Почетна / Микс / Пливање

Русу Вјачањину не дају да плива за Србију па ће тражити држављанство Америке

Огласио се Аркадиј Вјачањин поводом одлуке да му Светска пливачка федерација не дозволи да плива за Србију
ФОТО: И. Милутиновић

Аркадиј Вјачањин требало је да буде један од главних адута Србије на Европском првенству у Лондону. Очекивало се да ће годину дана пошто је добио српско држављанство добити дозволу од Светске пливачке федерације (ФИНА) да се такмичи на шампионату у Британији, а касније и на Олимпијским играма у Рију за које има „А“ норму на 100 и 200 леђно.

Међутим, неколико дана пре почетка шампионата стигао је негативан одговор ФИНЕ, а писмо је потписао извршни директор Корнел Марклеску.

Образложење је да од тренутка када је добио нови пасош, у периоду од година дана, није боравио више од шест месеци и једног дана у Србији, што се тражи у оваквим случајевима. Потврду тога ФИНА је добила од Светске антидопинг агенције (ВАДА), којој је Рус обавезан да се пријави.

Власнику две бронзе на Олимпијским играма у Пекингу, 32 – годишњем Вјачањину веома је тешко да се помири са овом одлуком.

- Разочаран сам. Мислио сам да ће имати мало више разумевања за мој случај. Нисам на највећим такмичењима учествовао практично од Олимпијских игара у Лондону 2012. године, када сам последњи пут пливао за Русију. Такође упознао сам челнике ФИНА да не могу да живим у Србије, јер новац зарађујем тако што се такмчим на митинзима у Сједињеним Америчким Државама. Веровао сам да ће то неко прихватити. Нажалост, одбили су ме без милости.

Занимљиво је да је Маркулеску на питање о Вјачањину рекао да су случајеви промене држављанства компликовани и да не зна докле се дошло са решавањем „случаја Вјачањин“.

- Имам потпис Маркуелскуа на званичном писму у којем ме одбијају. Јасно ми је да га он није писао , али је макар могао да прочита шта потписује – истакао је Вјачањин.

Када су шансе да плива за Србију у Рију сведене на минимум или готово да не постоје, Вјачањин планира да се фокусира на добијање америчког држављанства.

Већ скоро пет година борави на Флориди и цео проcес треба да се покрене у марту 2017. Део је јаког америчког тима, а како каже, не одустаје од још једног појављивања на највећој смотри светског спорта.

- Ни сада више нисам тако млад, а за Игре у Токију имаћу 36 година. Међутим, све је мојим рукама. Дуго сам био преокупиран проблемима око добијања дозволе да пливам за Србију. Сада када је драма завршена, моћи ћу више да се посветим тренингу и раду у води. Није немогуће да се појавим на Олимпијским играма у Јапану – рекао је Вјачањин.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.