Почетна / Микс / Формула 1

Луису Хамилтону Велика награда САД, титула све ближа!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је вечерас у трци Формуле 1 за Велику награду САД у Остину, у Тексасу, и примакао се освајању четврте шампионске титуле
ФОТО: Ројтерс

Луис Хамилтон је остварио 62. победу у каријери, девету у сезони, а пету на стази у Остину. Он је трку завршио за сат, 33 минут, 50,993 секунде.

Хамилтон је стекао 66 бодова предности над Себастијаном Фетелом из Ферарија и за освајање шампионске титуле потребно му је да заузме бар пето место у наредној трци у Мексику, без обзира на Фетелов резултат.

Екипа Мерцедеса је одбранила шампионску титулу у конкуренцији конструктора. Друго место заузео је Себастијан Фетел из Ферарија, а трећи је био његов клупски колега Кими Раиконен.

Макс Верстапен из Ред Була је обишао Раиконена у последњем кругу и преузео треће место, али је због тога што је приликом претицања са сва четири точка изашао са стазе, кажњен додавањем пет секунди на резултат и пао је на четврто место у генералном пласману.

Пети је био Валтери Ботас из Мерцедеса, а шесто место заузео је возач Форс Индије Естебан Окон.

Бодове су освојили још Карлос Саинц из Реноа, Серхио Перес из Форс Индије, возач Вилијамса Фелипе Маса и Данил Квјат из екипе Торо Росо.

Хамилтон је стартовао са пол позиције, али није успео да се одбрани од Фетела, који га је обишао и преузео вођство. Иза њих возили су Ботас, Рикардо, Раиконен, Окон и Алонсо.

У четвртом кругу Ботас се добро одбранио од Рикарда и задржао треће место, а у шестом кругу Хамилтон је успео да обиђе Фетела и вратио се на прво место. Он је заостатак од 0,8 секунди претворио у вођство од 1,1 секунде.

У међувремену добро је возио Верстапен, који се са 16. места попео на седмо, док је у 10. кругу лако обишао Окона за шесту позицију. Од водећих возача први на замену гума отишао је Рикардо и вратио се на девето место, иза Масе.

Хамилтон је стекао 3,9 секунди над Фетелом, а три секунде за Немцем каснио је Ботас. Фетел је у 17. кругу отишао на замену гума и вратио се као пети иза Рикарда, који је убрзо завршио трку због проблема са мотором.

У 19. кругу у бокс је отишао Ботас, а за њим и његов клупски колега Хамилтон, који се на стазу вратио иза Фетела. Раиконен је у 21. кругу са првог места отишао у бокс и вратио се иза Ботаса на пето место, а први је тада био Верстапен, који није ишао на замену гума.

Хамилтон се у 23. кругу вратио на прво место пошто је обишао Верстапена и имао је нешто више од три секунде предности над Фетелом. Верстапен је у 25. кругу отишао у бокс и на стазу се вратио као пети. У том кругу одустао је возач Мекларена Фернадно Алонсо због проблема са болидом.

Троструки светски првак Хамилтон је сигурном вожњом стекао скоро пет секунди предности над Фетелом до 32. круга, а у тим тренуцима најзанимљивији дуел на стази био је међу возачима Форс Индије Окона и Переса за шесто место.

Перес се жалио да га Окон успорава и да му се примакао Саинц, који га је после неколико напада, обишао у 34. кругу.

Ботас се у међувремену примакао Фетелу, а ту је био и Раиконен, који се борио са сународником за треће место. У 38. кругу Верстапен је отишао у бокс и вратио се на пето место.

Круг касније на замену гума отишао је и Фетел и вратио се испред Верстапена. Раиконен је у 42. кругу после серије добрих кругова обишао Ботаса и нашао се иза Хамилтона.

Фетел је на новим гумама из круга у круг смањивао заостатак, а пет кругова пре краја је сјајним потезом, иако је са спољне стране возио Стофел Вандорн, обишао Ботаса и преузео треће место. Он је затим без проблема обишао клупског колегу Раиконена и нашао се иза Хамилтона.

