Почетна / Микс / Остали спортови

Бајлс: Није требало да идем на Олимпијске игре у Токију

Америчка гимнастичарка Симон Бајлс рекла је да је требало да одустане од такмичења и пре Олимпијских игара у Токију, након што се повукла из пет од шест финала
ФОТО: ЕПА/Сол Лоеб

У изјави за Њујорк Магазин, 24-годишња Бајлс рекла је да није требало да уђе у олимпијски тим, "после свега што је преживела у последњих седам година".

Четворострука олимпијска шампионка је 2018. године говорила о злостављању које је доживела од бившег спортског лекара Лерија Насара.

"То је било превише. Али, нисам хтела да му дозволим да ми одузме нешто за шта сам радила од своје шесте године. Нисам му дозволила да ми одузме ту радост. Зато сам то потискивала све док су ми ум и тело то дозвољавали", рекла је Бајлс, пренео је Би-Би-Си.

Насар (58) је признао да је годинама злостављао једне од најбољих америчких гимнастичарки и осуђен је 2018. године на затворску казну од 40 до 175 година.

То је била друга вишегодишња казна затвора за Насара пошто је осуђен и на 60 година у федералном затвору због дечије порнографије.

Бајлс се повукла из пет олимпијских финала у Токију уз објашњење да ментално здравље ставља на прво место. Такмичила се само на греди, где је освојила бронзу.

Она је рекла да је ишла код психотерапеута уочи Игара и да је анксиозност настала када је допутовала у Токио, делимично због ограничења у вези са корона вирусом, због којих породице и навијачи нису могли да присуствују такмичењима.

"Како се ближило, била сам све нервознија. Нисам имала толико самопоуздања колико је требало после толико тренинга које смо обавили", навела је Бајлс.

Бајлс је додала да је такмичење уз проблем са оријентацијом у ваздуху "на живот и смрт". Она је истакла и додатни притисак на њу "због расе".

"Као црнкиње, морамо да будемо још боље, пошто и када обарамо рекорде и остало, они то скоро умањују, као да је то нормално", додала је освајачица 19 златних медаља на светским првенствима.

Бајлс је почетком септембра сведочила пред Сенатом, чија је комисија испитивала недостатке у истрази Федералног истражног бироа (ФБИ) о Насару.

Она се вратила на терапију и на турнеји је по Америци са гимнастичким тимом, али није одлучила да ли ће се вратити такмичењима.

"То ће вероватно бити нешто на чему ћу да радим 20 година. Без обзира колико се трудила да заборавим", навела је Бајлс.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.