Почетна / Микс / Остали спортови

Спортске игре младих освојиле и Европу

На тргу “Прокуративе” одиграна је спектакуларна фудбалска утакмица, пред препуним трибинама, између малишана из три земље са једне стране и екипе некада великих звезда светског фудбала
ФОТО: igremladih.co.rs

Спортске игре младих, најлепша регионална прича о дружењу и пријатељству, освојила је и Европу. Финале манифестације у којој учествују деца из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије традиционално је одржано у Сплиту, уз такмичења и мини летовање, а ове године спектакуларно је обележен и 25. рођендан Игара.

На тргу “Прокуративе” одиграна је спектакуларна фудбалска утакмица, пред препуним трибинама, између малишана из три земље са једне стране и екипе некада великих звезда светског фудбала у којој су били Луис Фиго, Фернандо Јеро, Флоран Малуда, Предраг Мијатовић, Звонимир Бобан и други , а играо је и председник УЕФА Александар Чеферин. Атмосфера на терену била је феноменална, а утакмицу је судио један од најбољих судија у историји Италијан Роберто Росети.

Играло се два пута по 20 минута. “Дрим-тим” фудбалских ветерана асова, утакмицу није схватио нимало ревијално. Кренуло се пуном снагом с обе стране. Амбасадори Игара су имали почетну иницијативу, а клинци фудбалери су деловали импресионирано, а како и не би били.

Прилика заиграти против оваквих звезда се не пружа сваки дан. Амбасадори су искористили прилику и у 4. минуту повели са 1:0 преко председника УЕФА Александра Чеферина. Уследило је затишје све до последње секунде првог полувремена када је резултат изједначен.

А у другом полувремену, клинци су кренули на све или ништа и на крају успели да дођу до победе 5:4. Луис Фиго се није мирио са поразом, покушавао је на све начине да постигне погодак, али није успео. На крају поздрави, фотографисање и пуно селфија.

Манифестација се потом преселила на препуну Риву и било је сјајно чути и видео поруке светских асова спорта - фудбалера Луке Модрића, Немање Матића, Едина Џека, Драгана Стојковића Пиксија, Бошка Ђуровског, одбојкаша Марка Подрашчанина, Александра Атанасијевића, Тијане Малешевић и Слободана Бошкана.

Уследила је свечаност поводом великог јубилеја, уз веома емотиван говор оснивача Игара Здравка Марића, потом фантастичан ватромет на сплитској Риви, као и наступи популарне певачице Индире (еџ Колонија) и музичара Сергеја Цхетковића.

"Поносан сам на ових 25 година, посебно сам поносан на своју екипу, свој тим. Ја сам „избачен на површину“ јер сам председник , али иза Игара стоји велики тим људи и без њих не бисмо успели. Желим да се посебно захвалим деци, деца су вредност Игара, како ми кажемо деца су створила Игре. Надам се да их нећемо разочарати у наредним годинама" изјавио је Здравко Марић.

Завршници у Сплиту прусуствовала је и делегација Србије, на челу са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем.

Уз њега, био је и помоћник министра Дарко Удовичић, затим председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, председница СИМ Србије Марија Михајловић, некадашњи кошаркаш Дејан Томашевић, одбојкашки тренер Драган Ђорђевић, председници општина Прибој Лазар Рвовић и Сокобања Миодраг Николић и други.

"Мени је огромно задовољство што сам испред Републике Србије у Сплиту и што можемо да кажемо да смо партнерским односом подржали једну акцију која за циљ има регионално помирење, али и снажну поруку да је важно бавити се спортом, да је важно учествовати, да је важно уложити у себе труд, енергију и знање. И да, ако сте довољно искрено према себи, и ако довољно радите, труд ће дати резултат", изјавио је министар Удовичић пред рекордним бројем медија.

Први човек УЕФА Александар Чеферин показао је завидно фудбалско умеће, упркос томе што није био активни фудбалер.

"Одушевљен сам и данашњом приредбом и свиме што раде Здравко Марић и његова екипа. Спорт повезује, спорт је љубав, јединство, поштовање других и другачијих људи. Дубок наклон за Спортске игре мнладих и док сам ја председник УЕФА и Фондације УЕФА за децу помогаћемо у оквиру својих могућности", изјавио је Чеферин.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.