Почетна / Микс / Остали спортови

Соња Васић: Желим да будем део промена

Соња Васић, нова спортска директорка Олимпијског комитета Србије, о новом поглављу каријере
ФОТО: И. Веселинов

Са Олимпијским играма у Токију завршен је један олимпијски циклус. У нови – чији је циљ Париз 2024, Олимпијски комитет Србије улази јачи за једну даму у свом тиму. Истинску шампионку! Соња Васић нова је спортска директорка Олимпијског комитета Србије.

Није то била класична промоција – иако смо то дружење са новинарима у Олимпијској кући тако замишљали. Али, пошто су сумирали резултате из Токија, али не само из Токија – на које су с правом поносни – Божидар Маљковић, председник ОКС и Ђорђе Вишацки, генерални секретар су – доста поносно – представили нову чланицу свог тима.

- Велико ми је задовољство што сам у прилици да пред вама пожелим добродошлицу у наш тим једној таквој шампионки и спортисткињи, као што је Соња Васић. Верујем да нема неког посебног разлога да истичем какве је све спортске успехе и домете остварила Соња, али сматрам да је важно да напоменем да је Соња поред своје спортске каријере, остварила подједнако сјајне резултате током свог школовања, завршивши Факултет организационих наука, Универзитета у Београду, као и мастер Менаџмент у спорту, под стипендијом ФИБА – рекао је Маљковић.

Додао је и...

- Наша обавеза као националног олимпијског комитета, је да кад год имамо могућност, чинимо све да добре и квалитетне људе из света врхунског спорта задржимо да раде у спорту и да наставе да доприносе својим квалитетима. И зато сам сигуран  да смо направили праву ствар када смо се одлучили да Соњи понудимо простор да ради као спортски директор Олимпијског комитета Србије. Соња, срећно... – рекао је председник Олимпијског комитета Србије.

Очигледно да је и пре своје промоције Соња увелико почела са новим послом. Нас је занимало – откуд у опште у овој причи. Каже...

- Морам да препознам иницијативу ОКС. Они су урадили анализе и сумирали утиске и резултате после Токија. Видели су да желе да мало издвоје спортски сектор и ту направе напредак. Где бисмо се више фокусирали на бригу о спортистима и били више спортистима на услузи. Покушаћемо сад то да реализујемо. Добили смо слободу да им се посветим можда и више него што је то био случај до сада.

Она као бивша спортисткиња, двострука учесница Олимпијских игара, двострука европска шампионка, врло добро зна како је „са друге стране”.

- Са те стране углавном налазиш неке замерке и говориш шта може боље. И ево, сад имам прилику да покушам да искористим моја искуства, па и да неке ствари изменимо. Надам се да ћемо успети, да ће се видети та промена. О ОКС као организацији довољно говори чињеница да су то они препознали и да желе да промене. Да буду још бољу.

Било је скроз логично да ће по завршетку каријере остати у спорту. Али, није знала да ће то бити баш на овај начин.

- Двоумила сам се. Да ли бих остала у спорту генерално или само у кошарци. На прву лопту ми је деловало да је ово можда превелики залогај за мене. Али, имам среће да је овде такав колектив на који можеш да се ослониш, где заједно превазилазимо те препреке и уводе ме у посао. Волела бих да будем део те промене. Као некоме ко је свашта прошао у нашем спорту, као женско у спорту, стало ми је да будем део целе ове приче. Па видећемо да ли је то заиста био прави спој. Како смо се препознали.

Бринуће о свим спортисткињама и спортистима. Али, да ли можда мало више о кошаркашицама, питамо. Да ли ће успети да остане објективна? Из маске је заиграо осмех, па доста озбиљан одговор.

