Почетна / Микс / Формула 1

Ботас: Добар старт сезоне; Хамилтон: Тркачки инцидент; Албон: Могао сам да победим

Сезона у Формули 1 почела је данас трком на стази Шпилберг, а Ботас је у Аустрији остварио осму победу у каријери
ФОТО: БЕТА/АП

Возач Мерцедеса Валтери Ботас рекао је да је добро почео сезону и да је задовољан победом у данашњој трци Формуле 1 за Велику награду Аустрије.

- Било је много притиска током трке, кад је први пут изашао сејфти кар помислио сам да је у реду, али код последњег је било много притиска. Да сам направио и малу грешку, Луис (Хамилтон) би имао много прилика да ме претекне. Успео сам да останем миран и да контролишем трку и ово је добар старт сезоне - рекао је Ботас после трке.

Сезона у Формули 1 почела је данас трком на стази Шпилберг, а Ботас је у Аустрији остварио осму победу у каријери.

- Морали смо да водимо рачуна о болиду, нисмо могли да прелазимо преко ивичњака, али драго ми је што смо их довели до краја трке, водимо у конкуренцији конструктора и то је веома добар старт - навео је Ботас.

Друго место заузео је Шарл Леклер из Ферарија, а трећи је био Ландо Норис из Мекларена. Они су, осим добрих наступа, на те позиције дошли и захваљујући Луису Хамилтону из Мерцедеса, који је као другопласирани добио казну од пет секунди, па је трку завршио на четвртом месту.

Леклер је рекао да није очекивао такав расплет.

- Нисам очекивао, ово је велико изненађење, али добро. Мислим да смо били савршени данас. Имали смо и мало среће са Луисовом казном, неколико судара током трке, али и то је део тркања. Желимо да искористимо сваку прилику да пронађемо брзину и завршимо на подијуму. Има још много посла, али све је могуће - навео је он.

Леклер је додао да ће сви радити као екипа и да ће се у наредној трци вратити још јачи.

- Желео сам да будем врло агресиван, код сваког изласка после сејфти кара у кривинама 1-3 није било прилике, али знао сам да ће ми се указати прилика. Ландо је успорио са Серхиом Пересом и искористио сам шансу - навео је возач из Монака.

Норис је најбржим кругом трке успео да обезбеди треће место. Он је заостајао за Хамилтоном у укупном времену, али је у последним тренуцима успео да скине заостатак и обезбеди подијум, први у каријери. Он је постао најмлађи британски возач који се пласирао на победнички подијум.

- У неколико тренутака помислио сам да сам забрљао. Пао сам на пето место, Карлос ме је замало престигао, успео сам да се извучем и завршио сам на подијуму. Последњих пар кругова су били прилично кул и остао сам без даха. С обзиром на ситуацију у којој смо били, ово је прилично добро достигнуће. Поносан сам што сам део свега - рекао је 20-годишњи Норис.

Актуелни светски првак возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да је судар са Алексом Албоном из Ред Була у данашњој трци Формуле 1 у Аустрији тркачки инцидент.

Трком у Аустрији данас је почела нова сезона Формуле 1. У завршници трке Албон је покушао да претекне Хамилтона, дошло је до судара, после којег се возач Ред Була окренуо на стази и пао на зачеље, а актуелни шампион је наставио.

Хамилтон је кажњен додавањем пет секунди на резултат и трку је завршио на четвртом месту. Њих двојица су се сударили и прошле сезоне током трке у Бразилу.

- Имао сам сјајан темпо и пратио Валтерија, а онда се догодила несрећна ситуација са Алексом. Не могу да верујем да смо се поново сударили. Заиста мислим да се ради о тркачком инциденту, али у сваком случају прихватам казну коју мисле да заслужујем и идем даље. Трка је готова и идем даље - рекао је Хамилтон, пренели су британски медији.

- Наравно да ово није био добар викенд за мене, јуче сам погрешио (у квалификацијама), данас је било прилично чудно и ођедном сам добио казну. Али, то ме није пореметило, већ ме је охрабрило да возим најбоље што могу - додао је шестоструки светски шампион.

У трци је победио Хамилтонов тимски колега Валтери Ботас. Финац је кренуо са пол позиције, контролисао је трку и остварио осму победу у каријери.

Албон се не слаже са Хамилтоном и рекао је да га је инцидент коштао потенцијалне победе, пошто је био на свежијим гумама него Мерцедеси.

- Морам да пазим шта причам. Али, тако је како је. Заиста мислим да сам могао да победим у трци. Мислим да је Мерцедес имао сјајан темпо, али наши момци су обавили добар посао у вези са стратегијом - навео је он.

- Овај инцидент, не кажем да ме више боли, али у Бразилу је ситуација била 50/50, а ово је више од тога. Мислио сам да сам га већ обишао и концентрисао сам се на Ботаса на челу. Био је то касни контакт. Увек постоји ризик код претицања са спољне стране, али оставио сам простора колико сам могао, био сам на ивици - додао је Албон.

Трка је одржана без публике због пандемије корона вируса, а уместо класичног направљен је импровизовани подијум, а сви су држали дистанцу и придржавали се здравствених протокола.

Друга трка у шампионату на програму је наредне недеље на истој стази у Аустрији.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.