Почетна / Микс / Остали спортови

Ожије господар времена, славио у Монте Карлу

Француз одолео нападима Танака и славио на отварању сезоне у Монте Карлу
ФОТО: Бета/АП

Себастијан Ожије тријумфално је започео сезону у којој ће покушати да освоји шесту узастопну титулу. Славио је на првом релију у Монте Карлу пред домаћим навијачима издржавши све нападе некадашњег тимског колеге, а сада возача Тојоте Ота Танака као и временске прилике које су владале у Кнежевини. Тако је дошао до пете узастопне, а укупно шесте победе у Монаку.

Возач „М-Спорта” започео је последњи дан са 33,5 секунди предности у односу на Естонца који није имао намеру да одустане. Међутим, сваку помисао да би могао да покуша касни јуриш на прво место Ожије је сасекао у корену, на почетку прве јучерашње етапи (14. укупно) кад је био бржи од Естонца за 11,5 секунди што је умногоме одредило и ритам на преостала три испита.

Естонац очигледно није био расположен за ризик, а био је и презадовољан сјајним другим местом на дебију у Тојоти, па је Француска без много притиска возио до краја релија и коначног тријумфа.

- Монте Карло је посебан рели за мене. Увек сам добро возио овде, као да постоји нека посебан веза између мене и тог такмичења. Веома сам срећан због победе – презадовољан је почетком сезоне Ожије. – Тежак викенд је иза нас. У кнежевини се често сусрећете са тешким временским условима, али овог су пута били посебно незгодни. Никад се нисам толико намучио са избором гума. Све се свело на покушаје да смањимо грешке на најмању могућу меру, и ето успео сам да их направим мање од ривала. Хвала тиму на најбољем могућем почетку сезоне, али се показало и да ће конкуренција ове године бити огромна. Све је отворено.

От Танак био је више него задовољан другом позицијом на првом релију за Тојоту са 58 секунди заостатка за Себастијаном Ожијеом. Константно је био уз Ожијеа, изгледало је да ће покушати да нападне и прво место, али је одлучио да не ризикује превише у лошим временским условима.

- Ово је добар први рели за мене и тим. Успели смо да добијемо много добрих информација из овог такмичења. Аутомобил је добар, али ће сигурно бити још бољи. Потребно је само да напорно радимо и тада ће доћи и победе – уверен је Танак.

Тојотин успех у Монте Карлу подвукао је Јари-Мати Латвала освајањем трећег места и двоструког подијума за јапански тим. Финац није успео да парира бризни Танака, али је био константан током целог викенда.

- Осетио сам олакшање кад сам стигао до циља јер је важно почети сезону на добар начин. Осећао сам велики притисак још од Аустралије и сада је коначно све лакше – признао је Финац.

Крис Мек био је најбржи на последњој етапи и тако донео додатне утешне бодове Ситроену који је имао викенд за заборав испуњен бројним проблемима. Пето место заузео је Тијери Невил који је успео да се опорави од проблема првог дан и на крају освоји највећи број етапа у Монте Карлу и за секунду буде бржи од шестопласираног Елфина Еванса. Есапека Лапи је у трећој Тојоти био седми, испред Брајан Буфијеа и Крега Брина, док је најбољих 10. затворио Јан Копецки победник у ВРЦ 2 класи.

Рели Монте Карло: 1. Себастијан Ожије (Француска, Форд) 4:18:55,5, 2. От Танак (Естонија, Тојота) + 58,3, 3. Јари-Мати Латвала (Финска, Тојота) + 1:52,0, 4. Крис Меки (В. Британија, Ситроен) + 4:43,1, 5. Тијери Невил (Белгија, Хјундаи) + 4:53,8, 6. Елфин Еванс (В. Британија, Форд) + 4:54,8, 7. Есапека Лапи (Финска, Тојота) + 4:57,5, 8. Брајан Буфије (Француска, Форд) + 7:39,5, 9. Крег Брин (Р. Ирска, Ситроен) + 9:06,7, 10. Јан Копецки (Чешка, Шкода) + 16:43,0...

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.