Почетна / Микс / Остали спортови

Сајам фитнеса, велнеса и здравља од 12. до 14. октобра у Београду

У Србији из године у годину расте број фитнес клубова, стиче се утисак да медијске промоције различитих облика тренинга не недостаје, али опште здравствено стање нације је поприлично забрињавајуће, и то нарочито код млађе популације
ФОТО: БЕЛФИС

Најбоља превенција у очувању здравља је адекватна физичка активност - доказ је бројних студија и истраживања која су спровођена широм света последњих деценија.

У Србији из године у годину расте број фитнес клубова, стиче се утисак да медијске промоције различитих облика тренинга не недостаје, али опште здравствено стање нације је поприлично забрињавајуће, и то нарочито код млађе популације.

Доказ за то је и истраживање које је 2017. године објавио Републички завод за спорт и медицину спорта, које је спроведено на 2814 средњошколоца узраста од 15 до 18 година.

Резултати су показали да 60 одсто ученика и чак 87 одсто ученица се налази испод адекватног нивоа физичке форме која је повезана са здрављем.

Такође, 56 одсто ученика и чак 75 одсто ученица не испуњава минимални препоручени обим физичких активности, а чак 83 одсто испитаника у овом узрасту нема правилну исхрану са довољним уносом воћа и поврћа.

Сви прикупљени парамтери довели су до закључка да само два процента ученика и мање од један одсто ученица задовољава минималне стандарде у погледу физичке форме, дневне физичке активности и правилне исхране.

- Правовремено препознавање фактора ризика и адекватан ангажман у том смислу може да спречи превремено обољевање - наглашава председник Савеза за рекреацију и фитнес Србије Небојша Стојаноски и додаје:

- Сведоци смо тренда повећања кардиоваскуларних обољења, броја оболелих од дијабетеса и деформитета кичме, а у последњих 30 година у Србији има чак 14 одсто више гојазних. Све то је у највећој мери последица недовољне физичке активности. Период адолесценције је кључан у стицању образаца понашања који су директно повезани са смањењем ризика, зато и не чуди што је нашим Статутом одређено да основни циљ деловања Савеза буде популаризација и развој фитнеса, спортске рекреације и физичке активности код деце - објашњава Стојаноски.

Савез за  рекреацију и фитнес  Србије основан је 2006. године, на годишњем нивоу самостално реализује 14 програма којима се промовише физичка активност и спортска рекреација, а на различите начине подржава и учествује у још преко 70 акција сличног типа.

- Најзначајнији догађај у том смислу је Сајам фитнеса, велнеса и здравља БЕЛФИС који ће се од 12. до 14. октобра одржати у Хали 3 Београдског сајма. Другу годину за редом организујемо овај сајам који ће окупити око 100 излагача из целе Европе. То је највећи сајам овог типа у региону, а током три дана предвиђено је да на три бине буде преко 60 активација и промоција различитих врста тренинга. Међу презентерима ће бити наши најбољи тренери и фитнес инструктори, па ће то бити одлична прилика за оне који се баве фитнесом да сазнају нешто ново, а они који не вежбају да изаберу програм по својој мери и почну са тренинзима.

По речима Стојаноског посебан акценат биће на провери општег здравственог стања посетилаца:

- На галерији Хале 3 Београдског сајма биће формиран специјалан медицински корнер  где ће се вршити основна антропометријска мерења, кардио скен односно анализа која олакшава препознавање потенцијалних здравствених тегоба код рекреативаца, али и утврђује дијагностику спортских перформанси. Мериће се ниво стреса, крвни притисак, шећер у крви, утврђивати телесни састав, анализе кичменог стуба, али и давати решења дијагностикованих проблема кроз програме исхране и спортских активности. Посебно наглашавам да ће посетиоцима сајма све то бити бесплатно.

Савез за  рекреацију и фитнес Србије велику пажњу поклања едукацији и стручном усавршавању тренера па ће током трајања сајма бити организован велики број предавања:

- Централни догађај едукативног дела БЕЛФИС-а  биће осми Европски фитнес конгрес на коме ће предавања одржати Рефит Камберовић, директор немачког фитнес савеза, Улф Собек, кондициони тренер младе немачке фудбалске репрезентације. Такође, професори и декани спортских факултета из целе Србије одржаће предавања о трендовима и новитетима у свету фитнеса и рехабилитације - закључио је Стојаноски.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.