Почетна / Микс / Остали спортови

Јапански научник не верује да ће ОИ бити одржане следеће године

У Јапану је око 12.000 случајева заразе корона вирусом, док је око 250 људи преминуло
ФОТО: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Јапански професор инфективних болести Кентаро Ивата рекао је данас да је песимиста и да не верује да ће се Олимпијске игре у Токију одржати за 15 месеци.

- Да будем искрен, мислим да се Олимпијске игре неће одржати следеће године. За одржавање Игара потребна су два услова - да је корона вирус под контролом у Јапану и да је корона вирус под контролом свуда на свету - рекао је Ивата, професор на Универзитету Кобе.

Извршни директор организационог одбора Олимпијских игара Тоширо Муто изразио је сличне резерве пре десет дана. Након тога су организациони одбор и Међународни олимпијски комитет рекли да не постоји "план Б" осим да се припремају за Игре које би требало да почну 23. јула 2021. године.

- Веома сам песимистичан у погледу одржавања Олимпијских игара, осим ако се не одрже у потпуно другачијој структури - без публике или са врло ограниченим учешћем - рекао је Ивата.

- Морате позвати много спортисти из различитих земаља, што није баш компатибилно са овим вирусом. Јапан би могао да контролише ову болест до следећег лета. Волео бих да можемо, али мислим да се то неће бити случај свуда на Земљи - додао је он.

У Јапану је око 12.000 случајева заразе корона вирусом, док је око 250 људи преминуло.

Професорка на Универзитету у Единбургу Деви Сридар рекла је за Би-Би-Си да је одржавање Игара могуће ако се пронађе вакцина за корона вирус.

- Ако добијемо вакцину у току следеће године, онда заправо мислим да је одржавање Олимпијских игара реално. Вакцина ће променити игру. Ако се то не догоди, онда је нереално очекивати да ће се Игре одржати - рекла је она.

Декан Факултета за јавно здравље Универзитета у Небраски Али Кан рекао је за АП да је могуће наставити по плану и без вакцине.

- Довољно је 15 месеци да се јавно здравство ухвати у коштац са тим проблемом чак и без вакцине или лека - рекао је он сугеришући да ће креативност "медицинско-индистријског комплекса" решити проблем.

Он је, такође, казао да ће можда бити потребно преиспитивање Олимпијских игара у смислу "места, спортиста и гледалаца".

На Олимпијским играма учествује 11.000 спортиста, уз њих још 4.400 параолимпијаца - а сви спортисти имају бројне тренере и тимове. Поред тога, Олимпијске игре привлаче на хиљаде навијача са свих страна света.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.