Почетна / Микс / Остали спортови

Терористичи акти нису били на спортским такмичењима, али то не значи да неко неће покушати

Ово је била четврта научна конфенренција у организацији Факултета за Спорт на Новом Београду са овом тематиком
ФОТО: УУНТ

Научни скуп под називом "Менаџмент безбедности спортских такмичења", који је окупио еминентне стручњаке из ове области, одржан је у организацији Факултета за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла" и Националне спортске академије "Васил Левски" из Софије.

- Имали смо ту част и привилегију да угостимо угледне госте. Први пут је у Србији презентована и нова конвенција Савета Европе за борбу против насиља у спорту, а пре тога је последња таква конвенција урађена 1985. године. Насиље и безбедност спортских догађаја више не подразумева само навијаче, већ је то много шири аспект проблема који подразумева и тероризам између осталог - истакла је проф. др Иванка Гајић декан Факултета за спорт Униврезитета "Унион - Никола Тесла".

Међу предавачима су се нашли Ненад Лаловић, прослављени спортиста и председник Светске рвачке федерације и члан Међународног олимпијског комитета, Паоло Гомеш, члан Директората за људска права и једнакост Савета Европе, Стив Фрисдик, независни експерт и представник УЕФА, и Драган Мијатовић, заменик начелника Одељења за праћење и спречавања насиља на спортским приредбама Управе полиције у седишту МУП. 

Ово је била четврта научна конфенренција у организацији Факултета за Спорт на Новом Београду са овом тематиком, коју су својим присуством увеличали Дане Корица, саветник председника Спортског савеза Србије Александра Шоштара, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Слободан Бранковић, директор Атлетског савеза Србије, Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт, као и бројни други представници гранских спортских савеза.

- Факултет за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла" има традицију да организује овакве скупове. Наша жеља је да поред тога што су то научни скупови, чујемо и нешто што је мало другачије, као што су искуства оних који спроводе одређене конвенције. Идеја је да се подигне свест о значају борбе против насиља сваке врсте, и да заинтересујемо научне раднике да се тиме још више баве. То је наша обавеза и мисија, да спорт буде лепа игра, а не место за проблеме и непријатности - рекла је Иванка Гајић.

Председник Светске рвачке федерације Ненад Лаловић нагласио је важност да се спорт заштити од свих могућих насиља.

- Са стопостотном сигурношћу шаљемо спортите на догађаје и да бисмо та места обезбедили, морамо бројне предрадње да урадимо. Срећом, уз све терористиче акте који су се дешавали у свету, нису били на спортским такмичењима, али то не значи да неко неће покушати. О томе смо управо причали и тражили начине како да предупредимо ту врсту проблема. Хвала Факултету за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла" што ме је позвао да будем учесник и што посвећује пажњу овом битном сегменту спорта - рекао је Лаловић.

Осим пленарне сесије током овог научног скупа, презентовано је још 19 научних радова.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.