Почетна / Микс / Остали спортови

Српски бициклизам у шоку после погибије Дејана Марића на трци у Кини

У Кини се десила велика трагедија, за Србију, за српски спорт за бициклизам. Дејан Марић, 25-годишњи возач Металца из Краљева, репрезентативац наше земље изгубио је живот на трци „Вуји“ у кинеској провинцији Фуџијан
ФОТО: Фејсбук

Кобни тренутак догодио се на 16. километру кад се Марић сударио са још неколико такмичара. Иако је одмах пребачен у болницу, момак родом из Лознице није издржао. Преминуо је од тешких повреда.

У каријери је возио за Партизан из Београда, за београдски ОБК, Раднички из Крагујевца, Металац, а био је и члан селекције Србије.

На азијску турнеју пошао је са још четворицом момака Николом Козомаром, Марком Даниловићем, Милошем Борисављевићем, Душаном Рајовићем и колегом из Словеније Роком Корошецом.

Радомир Павловић: Да ли је могуће?

Селектор Србије Радомир Павловић, на наш позив и питање да је чуо за трагедију и смрт Дејана Марића, прво је прозборио:

Молим, шта кажете?! Да ли је могуће?!! Боже, заиста не могу да верујем. Кад? Како? У шоку сам – само је утихнуо глас селектора Павловића, а и тиме се разговор и завршио.

Шок међу колегама возачима, тренерима, у свету бициклизма. Један од Дејанових тренера Рајко Чубрић, рекао је:

Још увек сам у шоку, наши такмичари који су са Дејаном возили у Кини не могу да дођу себи. Рано ујутру сам се чуо са тренером Радишом Чубрићем кад се све то и догодило. У жару борбе на 16. километру Дејан је ударио главом о бетонски стуб. Одмах је стигла и хитна помоћ, али је било касно. Кобне су биле повреде. На путу до болнице је издахнуо... Чинимо све како бисмо помогли, јер је процедура око преузимања тела, поготову из Кине, тешка и сам процес око допремања је јако дуг. На вези смо са амбасадом Србије у Кини, са министарством унутрашњих послова, како бисмо покушали што пре да преузмемо тело – дрхтавим гласом причао је Чубрић.

Бранко Бановић, председник Бициклистичког савеза Србије у првих мах није веровао. Покушао је да ступи у контакт са неким од возача који су у Кини. Ипак, позив Ивана Стевића, потврдио је, на жалост, слутње:

Туга је велика. Не знам шта да кажем. Чуо сам се Иваном Стевићем кога је наш друг и бивши возач из Аустралије Пери обавестио, заправо питао да ли је чуо да је српски возач погинуо у Кини. Јер је он тамо био са својим тимом. Иван је ступио у контакт са возачем Николом Козомаром који је био на лицу места – видно потресен причао је Бановић:

Деки је био изузетно коректан спортиста. Провео је неколико година код мене у клубу, у Партизану, прво као кадет а онда и у јуниорском погону. Ове године вратио се такмичењима и то у континуитету, низао сјајне резултате. Не знам, заиста не могу да пренесем колико ми је тешко...

Иван Стевић: Нико не схвата колико је ово ризичан спорт
Иван Стевић, најискуснији возач у класи друмаша, олимпијац, о другу, колеги, цимеру, Дејану Марићу причао је бираним речима:
Нико не схвата колико је ово ризичан спорт и сви заборављају на овакве моменте. Не знам, и тужан сам и љут и ... Сви мисле да је овај спорт седнеш и возиш, окрећеш педале, а не знају да ти је глава у торби. Ово је показатељ колико ништа не може да се планира, колико је све релативно и како се губи живот у тренутку. Деки је био дечко кога сам више него добро познавао, делио собу толико пута на припремама, тркама, заједно смо возили у клубу. Нема много речи за причу да се опише колики је то губитак и шта један млади живот значи. Шок за цео српски бициклизам, за све нас, који смо знали Декија, за цео спорт – тужан је био Стевић.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.