Почетна / Микс / ОК Србије

Маљковић угостио Ивицу Дачића на изложби Пут правих вредности

Председник Народне скупштине Републике Србије обишао изложбу у Галерији Српске академије наука и уметности
ФОТО: ОКС

Олимпијски комитет Србије је 14. априла, на тачно 100 дана до Олимпијских игара у Токију, у Галерији Српске академије наука и уметности јавности представио изложбу „Пут правих вредности”. 

Изложбу је данас посетио и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић који је у друштву председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића и генералног секретара САНУ академика Зорана Кнежевића обишао комплетну поставку изложбе Пут правих вредности.

Пролазећи поред олимпијских медаља, плакета, оригиналних фотографија и униформи са Игара, Маљковић и Дачић су се присећали најуспешнијих момената нашег спорта са Олимпијских игара.

Божидар Маљковић, председник ОК Србије, захвалио се Ивици Дачићу, председнику Народне скупштине Републике Србије на доласку и интересовању за изложбу Пут правих вредности.

- Захваљујем се господину Дачићу на доласку, била нам је част да га угостимо данас у Галерији Српске академије наука и уметности и да представимо изложбу на којој су сви из Олимпијског комитета Србије радили даноноћно. Сваки грађанин Београда и сваки гост нашег главног града који не посети ову изложбу сигурно ће зажалити. Олимпијци који су на најбољи начин репрезентовали нашу земљу су заиста народни хероји, и ово је један од начина да подсетимо све на богату историју олимпизма у нашој земљи и успехе којих је било много – рекао је Божидар Маљковић након обиласка изложбе.

Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије, изрекао је комплименте на рачун Олимпијског комитета Србије и истакао да је изложба Пут правих вредности на најбољи начин представила јавности све оно што је Олимпијски покрет у Србији постигао у историји дугој преко једног века.

- Захваљујем се Олимпијском комитету Србије и председнику Маљковићу, као и Српској академији наука и уметности на гостопримству и на изванредној поставци коју су приредили. Ово је историја, не само нашег спорта, већ и наше земље. Спорт је одувек био најбољи представник наше земље у свету, и сви спортисти који су учествовали на Олимпијским играма и освајали медаље су били промотери правих вредности. Желео бих да у име Народне скупштине Републике Србије честитам свим нашим спортистима који су наступали на Олимпијским играма и освајали медаље и да пожелим срећу Олимпијском комитету Србије у припремама за наступајуће Игре – рекао је Дачић после обиласка изложбе.

Изложба Пут правих вредности има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи. Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XIX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Изложбу Пут правих вредности можете посетити у Галерији Српске академије наука и уметности све до 30. маја.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.