Почетна / Микс / Остали спортови

ИН МЕМОРИАМ: Војимир Јовшић - Јовша

Одлазак борца за вести и истину

Српско новинарство остало је без једног од доајена, вероватно најбољег спортског новинара у историји „Новости“.  Војимир Јовшић –Јовша преминуо је јуче у 73. години у Београду.

Добитник „Златног пера“ најзначајније награде у спортском новинарству у времену кад се новинарство у тадашњој СФРЈ ценило и свака написана реч имала тежину, Јовшић је име у спортској журналистици стекао дугогодишњим писањем о фудбалским клубовима Црвеној звезди и Партизану.

Његову реч поштовали су фудбалери, функционери, навијачи, сви читаоци, али и колеге новинари.

Био је врхунски новинар и сјајан уредник демистификујући веровање да једно с другим не иде. Напротив, знање стечено дугогодишњим новинарким изгарањем за вести, инфорамције, репортаже... преносио је на младе новинаре од тренутка кад је 1989. године постао уредник спортске рубрике „Вечерњих новости“.

Борио се за сваку вест и сваког млађег колегу ословљавао са „сине“.  Та реч није била узречица, сви којима је био уредник знали су да у свом строгом уреднику Јовши имају новинарског оца - истинског заштитника пред  онима којима информације из клубова и савеза нису одговарале, али и пред старијим новинарима који нису волели конкуренцију.

Да су спортски новинари и уредници способни да раде у свим сегментима журналистике Војимир Јовшић доказао је и као уредник „београдске рубрике“ и „ДЕСК-а“ „Вечерњих новости“ – које су га 2006. наградиле плакетом за „Животно дело“.

Био је и главни уредник „Спорта“ – листа који је на жалост, неколико година после Јовшићевог одласка у пензију, престао да излази.

Сахрана Војимира Јовшића је у понедељак на Новом Бежанијском гробљу у 15 часова.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jelena Delic
Sa dubokom tugom primili smo vest o odlasku naseg Voje! Bila mi je cast poznavati ga, i kroz razgovor dosegnuti do dubine njegove divne, saosecajne i tople duse. Nikada sebe nije isticao u prvi plan, no je kroz osmeh i saljivo sagledavanje doticao sagovornika i preciznoscu hiruskog noza odstranjivao bolne tacke duse, ulivajuci poverenje u radost zivota. Bio si i ostao velicina u mome srcu! Pocivaj u miru!
DIREKTOR DOMA PENZIONERA
Laka mu zemlja bila.
Rambo
Večna slava i Hvala. Žurnalu svaka čast sa kakvim pijetetom govori o kolegi iz tada konkurentskog lista. I da, velika je šteta, zločin ka sportu što takav sportski dnevnik više ne izlazi. Svaki dan su mi oba bila na stolu!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.