Почетна / Микс / Формула 1

Раиконен победио у Остину и одложио крунисање Хамилтона

Раиконен је остварио 21. победу у каријери, а прву после 113 трка, од марта 2013. године у Аустралији
ФОТО: Бета/АП

Возач Ферарија Кими Раиконен победио је вечерас у трци Формуле 1 за Велику награду САД у Остину у Тексасу, чиме је настављена борба за шампионску титулу.

Раиконен је остварио 21. победу у каријери, а прву после 113 трка, од марта 2013. године у Аустралији.

Он је на старту обишао возача Мерцедеса Луиса Хамилтона и у узбуљивој и неизвесној трци успео је да задржи предност и победи.

Хамилтон је у трку ушао са 67 бодова предности над Себастијаном Фетелом из Ферарија и било му је потребно да освоји осам бодова више од Немца за освајање пете шампионске титуле. Хамилтон сада има 70 бодова више од Фетела.

Друго место заузео је возач Ред Була Макс Верстапен, а трећи кроз циљ прошао је Хамилтон.

Возач Ферарија Фетел заузео је четврто место, пети је био Валтери Ботас из Мерцедеса, а шесто и седмо место заузели су возачи Реноа Нико Хулкенберг и Карлос Саинц. Бодове су још освојили Естебан Окон из Форс Индије, Кевин Магнусен из Хаса и возач Форс Индије Серхио Перес.

Хамилтон је кренуо са пол позиције али га је одмах напао Раиконен, обишао и преузео прво место. Иза су возили Ботас и Данијел Рикардо. Фетел је покушавао да обиђе Рикарда, они су се сударили, после чега се болид Ферарија окренуо на стази и пао на 15. место.

Старт је био хаотичан и у другом делу стазе, било је судара умешани су били бројни возачи, после чега су у бокс морали Алонсо и Грожан, а Леклер је пао на 17. место.

Фетел је поправљао позицију, у петом кругу био је 10. а његов клупски колега стекао је 1,4 секунде предности над Хамилтоном. Британац се затим пожалио на мењач, као и да не може да парира Раиконену, који је тада имао 2,6 секунде предности. Одустао је Рикардо, који је паркирао болид поред стазе, па је било на снази виртуелно возило безбедности.

То је искористио Хамилтон, у 11. кругу отишао је на замену гума и на стазу се вратио као трећи иза клупског колеге Ботаса, коме је из бокса речено да не задржава Британца, који се бори за шампионску титулу. Трка је настављена, а Фетел је убрзо обишао Хулкенгберга за пето место и нашао се иза Верстапена.

Хамилтон се вратио на друго место и смањивао је заостатак за Раиконеном, који је у 17. кругу износио око две секунде. Британац се примакао Финцу, који се добро бранио и сачувао прво место, све док у 22. кругу није отишао на замену гума, па се на стазу вратио иза Фетела, на пето место.

После тога у бокс је отишао Верстапен и вратио се као пети, а за њим је на промену гума отишао и Ботас, који је изугубио позицију и вратио се иза Верстапена, на пето место. Фетел, који није ишао у бокс, возио је иза Хамилтона, све док му из екипе нису рекли да пропусти клупског колегу, који има свежије гуме. 

У 27. кругу Фетел је отишао у бокс и на стазу се вратио као пети. Раиконен је у међувремену смањивао заостатак за Хамилтоном, који је у 38. кругу отишао на замену гума и на стазу се вратио као четврти, иза Ботаса. Водио је Раиконен, испред Верстапена, Ботаса, Хамилтона и Фетела.

Ботас је убрзо пропустио Хамилтона на треће место, а Британац је затим покушавао да „скине” заостатак за водећима. У 54. кругу Хамилтон је напао Верстапена и покушао да га обиђе, али се возач Ред Була добро одбранио и задржао друго место. Након тога Фетел је успео да обиђе Ботаса за четврто место, а после тога су се делићи Мерцедеса разлетели по стази.

Раиконен је затим први прошао кроз циљ и победио после 2.044 дана.

Наредна трка у шампионату на програму је 28. октобра за Велику награду Мексика.

Поредак возача у трци за Велику награду САД:

1. Кими Раиконен (Ферари) сат, 34 минута, 18,643 секунде
2. Макс Верстапен (Ред Бул) + 1,281
3. Луис Хамилтон (Мерцедес) + 2,342
4. Себастијан Фетел (Ферари) + 18,222
5. Валтери Ботас (Мерцедес) + 24,744
6. Нико Хулкенберг (Рено) + 1:27,210
7. Карлос Саинц (Рено) + 1:34,994
8. Естебан Окон (Форс Индија) + 1:39,288
9. Кевин Магнусен (Хас) + 1:40,657
10. Серхио Перес (Форс Индија) + 1:41,080
11. Брендон Хартли (Торо Росо) један круг
12. Маркус Ериксон (Заубер) један круг
13. Стофел Вандорн (Мекларен) један круг
14. Пијер Гасли (Торо Росо) један круг
15. Сергеј Сироткин (Вилијамс) један круг
16. Ленс Строл (Вилијамс) два круга

Фернандо Алонсо (Мекларен) није завршио трку
Роман Грожан (Хас) није завршио трку
Данијел Рикардо (Ред Бул) није завршио трку
Шарл Леклер (Заубер) није завршио трку

Возачи:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 346
2. Себастијан Фетел (Немачка) 276
3. Кими Раиконен (Финска) 221
4. Валтери Ботас (Финска) 217
5. Макс Верстапен (Холандија) 191
6. Данијел Рикардо (Аустралија) 146
7. Нико Хулкенберг (Немачка) 61
8. Кевин Магнусен (Данска) 55
9. Серхио Перес (Мексико) 54
10. Естебан Окон (Француска) 53
11. Фернандо Алонсо (Шпанија) 50
12. Карлос Саинц (Шпанија) 45
13. Роман Грожан (Француска) 31
14. Пјер Гасли (Француска 28
15. Шарл Леклер (Монако) 21
16. Стофел Вандорн (Белгија) 8
17. Ленс Строл (Канада) 6
18. Маркус Ериксон (Шведска) 6
19. Брендон Хартли (Нови Зеланд) 2
20. Сергеј Сироткин (Русија) 1

Конструктори:

1. Мерцедес 563
2. Ферари 497
3. Ред Бул 337
4. Рено 106
5. Хас 86
6. Мекларен 58
7. Форс Индија 48
8. Торо Росо 30
9. Заубер 27
10. Вилијамс 7

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.