Почетна / Микс / Остали спортови

Хамилтон победио у трци за Велику награду Француске, шести тријумф у сезони, 79. у каријери

Друго место заузео је Валтери Ботас из Мерцесеса са 18,056 секунди заостатка, а трећи је био Шарл Леклер из Ферарија са заостатком од 18,985 секунди
ФОТО: EPA/YOAN VALAT

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Француске и увећао предност у генералном пласману.

Актуелни шампион је на стази „Пол Рикар” кренуо са пол позиције, водио је од почетка до краја трке и остварио шесту победу у сезони, а 79. у каријери. Он је трку завршио за сат, 24 минута, 31,198 секунди.

Возачи

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 187

2. Валтери Ботас (Финска) 151

3. Себастијан Фетел (Немачка) 111

4. Макс Верстапен (Холандија) 100

5. Шарл Леклер (Монако) 87

6. Пјер Гасли (Француска) 36

7. Карлос Саинц (Шпанија) 26

8. Данијел Рикардо (Аустралија) 22

9. Кими Раиконен (Финска) 17

10. Кевин Магнусен (Данска) 14

11. Нико Хулкенберг (Немачка) 14

12. Серхио Перес (Мексико) 13

13. Ландо Норис (Велика Британија) 13

14. Данил Квјат (Русија) 10

15. Александар Албон (Тајланд) 7

16. Ленс Строл (Канада) 6

17. Роман Грожан (Француска) 2

Конструктори

1. Мерцедес 338

2. Ферари 198

3. Ред Бул 136

4. Мекларен 39

5. Рено 36

6. Рејсинг Поинт 19

7. Алфа Ромео 17

8. Торо Росо 17

9. Хас 16

Друго место заузео је Валтери Ботас из Мерцесеса са 18,056 секунди заостатка, а трећи је био Шарл Леклер из Ферарија са заостатком од 18,985 секунди.

Возач Ред Була Макс Верштапен заузео је четврто место, а пети је био Себастијан Фетел из Ферарија. Он је освојио и додатни бод за најбржи круг трке.

Возач Мекларена Карлос Саинц заузео је шесто место, а седми је био Данијел Рикардо из Реноа. Возач Алфа Ромео Кими Раиконен заузео је осмо место, девети је био Нико Хулкенберг из Реноа, а 10. место заузео је Ландо Норис из Мекларена.

Хамилтон је добро стартовао сачувао је прво место, испред тимског колеге Ботаса и Леклера, који је покушао да се пробије са треће позиције. Верштапен је покушао да обиђе Феријев болид, али је остао четврти, а Саинц је претекао Нориса за пето место. Добро је стартовао Рикардо, у једном тренутку претекао је Фетела, али није успео да задржи позицију, пао је на 10. место, а возач Ферарија остао је седми.

Фетел је у петом кругу обишао Нориса за шесто место, а Хамилтон је стекао две секунде предности над Ботасом. Перес је кажњен са пет секунди након што је у првом кругу скратио кривину и претекао неколицину возача.

Хамилтон је у тим тренуцима низао најбрже кругове на стази „Пол Рикар” и имао је 2,5 секунде предности на челу. Фетел је претекао Саинца за пето место, а затим је возио најбржи круг. Актуелни светски првак се у 14. кругу пожалио „да му се нешто сломило”, највероватније седиште, али је убрзо возио најбржи круг трке и отишао на три секунде предности.

Од 18. круга возачи су почели са одласцима у бокс на замену гума, први од водећих отишао је Верштапен у 21. кругу и вратио се као пети иза Фетела, а круг касније исто је учинио и Леклер, који се на стазу вратио иза тимског колеге, на четврто место. Фетелу су из бокса рекли да „ради супротно од Верштапен” и да што дуже остане на стази на старим гумама.

У 24. кругу Ботас је отишао на замену гума и на стазу се вратио као трећи иза Фетела, а затим је у бокс позван и Хамилтон, који је изашао на стазу испред Фетела. Немац је затим рекао да има проблема са предњом левом гумом, па је отишао у бокс и на стазу се вратио као пети.

