Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон освојио пету титулу у Формули 1, Ферштапен славио у Мексику

Британац се тако изједначио са Хуаном Мануелом Фанђом са пет освојених титула
ФОТО: Бета/АП

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон освојио је вечерас пету шампионску титулу у Формули 1, пошто је заузео четврто место у трци за Велику награду Мексика.

Хамилтон је током трке имао много проблема са гумама, али је ипак завршио као четврти, што му је омогућило да одбрани титулу.

Британац се тако изједначио са Хуаном Мануелом Фанђом са пет освојених титула.

У Мексику је, другу годину узастопно, победио возач Ред Була Макс Ферштапен, друго место заузео је Себастијан Фетел из Ферарија, а трећи кроз циљ прошао је његов клупски колега Кими Раиконен, испред Хамилтона.

Пети је био возач Мерцедеса Валтери Ботас, шесто место заузео је Нико Хулкенберг из Реноа, а седми је био Шарл Леклер из Заубера. Бодове су још освојили возач Мекларена Стофел Вандорн, Маркус Ериксон из Заубера и Пјер Гасли из екипе Торо Росо.

Хамилтон је добро стартовао, нашао се између два Ред Була. Обишао је Данијела Рикарда, који је био на пол позицији, а то је искористио Верстапен и преузео вођство. Добро је кренуо и Фетел и остао је испред Ботаса, након што је дошло до контакта два болида Ферарија и Мерцедеса.

Због проблема са болидом Мекларена, након што је покупио делиће са возила Форс Индије после судара Хулкенберга и Окона, Фернандо Алонсо се паркирао поред стазе у шестом кругу.

Верстапен је у деветом кругу стекао 2,5 секунде предности над Хамилтоном, који се пожалио на предње гуме, што је користио Рикардо и смањио заостатак. Из екипе су одмах реаговали и у 12. кругу су га позвали у бокс, а за њим је отишао и клупски колега Ботас.

После њих на замену гума отишао је Рикардо, а у 14. кругу и до тада водећи Верстапен. Фетел је тада преузео вођство, али је четири круга касније и он отишао на замену гума, као и Раиконен.

После тога водио је Верстапен, испред Хамилтона, Рикарда, Фетела, Ботаса и Раиконена. Возач Ред Була имао је 8,7 секунди предности над Хамилтоном, који се у 22. кругу поново пожалио на проблеме са гумама. Њему је на 1,2 секунде пришао Рикардо, коме се на 1,1 секунду примакао Фетел.

Верстапена су затим обавестили из бокса да чува гуме, пошто возачи иза њега имају великих проблема са гумама. Холанђанин је у 30. кругу стекао 11,8 секунди предности над Хамилтоном.

У 31. кругу поред стазе се паркирао Карлос Саинц из Реноа и завршио трку, па је уведено виртуелно возило безбедности, а два круга касније трка је настављена. Фетел је у 34. кругу напао Рикарда и преузео је треће место. Он је у 38. кругу дошао на мање од секунде заостатка за Хамилтоном, који се мучио са гумама.

У 39. кругу Фетел је обишао Хамилтона и преузео друго место са 14 секунди заостатка за водећим Верстапеном. Хамилтон је у 43. кругу преко радија рекао екипи да су му дали погрешне гуме, пошто не може да пронађе добар темпо. У међувремену није добро ишло ни другом возачу Мерцедеса Ботасу, коме се примакао Раиконен.

Рикардо је нападао Хамилтона, који се добро бранио све до 47. круга, када је погрешио на кочењу, изашао са стазе преко траве и додатно оштетио гуме па је отишао у бокс. Неколико тренутака пре њега то је учинио Фетел.

Раиконен је напао Ботаса, а возач Мерцедеса је као и његов клупски колега излетео са стазе и препустио позицију противнику.

Верстапен је у 49. кругу отишао на замену гума и на стазу се вратио испред Рикарда, који није ишао на замну гума, и Фетела, а после њега то је учинио и Ботас и вратио се на стазу иза Хамилтона, на шесто место.

У 53. кругу Хамилтон је поново рекао екипи да „нешто дефинитивно није у реду” пошто има нове гуме, али не може да достигне резултате водећих.

Рикардо је у 61. кругу одустао након што је избио дим из његовог болида. То је осмо одустајање Аустралијанца у овој сезони. Виртуално возило безбедности је уведено, а затим је екипи Ред Була проблем са мотором пријавио Верстапен.

Ботас је затим отишао у бокс, а трка је настављена у 64. кругу. До краја није било промена, па је Хамилтон освојио пету шампионску титулу, а Верстапен остварио другу узастопну победу у Мексику.

Наредна, претпоследња трка у шампионату Формуле 1 вози се за две недеље у Бразилу.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 вози се за две недеље у Бразилу.

Поредак у трци за Велику награду Мексика:

1. Макс Верстапен (Ред Бул) сат, 38 минута, 28,851 секунди

2. Себастијан Фетел (Ферари) + 17,316

3. Кими Раиконен (Ферари) + 49,914

4. Луис Хамилтон (Мерцедес) + 1:18,738

5. Валтери Ботас (Мерцедес) један круг

6. Нико Хулкенберг (Рено) два круга

7. Шарл Леклер (Заубер) два круга

8. Стофел Вандорн (Мекларен) два круга

9. Маркус Ериксон (Заубер) два круга

10. Пјер Гасли (Торо Росо) два круга

11. Естебан Окон (Форс Индија) два круга

12. Ленс Строл (Вилијамс) два круга

13. Сергеј Сироткин (Вилијамс) два круга

14. Брендон Хартли (Торо Росо) два круга

15. Кевин Магнусен (Хас) два круга

16. Роман Грожан (Хас) три круга

Фернандо Алонсо (Мекларен) одустао

Карлос Саинц (Рено) одустао

Серхио Перес (Форс Индија) одустао

Данијел Рикардо (Ред Бул) одустао

Поредак возача:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 358 - шампион

2. Себастијан Фетел (Немачка) 294

3. Кими Раиконен (Финска) 236

4. Валтери Ботас (Финска) 227

5. Макс Верстапен (Холандија) 216

6. Данијел Рикардо (Аустралија) 146

7. Нико Хулкенберг (Немачка) 69

8. Серхио Перес (Мексико) 57

9. Кевин Магнусен (Данска) 53

10. Фернандо Алонсо (Шпанија) 50

11. Естебан Окон (Француска) 49

12. Карлос Саинц (Шпанија) 45

13. Роман Грожан (Француска) 31

14. Пјер Гасли (Француска) 29

15. Шарл Леклер (Монако) 27

16. Стофел Вандорн (Белгија) 12

17. Маркус Ериксон (Шведска) 9

18. Ленс Строл (Канада) 6

19. Брендон Хартли (Нови Зеланд) 4

Поредак конструктора:

1. Мерцедес 585

2. Ферари 530

3. Ред Бул 362

4. Рено 114

5. Хас 84

6. Мекларен 62

7. Форс Индија 47

8. Заубер 36

9. Торо Росо 33

10. Вилијамс 7

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.