Почетна / Микс / Остали спортови

Неочекиван расплет на почетку нове сезоне првенства Србије у снукеру

Претходног викенда одржан је први рангирни турнир државног, Вива Травел првенства Србије у снукеру чиме је званично стартовала такмичарска сезона 2017/18, иначе седма по реду у организацији Снукер савеза Србије
ФОТО: Снукер савез Србије

На првом од осам овосезонских турнира у новом београдском снукер клубу „Мистер С“
учествовало је тридесет троје играча укључујући три девојке и три јуниора.

Шок терапија за фаворите кренула је од самог старта и није се зауставила све до завршнице турнира. Двоструки шампион Србије и другопласирани на националној ранг листи, Саша Стојановић, поражен је већ у првом колу са 2:0 од тринаестогодишњег Јована Тодоровића.

Најбољи јуниор Србије наставио је у истом ритму па је и у полуфиналу изненадио Владана Нишкића, српског броја три. Тодоровић је губио 2:0 али је на крају славио са 3:2.

У другом полуфиналном окршају заустављен је и најбољи играч Србије, Марко Стоилковић. Четвороструког шампиона Србије савладао је Марко Грбовић резултатом 3:0. Нису се боље провели ни остали носиоци са врха националне ранг листе.

Стефана Ћалића је избацио у првом колу резултатом 2:1, коментатор Еуроспорта, Дамир Цероња који је још једном стигао до четвртфинала док је Младен Петковић поражен од Александра Ранића истим резултатом у другом колу. Ранић је тако стигао до свог првог четвртфинала икада.

Серија занимљивих и пре свега неочекиваних резултата допринела је да се на протоколу финалног меча виде нека нова имена - Марко Грбовић и Јован Тодоровић.

Можда су нашем најбољем судији Горану Стевелићу, недостајали у финалу вечити ривали, Стојановић и Стоилковић али то је само доказ да квалитет српског снукера
расте и да ће нашем најбољем двојцу бити све теже и теже да наставе са својом вишегодишњом доминацијом.

Први финалиста, Марко Грбовић који је летос представљао Србију на европског аматерском првенству у Албанији у пару са Зораном Ћакићем, осетио је атмосферу играња у финалу и прошле сезоне док је Јовану Тодоровићу пласман у меч за титулу највећи успех до сада.

Међутим, оно што тринаестогодишњака чини највећим талентом у Србији је чињеница да је пре неколико месеци одиграо и свој први „сенчери“ (троцифрени низ) од 101 поена и тако се придружио Стоилковићу и Стојановићу.

Нажалост, у финалу без ватромета. Марко Грбовић је добио прве две партије након чега је Тодоровићу позлило и био је принуђен да преда меч који је регистрован службеним резултатом 4:0 за Марка Грбовића, коме је ово прва титула у каријери.

Тиме је постао тек четврти освајач националних рангирних турнира у
седмогодишњој историји српског такмичарског снукера.
Марко је овом победом напредовао на трећу позицију српске ранг листе претекавши Владана Нишкића, док је Јован са девете позиције скочио на седму. Стоилковић и Стојановић су и даље на врху а вредан похвале је улазак Дамира Цероње по први пут међу најбољих шеснаест.

Други рангирни турнир сезоне 2017/18 Вива травел снукер првенства Србије на програму је 14-15 октобра, а новост је да ће се ове сезоне засебно играти и првенство ветерана (играчи старији од 40 година).

Циљ Снукер савеза Србије је да се у што скоријем року организују одвојена првенства како за јуниоре тако и за даме.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.