Хамилтон је стекао 12 секунди предности над Ботасом, који се одлепио од Леклера на четири секунде. Међу водећима није било узбуђења, али је тим тренуцима најзанимљивија била борба два Мекларена, између шестопласираног Саинца и седмопласираног Нориса, након што је Британац путем радија тражио од екипе да обавести Шпанца да појача темпо.

Норис је затим имао проблема са болидом и мучио се да задржи позицију.

У наставку, Ботас је возио најбржи круг, али је ту „титулу” желео Фетел, који је у претпоследњем кругу отишао на замену гума како би освојио додатни бод, што му је у последњем кругу и пошло за руком.

У последњем кругу виђено је највише узбуђења. Леклер се примакао Ботасу на 0,440 секунди, а Норис је покушавао да сачува седмо место. Њега је прво претекао Рикардо, а затим су исто учинили и Раиконен и Хулкенберг, па је млади Британац освојио само бод, заузевши 10. место.

Наредна трка у шампионату вози се 30. јуна за Велику награду Аустрије.

Велика награда Француске: 1. Луис Хамилтон (Мерцедес) сат, 24 минута, 31,198 секунди, 2. Валтери Ботас (Мерцедес) + 18,056, 3. Шарл Леклер (Ферари) + 18,985, 4. Макс Верстапен (Ред Бул) + 34,905, 5. Себастијан Фетел (Ферари) + 1:02,796, 6. Карлос Саинц (Мекларен) + 1:35,462, 7. Данијел Рикардо (Рено) један круг, 8. Кими Раиконен (Алфа Ромео) један круг, 9. Нико Хулкенберг (Рено) један круг, 10. Ландо Норис (Мекларен) један круг, 11. Пјер Гасли (Ред Бул) један круг, 12. Серхио Перес (Рејсинг Поинт) један круг, 13. Ленс Строл (Рејсинг Поинт) један круг, 14. Данил Квјат (Торо Росо) један круг, 15. Александар Албон (Торо Росо) један круг, 16. Антонио Ђовинаци (Алфа Ромео) један круг, 17. Кевин Магнусен (Хас) један круг, 18. Роберт Кубица (Вилијамс) два круга, 19. Џорџ Расел (Вилијамс) два круга. Трку није завршио Роман Грожан (Хас).

Хамилтон: Заједно стварамо историју

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да је задовољан данашњом победом у трци Формуле 1 за Велику награду Француске и најбољим стартом сезоне.

- Ово је био заиста добар викенд, дуго се тркам и никада ми не досади, био је велики изазов. Ми пишемо историју заједно и поносан сам што сам део овог тима - рекао је Хамилтон.

Петоструки светски првак победио је у Француској и остварио 79. победу у каријери. Он је кренуо са пол позиције и водио је током целе трке, али је рекао да није било лако.

- Није било лако, све је било на ивици. Имао сам прилично велике пликове на предњим гумама, али ово је најбољи старт године - рекао је британски возач.

У генералном пласману Хамилтон има 36 бодова више од тимског колеге Валтерија Ботаса.

- Имао сам добар старт, а такође и Луис. Он је данас био бржи, нисам могао да парирам његовом темпу и на томе морам да радим уочи наредне трке, али поносан сам на екипу. Данас је био јак и константан, као и у јучерашњим квалификацијама, али није непобедив - рекао је Ботас.

У првих осам трка, осам победа остварили су возачи Мерцедеса, шест пута тријумфовао је Хамилтон, а два пута Ботас.

На стази „Пол Рикар” треће место заузео је возач Ферарија Шарл Леклер.

- Дао сам све од себе, добро сам се осећао у болиду, али Мерцедеси су од почетка били сувише брзи. Први део је био добар, али у другом сам морао да чувам гуме и на крају сам се примакао Валтерију. Али, није остало довољно кругова да покушам нешто. У односу на петак, данас је сјајан дан за нас - навео је Леклер.

Наредна трка у шампионату вози се наредне недеље на стази Шпилберг за Велику награду Аустрије.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.