Почетна / Микс / Остали спортови

Тур д'Франс ове године можда иза затворених врата

Тур д'Франс се вози од 1903. године, обично у јулу. Трку кроз већи део Француске, а обавезно и преко Пиринеја и Алпа, двадесетак тимова са по осам возача спектакуларно завршава на Јелисејским пољима у Паризу
ФОТО: Твитер/Тур д'Франс

Француска министарка за омладину и спорт Роксана Марасинеану рекла је новинарима да би се највећа и најважнија друмска бициклистичка трка света, "Тур д'Франс" ипак могла да се вози, али "иза затворених врата" - без публике.

Међутим, по француском спортском листу Екип, Марасинеану је упозорила да је због неизвесног тока пандемије корона вируса још рано за такву одлуку.

Потврдила је да се са организатором Тура - компанијом АСО, разговора о различитим сценаријима који би могли одлучити судбину овогодишње трке која би требало буде од 27. јуна до 19. јула.

- Економски модел 'Тур д'Франса' не темељи се на продаји улазница, већ на правима ТВ преноса - рекла је у среду за француску радио-мрежу "Франс бле" француска министарка Марасинеану, некадашња олимпијска пливачица Румуније.

- Сви разумеју да (због пандемије) морају остати код куц́е, зато гледају телевизију, не присуствују такмичењима. Тако не би било тешко ако и Тур може да се гледа само на телевизији - рекла је она.

Марасинеану је у понедељак рекла новинарима да се нада да би и у садашњим условима наметнутим пандемијом, могло у неком облику бити највећих такмичења, као што је "Тур".

Ипак ове недеље је објављено да се Олимпијске игре одлажу, Европско првенство у фудбалу вец́ је одложено за 2021. годину, у бициклизму су одложена многа талмичења, те и мајски "Ђиро д'Италиа", али о "Туру" се још ништа не зна.

У среду је бивши председник Светске бициклистичке организације (УЦИ), Брајан Куксон рекао да се "Тур" и остале две највеће трке из серије "Гранд Турс" - "Ђиро" и "Вуелта а Еспања" могу скратити са уобичајене три недеље на две, како би стале у овогодишњу сезону, знатно скрац́ену низом одлагања трка.

Тако би "скраћени 'Тур'" могао да буде крајем јула или у августу, предложио је Куксон.

Министарка Марасинеану је касније на Твитеру поновила да је прерано да се донесу чврсте одлуке шта може бити с "Туром".

- 'Тур' је споменик спорта - написала је министарка. "

- Још је прерано за одлучивање. Има времена за све. Сада имамо хитнију борбу (пандемију). Уложимо сав свој труд у успон на ту планину, пре но што се латимо следеће.

Тур д'Франс се вози од 1903. године, обично у јулу. Трку кроз већи део Француске, а обавезно и преко Пиринеја и Алпа, двадесетак тимова са по осам возача спектакуларно завршава на Јелисејским пољима у Паризу.

За 23 дана трке возачи превале око 3.500 километара током 21 етапе, међу којима имају свега два дана одмора. "Тур" није вожен само 1915-19. и 1940-47. године због светских ратова.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.