Почетна / Микс / Остали спортови

Председник УССС Jaснић: Ово није удар на министра Удовичића, него на Владу, блати се држава

Чланови Скупштине УССС оптужили су министра Вању Удовичића да је пребацио 143 милиона динара фирми "Европске универзитетске игре 2020. Београд", која је, како кажу, основана фалсификованим документима и без њихове одлуке
ФОТО: М. Рашић

Председник Универзитетског спортског савеза Србије Синиша Јаснић тврди да су оптужбе о "фантомској фирми" за организацију Европских студентских игара 2020. године у најмању руку злонамерне и да није фер да се на тај начин дискредитују људи који су много дали овој земљи

Чланови Скупштине УССС оптужили су министра Вању Удовичића да је пребацио 143 милиона динара фирми "Европске универзитетске игре 2020. Београд", која је, како кажу, основана фалсификованим документима и без њихове одлуке.

- Знате која су обележја фантомских фирми? Не постоји заступник, седиште, запослени, имају фиктивни рачун, не плаћају порез и нису подлежни ревизији. А моје колеге и ја смо стварни. Све је било у реду док нису дошле паре, а сада нас "неко" оспорава - рекао је Јаснић Танјугу и показао све папире, од одлуке о оснивању фирме до ревизорске контроле министарства омладине и спорта.

Како је навео, предузеће Европских студентских игара за средства је конкурисало код Владе Србије, преко министарства омладине и спорта.

- Имали смо обавезу да средства трошимо у складу са оним што је наведено, таксативно, ставку по ставку. Прошли смо ревизију министартсва и ревизорских кућа и оправдан је стопроцентно сваки динар који смо добили од Владе, а не од министра Удовичића.

Јаснић је нагласио да је подршку за Европске студентске игре дала Влада Србије, а не Удовичић.

- Ово није удар на министра Удовичића, него на Владу и ово је начин да се једна манифестација обрука и да се људи који у њој раде и сама држава блате. Европске студентске игре су манифестација од државног интерса за Србију, а не за УССС.

Јаснић је показао и документ на коме се види да је новац за мастер план уплаћен Европској федерацији.

- Игре смо добили 10. априла 2016, каснили смо јер нисмо имали новац, а Европска асоцијација је власник такмичења и они раде мастер план. Ми смо имали обавезу да платимо, имамо фактуру, доказ је и уплата у "Кредит Свис" банци, која није "банана банка" него једна од најцењених на свету.

Први човек УССС поставио је питање чему напади и зашто? Уједно и подсетио на сличну ситуацију приликом организовања Светске Универзијаде 2009. године.

- Ја сам био актер кампање коју су против мене водили Божидар Ђелић и друштво 2009, после много лажи, оптужби, да сам сам са собом потписивао уговоре, ништа није доказано, кроз медије сам провучен кроз блато, а Игре су памћене по скандалима. На крају сам од свих оптужби ослобођен.

Ипак, како истиче, није он важан, него Игре и шта Србије може да добије организацијом тако великог такмичења.

- У Србију ће доћи преко 500 Универзитета, 6.000 спортиста у 250 спортова, одржаће се Ректорска конференција, ове године бићемо домаћини Скупштине, имаћемо тест такмичења у одбојци у Зрењанину, спортско пењање у Београду, па Светско студентско у самбоу. Спорт је једна од најуспешнијих грана у овој земљи и ове оптужбе су бесмислене. То је ружно, ако је неко крив постоје тужилаштва и судови, ружно је да се дискредитују људи који су пуно дали овој земљи.

Јаснић каже да Београд и Србија од учесника Игара, од ванпансионске потрошње, очекују девизни прилив од 11 милиона евра.

- Која је то манифестација у Србији урадила? Доћи ће око 10.000 људи, спортисти дневно плаћају 65 евра, пута 14 дана, па помножите. Ово нису само Игре студената, него прилика да се промовише Београд. Плус, оно што је можда најважније и зашто смо се уопште кандидовали? Нисмо да бисмо реда ради потрошили паре, него да бисмо на Бежанијској коси направили Национални универзитетски спортски центар. У Београду имамо 106.000 студената, на приватним још 40.000, у Србији око 250.000 студената. Желимо да дамо допринос, да им оставимо нешто, а не да будемо само организатори - поручио је Јаснић.

Према његовим речима, целу кампању повео је човек који је желео да "искористи гужву".

- Цела галама се дигла око човека који је суспендован од стране УССС због клађења на наше екипе 2015 на Универзијади у Кореји и човека који је фалсификовао мој потпис и меморандум да би добио Ђурђевданску награду Крагујевца. Притом, да трагедија буде већа тај човек чији савез дугује УССС 1.700.00 динара.

У међувремену, из Европске универзитетске асоцијације (ЕУСА) стигла је похвала за презентацију Игара на седници Извршног комитета у Паризу, потврђено је да ће се студенти такмичити у 25 спортова, као и да сви у ЕУСА са нестрпљењем очекују нови извештај на седници Скупштине у Мадриду наредног месеца.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

lazar matić
- Je li to ono - DRŽAVA, TO SAM JA !?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.