Почетна / Микс / Остали спортови

Бах: Безбедност кључна, Олимпијске игре у Токију ће се прилагодити свету

Први човек МОК-а признао је да се припремају за све сценарије, али да је кључно да се Игре одрже у безбедним условима за све
ФОТО: EPA/FRANCK ROBICHON

Олимпијске игре у Токију, одложене за следећу годину, могу да уједине свет и буду светло на крају тунела после борбе са глобалном пандемијом коронавируса, изјавио је председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах.

Он је у интервјуу Еуроспорту истакао да Игре могу да буду сјајан симбол наде и отпорности, али и солидарности.

- Оно што смо научили из ове кризе је да га можемо превазићи само ако смо солидарни једни са другима. Игре могу бити сјајан израз светске солидарности. Успех Игара ће, као и увек, пре свега зависити од спорта, али порука, која је повезана са Играма и која је ДНК Игара, уједињује цео свет. Имате свих 206 националних олимпијских комитета заједно који стварно представљају јединство човечанства у свој својој разноликости.

Бах истиче да је овој поруци Игара потребно додати и поруку солидарности и отпорности.

- Тамо спортисти заиста могу да заблистају, јер су већ показали колико су отпорни. Они нису само прихватили изазов, већ су помогли другима показујући вежбе, подстичући их, мотивишући их да превазиђу ову кризу. На овај начин ове Олимпијске игре могу и биће веома посебне јер ће показати већи значај спорта у друштву.

Први човек МОК-а признао је да се припремају за све сценарије, али да је кључно да се Игре одрже у безбедним условима за све.

- Не знамо како ће свет изгледати за годину дана. Заправо, многи људи не знају како ће изгледати њихов свет сутра, да ли ће моћи да напусте кућу или оду у ресторан са или без маске. Замислите наш задатак, који морамо да се припремимо за најсложенији догађај на свету.

На потање да ли постоји опција да се Игре одрже без навијача, Бах је рекао да је јасно да се желе пуне трибине, али да не зависи све од жеље.

- Морамо се припремити за више сценарија, а то чини припрему ових Игара невероватно тешком. Обично се припремате за један формат Игара. Имате место, бавите се спортом, имате олимпијско село и онда организујете Игре. Овде не знате толико много ствари. Не знате статус пандемије. Хоће ли бити готова? Да ли ће и даље бити заразно? Да ли ће бити мање заразно? Не односи се само на једну државу, већ на 206 држава. Све ово ћемо морати да узмемо у обзир.

Ипак, Бах поручује да се не може размишјхати на начин са публиком или никако.

- У овом свету морате се прилагодити. Радимо на оптимизацији Игара, да их поједноставимо и да их прилагодимо времену у којем живимо. Не живимо у свемирској летелици, већ смо усред светског друштва. Дакле, Игре морамо прилагодити овом свету, како год то изгледало - закључио је Бах.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marko Pavlović
Jeste.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.