- Олимпијски комитет је мало усмеренији на индивидуалне спортисте. Тако да немам званичних послова са женским кошаркашким сектором. Оне у сваком случају знају да имају моју подршку. И сада у овом циклусу ми је било драго да могу да их посетим. Надам се да ћу све њих, на челу са Марином Маљковић која јесте предводник великих промена у нашем спорту, дуго сретати на Олимпијским играма. Имамо среће да и Кошаркашки савез добро функционише и да је тимски спорт, да имају мало већу слободу – поручила је нова спортска директорка Олимпијског комитета Србије.

УВЕК УЗ КОШАРКАШИЦЕ

Причу са доскорашњом репрезентативком, нисмо могли да завршимо без питања о њеном некадашњем тиму. Тачније, на којој год функцији била, то ће увек бити њен тим. Србија је недавно ушла у нови олимпијски циклус. То квалификације за ЕП 2023, значе за наше кошаркашице. Соња је била ту да их подржи на новом почетку.

- Била сам да их посетим пар пута. Било ми је драго да их видим. Ми смо стварно добри пријатељи. На страну да ли играмо или не.

Наравно, испратила је и меч са Хрватском.

- Искрено, за мене је то било доста очекивано. То је реални показатељ, јер екипа и даље има квалитет. Јесте да је дошло до неке  смене генерација и да је половина тима била нова. Али то су играчице које је Марина одавно увела у систем.

Осим тога...

- Имамо ту и играчица које су прошле све највеће са нама, што је неизмерно искуство. Драго ми је што су оне које су, напокон, добиле мало већи простор, показале оно што је већина нас веровала да оне имају у себи.

НАДАМ СЕ ДА ДОНЕТИ СРЕЋУ

Иако више  није део тима, Соња Васић ће на неки начин утицати на пут Србије кроз квалификације за Светско првенство.

- Идем следеће недеље у Женеву на жреб група, надам се да ћу им донети срећу. Свакако да је велика ствар што ће квалификације да се играју у Београду.

ФИБА „ТАЈМАУТ”

Соња је овог лета била део пројекта ФИБА, „Тајмаут” који бившим спортистима даје одговара на питање: „Шта по завршетку каријере”.

- Стварно ми је много значило. То је била прва ствар где сам стекла комплетан увид у организацију иза спортисте. Ти као спортиста знаш за тренинг и утакмице, и мислиш да је то то. Немаш уопште идеју шта се све дешава, колика је то машинерија иза тебе и шта је све потребно да би ти само тренирао и играо. У суштини, то је та разлика где осећаш да у добрим организацијама то тече лагано, а да се у лошим то преноси на тебе.

Тако да...

- На овом мастеру сам први пут увидела шта је све то што улази, првенствено у кошарку, али и у спорт уопште. Схватила сам све добре и лоше стране, где ја то себе видим у спорту, а где се уопште не видим. Мени је то стварно било неизмерно искуство и велика је ствар што ФИБА тако нешто организује. Волела бих да сваке године имамо наше представнике у програму. То те ништа не кошта, а улажеш у себе. Сигурно ће ти се вратити.

Није тајна да је и ФИБА желела да види Соњу у својој организацији.

- Имали смо ту неке опције. Искрено, велики део одлуке везане за престанак играња била је жеља да се вратим кући. 

MАЉКОВИЋ: ИСТОРИЈСКИ РЕЗУЛТАТ У ТОКИЈУ

Божидар Маљковић, председник ОКС истакао је да су наши спортисти остварили врхунске резултате који се не огледају само у историјском броју освојених медаља, већ су потврђени и по броју остварених пласмана наших спортиста у ТОП 10 у својим дисциплинама на Олимпијским играма.

- Наши спортисти успели су да остваре укупно 13 пласмана у ТОП 10 у својим дисциплинама, што практично значи да су ови спортисти такође били веома близу освајању медаље, што је сјајан успех. Уколико бисмо вршили поређење са претходним издањима Олимпијских игара, могли бисмо да приметимо да је и у овом сегменту направљен резултатски помак, обзиром да смо на Олимпијским играма у Лондону и у Рију имали по 11 пласмана у ТОП 10 - рекао је председник Маљковић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.