Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон после драме до тријумфа у Бахреину, 74. у каријери

Актуелни светски првак је у 49. кругу обишао до тада водећег Шарла Леклера из Ферарија, који је изгубио позицију због проблема са мотором
ФОТО: Бета/АП

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Бахреина.

Хамилтон је остварио 74. победу у каријери. Трка је завршена иза возила безбедности које је изашло на стазу два круга пре краја, пошто су се оба возила Реноа, Нико Хулкенберг и Данијел Рикардо зауставили на стази.

Велика награда Бахреина

Поредак возача у данашњој трци Формуле 1 за Велику награду Бахреина:

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) сат, 34 минута,21,836

2. Валтери Ботас (Мерцедес) + 2,980

3. Шарл Леклер (Ферари) + 6,131

4. Макс Верстапен (Ред Бул) + 6,408

5. Себастијан Фетел (Ферари) + 36,068

6. Ландо Норис (Мекларен) + 45,754

7. Кими Раиконен (Алфа Ромео) + 47,470

8. Пјер Гасли (Ред Бул) + 58,094

9. Александар Албон (Торо Росо) + 1:02,697

10. Серхио Перес (Рејсинг Поинт) + 1:03,696

11. Антонио Ђовинаци (Алфа Ромео) + 1:04,599

12. Данил Квјат (Торо Росо) један круг

13. Кевин Магнусен (Хас) један круг

14. Ленс Строл (Рејсинг Поинт) један круг

15. Џорџ Расел (Вилијамс) један круг

16. Роберт Кубица (Вилијамс) два круга

17. Карлос Саинц (Мекларен) четири круга

Трку нису завршили:

Роман Грожан (Хас)

Карлос Саинц (Мекларен)

Данијел Рикардо (Рено)

Нико Хулкенберг (Рено)

Актуелни светски првак је у 49. кругу обишао до тада водећег Шарла Леклера из Ферарија, који је изгубио позицију због проблема са мотором.

Друго место заузео је Валтери Ботас из Мерцедеса, а Леклер је задржао треће место. Он је освојио додатни бод пошто је одвезао најбржи круг.

Возач Ред Була Макс Верстапен заузео је четврто место, пети је био Себастијан Фетел из Ферарија, а шести Ландо Норис из Мекларена. Возач екипе Алфа Ромео Кими Раиконен заузео је седмо место, осми је био Пјер Гасли из Ред Була, девети Алекс Албон из Торо Росо, а 10. место заузео је Серхио Перес из екипе Рејсинг Поинт.

Одмах на почетку Фетел је обишао Леклера и преузео прво место, а добар старт имао је и Ботас, који је обишао Хамилтона и преузео треће место, а затим и Леклера и нашао се иза Фетела. Већ у другом кругу Леклер је искористио грешку Ботаса на кочењу и вратио се на друго место, а убрзо је Финца напао и Хамилтон и преузео треће место.

После контакта Карлоса Саинца и Макса Верстапена, оштетио се болид Мекларена, који се након тога вратио на стазу као последњи.

До трећег круга Фетел је стекао 1,4 секунди предности над клупским колегом, који га је сустигао у петом кругу, а већ у наредном га је обишао и преузео вођство.

У 13. кругу Ботас је отишао на замену гума и вратио се на стазу као шести, иза Рикарда и Верстапена.

Круг касније у бокс су отишли Леклер и Хамилтон, па су се вратили на треће и четврто место, иза водећих Фетела и Рикарда. У 15. кругу четвороструки светски првак отишао је на замену гума и на стазу се вратио као четврти, између два Мерцедеса. Леклер се вратио на прво место, испред Рикарда, који је убрзо пао на четврто место.

Ботас је затим обишао Рикарда, а Леклер је у међувремену увећавао предност па је у 18. кругу имао 4,5 секунди предности над Хамилтоном. Актуелни шампион имао је више од пет секунди предности над Фетелом, који му се примакао на 1,5 секунди после грешке Британца.

У 22. кругу Хамилтон се пожалио на гуме, Фетел му се примакао и круг касније га је обишао. Рикардо је у 25. кругу отишао на замену гума и нас стазу се вратио као 13. У борби за седмо место Норис је био успешнији од Раиконена. Леклер је у међувремену сигурно возио и стекао 8,5 секунди над клупским колегом, у 31. кругу, док је Фетел „побегао” Хамилтону на непуних пет секунди.