Ботаса је затим обишао и Верстапен, па је возач Мерцедеса отишао у бокс и вратио се као пети на стазу.

Хамилтон је сигурном вожњом остварио победу, а у последњем кругу било је великих узбуђења. Верстапен је обишао Раиконена и преузео треће место, али је после тога кажњен додавањем пет секунди на резултат и пао је на четврто место. Он је то сазнао пред сами излазак на подијум, кад се Раиконен појавио у соби за возаче.

Трку на стази у Остину пратиле су бројне познате личности међу којима и светски атлетски рекордер Јусеин Болт, бивши председник САД Бил Клинтон и двоструки светски првак Формуле 1 Мика Хакинен.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 вози се у недељу, 29. октобра, за Велику награду Мексика.

Хамилтон срећан због победе у Остину, Верстапен љут на судије
Возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да је пресрећан због победе у трци Формуле 1 за Велику награду САД и честитао је својој екипи освајање четврте узастопне титуле у шампионату конструктора.
Хамилтон је у недељу увече победио у трци за Велику награду САД и предност над ривалом Себастијаном Фетелом из Ферарија увећао на 66 бодова.
Осећам се сјајно. Волим ову стазу, мислим да ми је ово најомиљенија стаза. Велике честитке екипи, сви су напорно радили, и они људи у фабрици. Били су најбоља екипа ове године. Ово је невероватно искуство – рекао је Хамилтон после трке.
Он је кренуо са пол позиције, али га је на старту обишао Фетел. Британац је у шестом кругу вратио прво место које је сигурном вожњом сачувао до краја.
Ово је била једна од најузбудљивијих трка у последње време. Забављао сам се покушавајући да му се примакнем, а помало сам био изненађен што се Себастијан није више бранио – навео је он.
Хамилтон би наредне недеље у Мексику могао да освоји четврту шампионску титулу, ако заузме бар пето место, односно ако освоји најмање девет бодова, без обзира на Фетелов резултат. До краја шампионата остале су још три трке.
Ово је до сада била невероватна година. Нисам очекивао да ћемо данас имати такав темпо и брзину, али болид је био фантастичан. Има још три трке, значи још три да победимо. Идемо момци – рекао је Хамилтон.
Фетел је рекао да није могао да прати Хамилтона и честитао му је победу.
На почетку је изгледало добро. Обишао сам Луиса, али брзо смо схватили да не можемо да пратимо његов темпо. Све у свему, ово није резултат који смо желели. Није тајна да је Мерцедес бржи од нас. Морамо да признамо да у трци нисмо могли да их пратимо – навео је четвороструки светски првак.
Треће место заузео је Кими Раиконен, али после интервенције судија. Макс Верстапен из Ред Була је обишао Раиконена у последњем кругу и преузео треће место, али је због тога што је приликом претицања са сва четири точка изашао са стазе, кажњен додавањем пет секунди на резултат и пао је на четврто место у генералном пласману.
Био сам прилично разочаран кад сам помислио да ћу завршити на четвртом месту, али било је неких проблема са Максом. Мој болид је био заиста добар током целе трке, али сам у завршници морао да чувам гориво – рекао је Раиконен.
Верстапен је рекао да је одлука судија глупа, да није добра за Формулу 1 и да правила морају да буду јасна.
Имали смо сјајну трку, али ове глупе одлуке заиста убијају спорт. Надам се да се навијачима није свидела та одлука и да следеће године неће доћи. Сви возачи свуда иду широко, укључујући и мене. У кривинама девет и 19 можеш да уђеш широко и нико ништа неће рећи. Било је исто и са Ботасом, покушао сам да га обиђем, а он је наставио да вози изван стазе и вратио се, морао сам да га обиђем и нико ништа није урадио када је он стекао предност – навео је он.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.