватним резултатима. Он предводи тај талас, а очекујем да ће Челић и Сабо, који су 96. годиште и Барна, који је 98. годиште, све више наметати својим резултатима. То је логичан след догађаја – каже Пејиновић.

Стјепановић је једини међу десет најбољих на улазним листама и то на 200 слободно са временом од прошле године (1:46,06).

Веља на ово такмичење долази опуштенији него што је то био случај 2015. и 2016. године. После спекаткуларнног резултата у Берлину 2014. и два европска злата на 200 и 400 слободно, порасла су и очекивања од њега. Због тога је 2015. била нешто лошија, да би се прошле вратио сребром на континенталном шампионату на 200 слободно у Лоднону. То је велики успех, који је прошао прилично незапажено. У Рију је стигао до полуфинала, што је највише пре свега њега разочарало. Прекинуо је због тога сарадњу са Тајдијем, почео са Хиглом. Све се то одвијало на релацији Београд – Дубаи. Искрено ја бих био задовољан сваким његовим временом испод 1:47 минута. О 100 слободно не желим много да причам, јер је потпуни фокус на 200 метара.

Силађи је једини од свих наших пливача потврдио А норму и на 100 (1:00,27) и на 50 прсно (27,42).

Чаба је имао одличан старт сезоне. Онда је дошла та промена у априлу, која је била неочекивана. Престао је да ради са Хиглом и прешао у Војводину код тренера Беретића. Од тренинга „један на један”, одједном је постао део групе. Веома јаке групе. Као што је и он рекао верујем да су, уколико се „не стегне”, времена око 1:00 на 100 прсно и 27,2 на 50 метара за њега достижна, што би гарантовало борбу за полуфинале. Надам се да ћу га видети макар у једној полуфиналној трци.

Двојица српских представника првог дана

Двојица представника у индивидуалним тркама и штафета 4 х 100 слободно представљаће Србију током првог дана такмичења у „Дунав Арени”.

Први ће на старт Себастијан Сабо на 50 делфин. Пливаће у осмој стази у осмој претпоследњој групи. Има 23. улазни резултат.

Покушаћу да отпливам време око 23,60. Уколико то урадим имам шансе за полуфинале. Као и увек на педсетици, одлучиваће нијансе – каже 21-годишњи момак из Сенте.

После њега на сцену излази Чаба Силађи. Најбољи наш прсаш у историји са 1:00,27 има 25. време по вредности. Скочиће из стазе 0 у последњој деветој групи.

Све је већ речено. Волео бих резултат око минута односно да поправим најбољи овогодишњи резултат. Видећемо колико је то реално.

Преподневни програм зачиниће штафета 4 х 100 слободно. Стјепановић, Сабо, Ленђер и Барна. Пријављено је 20 екипа. Наши момци стартују у другој групи у стази 0. Као главни циљ је истакнут улазак међу 12 најбољих на планети.

Изненађење би могао да буде Себастијан Сабо, који плива 50 и 100 делфин.

Реч је о момку, који има изузетну прогресију. Јак је и „плован”. Сјајно осећа воду и брзо учи. На педесетици са 23,79 има неко 23 време. Ту би можда могао да се укључи у борбу за полуфинале. На стотки мало теже, али са неким личним рекордом од 52,5 би сигурно сви било задовољни.

По улазним листама Вук Челић (200 леђно), Андреј Барна (50 слободно) и Стефан Шорак (200 мешовито), тешко се могу надати пласману међу 16.

Најбоља персонална остварења или времена близу томе су нешто што је њихов циљ – кратко је рекао Пејиновић.

Србија ће имати и две штафете и то на 4 х 100 слободно (Стјепановић, Сабо, Ленђер и Барна) и 4 х 200 слободно (Стјепановић, Николић, Шорак, Барна или Ленђер).

Верујем да штафета 4 х 100 слободно има добар потенцијал. Очекујем да пливају време око 3:16, што би нам скоро сигурно обезбедило пласман међу 12. Крајњи циљ је да екипа избори место у Токију. Снага групе уствари показује снагу пливања у једној земљи. Радује ме што су сви мотивисани и што једва чекају ту трку првог дана – изјавио је Пејиновић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.