Почетна / Микс / Формула 1

Ботас срећан због победе у Јапану и титуле Мерцедеса

Ботас је победио на стази Сузука и остварио трећи тријумф у сезони, а шести у каријери
ФОТО: Бета/АП

Возач Мерцедеса Валтери Ботас рекао је да је срећан због данашње победе у трци Формуле 1 за Велику награду Јапана и шесте титуле екипе у конкуренцији конструктора.

- Срећан сам, заиста сам срећан. Квалификације су биле тесне и није било лако кренути са треће позиције, али нисам одустајао, дао сам све што сам могао. Имао сам добар старт, Себастијан (Фетел) је имао проблем и преузео сам вођство, а брзина је била супер-добра. Уживао сам, било је забавно - рекао је Ботас после трке.

Ботас је победио на стази Сузука и остварио трећи тријумф у сезони, а шести у каријери. Осим његове готово непогрешиве вожње, за победу је заслужна и тактика Мерцедеса.

- Знали смо да ће бити опција једног или два одласка у бокс, а није била огромна разлика између тога. Могао сам да контролишем трку и појачам где сам желео - додао је фински возач.

Мерцедес је данас одбранио титулу у конкуренцији конструктора.

- Заиста сам поносан што сам део екипе, шеста узастопна титула је заиста импресивна ствар, поносан сам на сваког члана екипе, свака част момци и девојке - рекао је Ботас, који је остварио прву победу после шест месеци и трке у Азербејџану.

Возач Ферарија Себастијан Фетел био је најбржи у квалификацијама, које су одржане пре трке пошто је због тајфуна Хагибис у суботу отказан цео програм на стази Сузука. Четвороструки светски првак погрешио је на старту, чинило се да је раније кренуо, а на крају је заузео друго место.

- Светла су дуго била упаљена и погрешио сам. Изгубио сам замајац. То је заиста био лош старт. Мерцедес је био прилично брз, Валтери Ботас је 'летео', Луис (Хамилтон) је покушао са једним одласком у бокс и није успео. Покушао сам да будем добар у кривинама, где би он могао да ми запрети. Имао сам тежак посао да задржим друго место - рекао је Фетел. - Уз недостатак темпа друго место је вероватно максимум, али нисам задовољан самим стартом трке. Пол позиција и друго место, дан се није завршио тако лоше.

Водећи у генералном пласману Хамилтон заузео је треће место. Он је кренуо са четврте позиције, а до краја трке борио се са Фетелом за друго место. Британац је у више наврата током трке довео у питање стратегију, па није био расположен за изјаве на крају.

- Честитам екипи на шестој узастопној титули. Заиста сам желео да донесем што више бодова данас - рекао је Хамилтон.

Са другог места кренуо је возач Ферарија Шарл Леклер, а трку је завршио на шестом месту. Он је у првом кругу имао контакт са возачем Ред Була Максом Верстапеном, који није завршио трку. Инцидент је под истрагом и у току дана биће донета одлука.

- Нисам видео целу ситуацију. Из болида је деловало незгодно - рекао је Леклер.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.