Почетна / Микс / Формула 1

Ботас победио у првој трци шампионата Формуле 1 у Аустрији

Шампионат Формуле 1 настављен је после 217 дана, узбудљивом, пуном инцидентата и напетом трком на Шпилбергу
ФОТО: БЕТА/АП

Возач Мерцедеса Валтери Ботас победио је данас у првој трци овосезонског шампионата Формуле 1 за Велику награду Аустрије.

Ботас је кренуо са пол позиције, водио је од почетка и остварио осму победу у каријери. Он је трку завршио резултатом сат, 30 минута, 55,739 секунди.

Шампионат Формуле 1 настављен је после 217 дана, узбудљивом, пуном инцидентата и напетом трком на Шпилбергу.

Друго место заузео је Шарл Леклер из Ферарија са заостатком од 2,7 секунди, док је трећи био Ландо Норис из Мекларена (5,491), који је најбржим кругом трке успео да обезбеди ту позицију, али осим одличне вожње, захваљујући и Хамилтону.

Хамилтон је држао друго место, а у завршници је кажњен додавањем пет секунди на резултат због инцидента са Александром Албоном из Ред Була, имао је нешто више од пет секунди више од Нориса, али је млади возач успео на самом крају да најбржим кругом трке преузме треће место.

Хамилтон је на имао заостатак од 5,689 секунди за Ботасом, пети је био Карлос Саинц из Мекларена, а шесто место заузео је Серхио Перес из Рејсинг Поинта. Седми је био возач екипе Алфа Таури Пјер Гасли, осми је био Естебан Окон из Реноа, Антонио Ђовинаци из Алфа Ромеа заузео је девето место, док је 10. био Себастијан Фетел из Ферарија.

Уочи трке возачи су исказали подршку борби против расизма. Сви су на стазу изашли у црним мајицама са поруком "Окончајте расизам", Хамилтон је носио и поруку "Животи црнаца су важни". Њих 14 је клекнуло на стазу, а то нису учинили Кими Раиконен, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Данил Квјат, Антонио Ђовинаци и Карлос Саинц.

Такође, уочи трке одлучено је да Хамилтон уместо са друге, стартује са пете позиције због инцидента из јучерашњих квалификација.

Ботас је добро кренуо и одбранио прво место, Норис је одмах напао Верстапена, али се возач Ред Була одбранио и остао на другом месту. Иза су возили Албон и Хамилтон, који је направио неколико грешака али је остао на петом месту испред Переса и Леклера.

Албон је успео да претекне Нориса, а затим је то учинио и Хамилтон, који се попео на четврто место. Возачи Мерцедеса низали су најбоље кругове, а актуелни шампион је у деветом кругу без већих проблема обишао Албона и преузео треће место.

У исто време Рикардо је нападао Фетела за 10. место, а у 11. кругу Верстапен је имао проблема, губио је позиције и отишао је до бокса, али је због квара одустао, па се двојац Мерцедеса нашао на водећим позицијама.

Ботас је у 16. кругу имао нешто више од седам секунди предности над Хамилтоном. Убрзо је проблеме са својим Реноом имао Данијел Рикардо и одустао је, а Фетел је претекао Строла и попео се на осмо место. Строл из Рејсинг Поинта је у 21. кругу одустао, а убрзо и Кевин Магнусен из Хаса, који је излетео са стазе па је изашао сејфти кар.

Мерцедес је у 27. кругу позвао у бокс Ботаса па Хамилтона, а затим је на замену гума отишао и Албон. Такође и остале екипе су позвале своје возаче, па се направила мала гужва на изласку из бокса. У 31. кругу трка настављена, Ботас је задржао вођство, а Фетел се сударио са Пересом, који се борио са Леклером за позицију, окренуо се на стази и пао на 15. место.

Перес је добро возио у тим тренуцима и претекао Нориса на четвртом месту.

Ботас је водио испред Хамилтона, који је успео да смањи заостатак испод секунде, а тада су од екипе добили поруку да не прелазе преко ивичњака како би сачували сензоре и завршили трку. Финац је успео да увећа предност на 1,8 секунди. У 50. кругу одустао је Роман Грожан из Хаса, а затим и Џорџ Расел из Вилијамса, који се паркирао поред стазе, па је поново изашло безбедносно возило.

Одмах су на промену гума отишли Леклер, Албон и Фетел, а затим Норис и Перес. Трка је настављена у 55. кругу, Албон је претекао Переса, али је неколико тренутака касније поново изашао сејфти кар пошто је Кими Раиконен из Алфа Ромеа ударио у заштитну ограду, након што је отпао предњи десни точак на његовом болиду.

Трка је настављена у 61. кругу, Албон је напао Хамилтона, дошло је до контакта па је возач Ред Була излетео са стазе и вратио се као последњи 13. Тада су из Мерцедса обавестили Хамилтона да мора хитно да обави подешавања болида пошто је имао проблема са менајачем. Због индицента Хамилтон је кажњен додавањем пет секунди на резултат.

У тим тренуцима Леклер је успео да преузме треће место, а казну од пет секунди добио је и Перес пошто је возио брзо у боксу. У 69. кругу Албон је одустао због отказивања мотора.

Добро је возио Норис, обишао је Переса и попео се на четврто место иза Леклера. Затим је одустао и Данил Квјат из екипе Алфа Таури јер му је отказала гума и постао девети возач који није успео да заврши трку.

Трка је ушла у узбудљиву завршницу, због казне Хамилтону, Леклер је преузео друго место, а Норис је у последњим тренуцима успео да избори пласман на подијум.

Наредна трка у шампионату вози се следеће недеље на истој стази у Аустрији, под називом Велика награда Штајерске.

Поредак возача у трци за Велику награду Аустрије

Поредак возача у данашњој трци Формуле 1 за Велику награду Аустрије:

1. Валтери Ботас (Мерцедес) сат, 30 минута, 55,739 секунди.

2. Шарл Леклер (Ферари) +2,7 секунди

3. Ландо Норис (Мекларен) + 5,491

4. Луис Хамилтон (Мерцедес) + 5,689

5. Карлос Саинц (Мекларен) + 8,903

6. Серхио Перес (Рејсинг Поинт) + 15,092

7. Пјер Гасли (Алфа Таури) + 16,682

8. Естебан Окон (Рено) + 17,456

9. Антонио Ђовинаци (Алфа Ромео) + 21,146

10. Себастијан Фетел (Ферари) + 24,545

11. Николас Латифи (Вилијамс) + 31,650

Трку нису завршили:

Макс Верстапен (Ред Бул)

Данијел Рикардо (Рено)

Ленс Строл (Рејсинг Поинт)

Кевин Магнусен (Хас)

Роман Грожан (Хас)

Џорџ Расел (Вилијамс)

Кими Раиконен (Алфа Ромео)

Александар Албон (Ред Бул)

Данил Квјат (Алфа Таури).

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1 после данашње трке за Велику награду Аустрије:

Возачи:

1. Валтери Ботас (Финска) 25

2. Шарл Леклер (Ферари) 18

3. Ландо Норис (Велика Британија) 16

4. Луис Хамилтон (Велика Британија) 12

5. Карлос Саинц (Шпанија) 10

6. Серхио Перес (Мексико) 8

7. Пјер Гасли (Француска) 6

8. Естебан Окон (Француска) 4

9. Антонио Ђовинаци (Италија) 2

10. Себастијан Фетел (Немчка) 1

Конструктори:

1. Мерцедес 37

2. Мекларен 26

3. Ферари 19

4. Рејсинг Поинт 8

5. Алфа Таури 6

6. Рено 4

7. Алфа Ромео 2

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.