Почетна / Микс / Остали спортови

Снукер: Марко Стоилковић одбранио шампионску титулу

Четврту годину заредом, Марко Стоилковић освојио је завршни „мастерс“ Вива травел снукер првенства Србије и постао нови-стари национални шампион
ФОТО: Снукер савез Србије

Последњи овосезонски турнир окупио је најбољих шеснаест са националне ранг листе где се бодују резултати из последње две сезоне.

На такозваном „мастерсу“ који није рангирни турнир традиционално се добија шампион Србије а за титулу су се борили: Марко Стоилковић, Саша Стојановић, Владан Нишкић, Марко Грбовић, Зоран Ћакић, Игор Стефановић, Стефан Ћалић, Младен Петковић, Душан Кнежевић, Јован Тодоровић, Лео Виг, Драган Стоилковић, Владимир Колаковић и Марија Димитријевић.

Градимир Трипковић и Јован Кољеншић су ускочили међу најбољих шеснаест одустајањем Марка Вуковића и Немање Јагличића.

 

Фаворити нису подбацили па је до завршнице стигла најбоља четворка са ранг листе. У полуфиналним мечевима Марко Стоилковић је савладао Марка Грбовића са 3:1 док је Саша Стојановић био бољи од Владана Нишкића резултатом 3:0.

А онда још један “дежа ву" српског снукера и још једно финале Стојановић –Стоилковић.

Из оправданих разлога очекивао се веома неизвестан меч. Београђанин, Стоилковић је у овој „сезони из снова” освојио шест узастопних рангирних турнира, попео се поново на прво место националне ранг листе, освојио у Румунији први међународни турнир у историји српског снукера и успешно дебитовао на европском аматерском првенству на Кипру.

Све то, на уштрб свог вечитог ривала, Саше Стојановћа, кога је збацио са врха ранг листе и савладао чак шест пута. Крагујевчанину, који је претходних година важио за најбољег играча Србије, а ово је сезона за заборав: без иједне рангирне титуле а на Кипру није успео да добије ниједан меч и испао је већ у групној фази такмичења.

Међутим, на последњем, осмом рангирном турниру Вива травел снукеру првенства Србије догодило се баш оно што нико није предвидео. Стојановић се вратио у форму и одиграо сјајан турнир, савладао Стоилковића, освојио титулу и подсетио на своје најбоље игре из претходних година што је све заједно најављивало спектакуларно финале “мастерса”.

Спектакуларна игра ипак није виђена у мечу за шампионску титулу који је судио Игор Мишковић, међународни судија Б категорије. Разлог је једноставан-умор. Обојици је то био већ четврти меч у истом дану а само финале потрајало је скоро четири ипо сата.

Неизвесност и узбуђење свих присутних у снукер клубу Београд били су на врхунцу а ово финале ући ће у историју као један од најдужих и најдраматичнијх мечева икада уз велики резултатски преокрет. Стојановић је боље отворио меч, повео са 2:0 а затим и са 3:1.

Све је наговештавало да ће се историја опет поновити тј. да играч који доминира током сезоне изгуби најважниији меч и не постане шампион. Стоилковић је тако “крао” титулу Стојановићу последњих неколико година а сада су улоге биле замењене.

Међутим… после паузе од петнаест минута на половини меча, београђанин је заиграо боље, тактички “тврђе” и успео да направи феноменалан преокрет, добије три наредне партије и тако слави резултатом 4:3.

На часовнику је стајало 1:15 после поноћи али мало шта је могло да заустави славље сада већ четвороструког узастопног шампиона Србије, Марка Стоилковића.

Седма сезона у историји српског снукера стартује у септембру а у међувремену Србија ће имати и представнике на европском аматерском првенству у Албанији у јуну. Марко Грбовић и Зоран Ћакић такмичиће се у тимској конкуренцији за сениоре, Марија Димитријевић и Марија Миловановић у појединачној и тимској за даме и у конкуренцији ветерана Владимир Колаковић и Лео Виг.

За крај треба напоменути да Марко Стоилковић и Саша Стојановић нису више једини играчи у земљи који су успели да одиграју “центурy” тј. троцифрени низ поена. Тринаестогодишњи, Јован Тодоровић успео је да наниже 101 поен што је трећи највећи “брејк” у Србији али и упозорење двојици шампиона да ће у будућности бити све теже и теже да наставе са, до сада неприкосновеном владавином.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.