Почетна / Микс / Пливање

АП: Опасно загађени базени у којима ће се такмичити олимпијци у Рију!

Пливачи, веслачи и једриличари на следећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру биће у опасности да се озбиљно разболе јер је вода на местима планираним за такмичења загађена вирусима и бактеријама из канализације, показала је истрага коју је спровела америчка новинска агенција Асошиејтед прес
ФОТО: АП

Анализом квалитета воде утврђен је опасно висок ниво вируса и бактерија из канализације што је запрепастило такмичаре који тренирају у Рију годину дана пред Игре. Неки од њих су се већ разболели, имају грозницу, дијареју или повраћају.

Бразилски званичници уверавају да ће до следећег лета вода бити безбедна за такмичаре, али бразилске власти не тестирају воду на вирусе. АП наводи да је ово прва свеобухватна анализа и за вирусе и за бактерије.

Бразил има велики проблем са загађењем вода, јер се највећи део канализације не прерађује, велика количина отпада плови отвореним каналима до река и вода где ће се одржавати такмичења на следећој Олимпијади.

Спортисти ће, наводи АП, готово сигурно доћи у контакт с вирусима којих је у неким тестовима било 1,7 милиона пута више од нивоа који се сматра опасним.

То су у суштини непречишћене отпадне воде. Вода из нужника и тушева и све оно што људи бацају у лавабое, све помешано, доспева у приобалне воде – изјавио је Џон Грифит, морски биолог који је прегледао протоколе, методологију и резултате тестова које је спровео АП.

На Олимпијским играма 2016. учествоваће више од 10.000 спортиста из 205 земаља, а готово 1.400 ће једрити у водама близу марине Глорија у заливу Гванабара, пливати код обале Копакабана или веслати у језеру Родриго де Фреитас.

Агенција АП је у тим водама спровела четири тестирања и узела 37 узорака која су тестирана на три типа аденовируса, ротавирус, ентеровирус и фекалне колиформне бактерије.

Утврђено је да није безбедно ниједно место на којем ће се следеће године одржати такмичење у воденим спортовима. Неки од вируса присутни у тим водама узрокују респираторне и дигестивне болести, али могу довести и до озбиљнијих срчаних, можданих и других обољења.

Амерички стручњак за такву врсту вируса, Кристина Мена проценила је да спортисти имају 99 одсто шансе да се заразе ако попију само три кашичице воде.

У језеру Родриго де Фреитас које је претходних година чишћено и сматрано је безбедним за веслаче, нађено је од 14 милиона до 1,7 милијарди аденовируса по литру.

Стручњаци који надгледају воде у Јужној Калифорнији дижу узбуну када тај ниво достигне 1.000 вируса по литру.

Иако су званичници Рио де Жанеира обећали да ће рештити проблем отпадних вода и очистити реке и заливе, и за то добили значајна средства од државе, али и од међународних институција, није остварен већи напредак и готово је сигурно да обећано неће бити испуњено до почетка Олимпијаде.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.