Почетна / Микс / Остали спортови

Већина Јапанаца за отказивање; Осака: Желим да се Олимпијске игре одрже, али...

Јапанска тенисерка Наоми Осака изјавила је да поводом одржавања Олимпијских игара у Токију постоје извесни ризици и да би организацију највеће светске спортске смотре требало и даље пажљиво размотрити
ФОТО: ЕПА/Кимимаса Мајама

Због пораста броја оболелих од вируса корона, у Токију је до краја маја продужено ванредно стање, а бројна истраживања показују да се Јапанци у огромној већини противе одржавању Олимпијских игара.

Из тог разлога, Осака сматра да о одржавању Игара треба и даље да се дискутује све док ова тема код људи изазива забринутост.

"Наравно да желим да се Олимпијске игре одрже, али мислим да се око нас тренутно дешавају много важније ствари, посебно у последњих годину дана", рекла је Осака, преноси Скај спорт.

"Много тога неочекиваног се догодило. Зато сматрам да, ако се људи већ излажу ризику, онда би о тој теми требало да се дискутује и коначна одлука пажљиво размотри. На крају крајева, ја сам само спортисткиња, а око нас букти пандемија", рекла је друга тенисерка на ВТА листи.

Двострука освајачица Ју-Ес и Аустралијан опена је потврдила да је примила вакцину, али и да нико нема право да присиљава спортисте да буду вакцинисани уколико то не желе.

"Много људи из иностранства ће доћи у Јапан, и зато је неопходно по том питању донети праве одлуке. Ја сам вакцинисана, али никога не можете приморати да прими вакцину", рекла је Осака.

У Јапану је регистровано више од 600 хиљада заражених корона вирусом од чега је преминуло преко 10.500 људи.

Оно што је велики проблем у Јапану је чињеница да је у земљи од 126 милиона становника вакцинисано само око два одсто становништва.

Међународни олимпијски комитет је недавно објавио да ће Фајзер и Бионтек произвођачи вакцина обезбедити цепива за све спортисте и службена лица коју буду учествовали на Олимпијским играма, али и да ће се Игре одржати ако вакцине не буду доступне поновивши да се на такмичаре врши велики притисак да буду вакцинисани пре доласка у Јапан.

Чак 59 одсто Јапанаца за отказивање Олимпијских игара

Најновије истраживање показало је да је чак 59 одсто Јапанаца за дефинитивно отказивање Олимпијских игара, док 39 одсто њих сматра да би највећа светска смотра спорта требало да се одржи, јавља агенција Ројтерс.

Истраживање је спроведено након што је у Токију до краја маја продужено ванредно стање због повећања броја оболелих од корона вируса, а проценат вакцинисаности становништва изузетно низак и међу најнижима је када су богате нације у питању.

Званичници Међународног олимпијског комитета, организатори Игара у Токију, па и премијер Јапана Јошихиде Суга инсистирају да се Олимпијске игре одрже у планираном термину од 23. јула до 8. августа, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера и придржавање строгих Ковид протокола.

Међутим, на мање од три месеца до планираног почетка Олимпијских игара покренута је петиција са жељом да се Игре не одрже, коју је за првих пет дана потписало више од 300.000 Јапанаца.

"Никада нисам ставио Олимпијске игре на прво место", рекао је премијер Суга упитан да ли ће се наставити са припремама за одржавање Игара и уколико број заражених вирусом корона у Јапану настави да расте и потом додао:

"Мој приоритет је увек био да заштитим животе и здравље Јапанаца. Зато пре свега, морамо да спречимо даље ширење вируса", рекао је Суга.

Он је поновио да судбина Олимпијских игара зависи од процене МОК-а, а да је улога јапанске Владе да предузме све неопходне кораке како би оне биле безбедно одржане.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.