Почетна / Микс / Остали спортови

Олимпијски комитет Србије обележио 110 година од оснивања

Олимпијски комитет Србије (ОКС) обележио је 110 година од оснивања традиционалном свечаношћу у хотелу "Москва", где је 23. фебруара 1910. године основан Српски олимпијски клуб
ФОТО: Танјуг

Група официра школованих у Француској, на челу са генералом Светомиром Ђукићем на четвртом спрату хотела у редакцији листа "Ново време" поставила је темељ организацији, која је две године касније примљена у Међународни олимпијски комитет.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и амбасадор Јапана у Србији, земље домаћина наредних Игара у Токију, Јунићи Марујама обишли су данас апартман у хотелу "Москва", а потом је Маљковић положио ловоров венац на спомен плочу испред хотела.

"Мало је земаља у свету које могу да се похвале овако дугом олимпијском традицијом. Генерације пре нас изградиле су углед у међународној олимпијској породици, а наши олимпијци су врхунским спортским остварењима оставили дубок траг у олимпијској историји и допринели популаризацији Олимпијског покрета и Олимпијских игара. Богато наслеђе и више од века дуга олимпијска традиција, свакако су додатни мотив при сваком новом изазову", рекао је Маљковић.

Он је пожелео спортистима Србије успешну олимпијску годину и пуно медаља и трофеја.

"Искористио бих прилику да им са овог места пожелим да буду здрави и да вредно тренирају како би у Токију остварили своје најбоље резултате. Сигуран сам да ћемо се и ове године радовати њиховим успесима и имати разлога да се поносимо јер су они најбоље што Србија има", истакао је први човек ОКС.

Амбасадор Јапана Марујама захвалио се представницима Олимпијског комитета Србије на позиву.

"Велика је част данас бити овде и бити део великог јубилеја који прославља Олимпијски комитет Србије. Чињеница је да ће четири града у Јапану бити домаћини српским спортистима у периоду припрема и аклиматизације за предстојеће Олимпијске игре, што потврђује сјајне односе између наше две земље. Желим вам много успеха на Олимпијским играма у Токију и даљем раду", рекао је Марујама.

На свечаности су присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, представници националних спортских савеза и други.

Први пут на Играма спортисти из Србије појавили су се на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године. Први олимпијци били су Душан Милошевић, трећи у квалификационој групи на 100 m (11,6) и маратонац Драгутин Томашевић, који је заузео 37. место.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.