Возачи и конструктори

Возачи:

1. Валтери Ботас (Финска) 44, 2. Луис Хамилтон (Велика Британија) 43, 3. Макс Верстапен (Холандија) 27, 4. Шарл Леклер (Монако) 26, 5. Себастијан Фетел (Немачка) 22, 6. Кими Раиконен (Финска) 10, 7. Ландо Норис (Велика Британија) 8, 8. Кевин Магнусен (Данска) 8, 9. Нико Хулкенберг (Немачка) 6, 10. Пјер Гасли (Француска) 4, 11. Ленс Строл (Канада) 2, 12. Александар Албон (Тајланд) 2, 13. Данил Квјат (Русија) 1, 14. Серхио Перес (Мексико) 1.

Конструктори:

1. Мерцедес 87, 2. Ферари 48, 3. Ред Бул 31, 4. Алфа Ромео 10, 5. Мекларен 8, 6. Хас 8, 7. Рено 6, 8. Торо Росо 3, 9. Рејсинг Поинт 3.

Хамилтон је 22 круга пре краја отишао на замену гума и вратио се на стазу иза Ботаса, на четврто место. После њега на замену гума отишао је и Фетел, а на стазу се вратио испред Хамилтона, на треће место. Леклер је у 37. кругу отишао у бокс и после тога задржао је прво место, испред Ботаса.

У 37. кругу Хамилтон је добро напао Фетела са спољне стране, али није успео да га обиђе. Фетел је затим обишао Ботаса, који је одмах скренуо у бокс. У 38. кругу Хамилтон је поново напао Фетела, возач Ферарија је на додавању гаса погрешио, окренуо се на стази и одмах јавио својој екипи да мора у бокс, како би заменио гуме. Он је на путу до бокса изгубио и предње крило, отишао је у бокс и на стазу се вратио као девети.

Фетел је из круга у круг поправљао позицију, па је у 44. кругу био пети, док је добар био и Норис, који је обишао Рикарда за седмо место. Возача Реноа убрзо је обишао и Раиконен, па је Рикардо пао на осмо.

У 46. кругу Леклер се пожалио на мотор, због чега је Хамилтон смањио заостатак на шест секунди. Актуелни првак је у 49. кругу обишао Леклера и преузео прво место.

Ботас је обишао Леклера у 54. кругу, а круг касније на стазу је изашло возило безбедности због квара на болидима Реноа. Позиције су остале непромењене, па је Хамилтон остварио прву победу у сезони.

Наредна трка у шампионату вози се 14. априла за Велику награду Кине.

Хамилтон: Имали смо среће, жао ми је Леклера

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да је његова екипа имала много среће у данашњој трци Формуле 1 за Велику награду Бахреина, у којој је успео да победи пре свега захваљујући квару на болиду Ферарија Шарла Леклера.

- Данас смо имали заиста тежак посао, а Ферарији су били невероватни. Ово је поражавајућа трка за Шарла. Имали смо много среће. Дао сам све од себе. Пред Леклером су многе победе у будућности - рекао је Хамилтон после трке.

Хамилтон је у Бахреину остварио 74. победу у каријери. Он је у 49. кругу обишао Леклера, који је имао проблема са мотором, а до тада је сигурно чувао прво место и његова победа била је извесна. Леклера је у завршници претекао и Валтери Ботас из Мерцедеса.

- Екипа је данас имала среће, заједно смо успели. Исплаћује се напоран рад у фабрици. Имао сам тешку трку, направио сам неколико грешака. Никада не дајем простора за обилажење, добар сам био у првом кругу, морао сам да затворим пролаз у првој кривини - навео је Ботас.

Леклер је задржао треће место захваљујући безбедносном возилу, које је два круга пре краја изашло на стазу, пошто су се покварили болиди Реноа.

- Све ово је део мотоспорта, нажалост, данас није био наш дан, али сигуран сам да је екипа обавила сјајан посао. Имали смо и срећу у несрећи, код изласка 'сејфти кара'. Тешко је ово прихватити, али вратићу се јачи. Нисам био добар на старту, али сам после тога био јак на стази и штета је што сам завршио тек на трећем месту, али то је део тркања. Честитам Луису и Валтерију, вратићемо се јачи - рекао је Леклер.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.