Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон победио у трци Формуле 1 у Монци

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Италије у Монци и преузео прво место у шампионату од возача Ферарија Себастијана Фетела.
ФОТО: БЕТА/АП

Хамилтон је на славној стази у Монци остварио 59. победу у каријери, а шесту у сезони. Он је трку завршио за сат, 15 минута, 32,310 секунде.

Троструки светски првак је после друге узастопне победе у шампионату преузео водјство у генералном пласману. Он сада има 238 бодова, три више од Фетела и први пут ове сезоне је први у поретку.

Друго место заузео је његов клупски колега Валтери Ботас, док је трећи био Фетел.

Четврто место заузео је возач Ред Була Данијел Рикардо, који је надокнадио 12 позиција, а пети је био Кими Раиконен из Ферарија.

Возач Форс Индије Естебан Окон био је шести, а иза њега седмо и осмо место заузели су возачи Вилијамса Ленс Строл и Фелипе Маса. Бодове су још освојили Серхио Перес из Форс Индије и Макс Верстапен из Ред Була.

Хамилтон је кренуо са рекордне 69. пол позиције у каријери, сачувао је прво место, испред Окона и Строла. Раиконен је добро кренуо и обишао Ботаса, а Фетел је остао на шестом месту. Ботас је убрзо успео да обиђе Раиконена и вратио се на четврту позицију. У трећем кругу сударили су се Верстапен и Маса, због чега је возач Ред Була морао у бокс на замену предњег крила и на стазу се вратио као последњи.

После тога Фетел је обишао клупског колегу и заузео пето место, док је Ботас добром вожњом претекао Окона и нашао се иза Хамилтона. Четвороструки светски првак Фетел је појачао, обишао Окона и заузео треће место иза Мерцедесовог двојца. Хамилтон је у 10 кругу имао 2,7 секунди предности над клупским колегом, док је на 10,3 секунде заостатка возио Фетел.

Рикардо је током првог дела трке добро возио и са 16. места попео се до четвртог. Од водећих Раиконен је први отишао у бокс, а затим и Окон, који је остао испред Финца по повратку на стазу. После њих у бокс је отишао и Строл који се задржао дуже него што је требало, па се на стазу вратио као 11.

Хамилтон је на челу имао пет секунди предности, а у 33. кругу отишао је у бокс и на стазу се вратио иза Ботаса, који је недуго затим отишао на замену гума и вратио се на друго место. После тога и Фетел је ишао у бокс, а затим и Рикардо. Фетел је презео треће место, иза њега били су Раиконен и Рикардо.

Рикардо је у 41. кругу успео да обидје Раиконена и преузео је четврто место, иза Фетела. Аустралијанац је до краја трке покушавао да сустигне Фетела, смањио је заостатак, али ипак није успео. Хамилтон је без проблема држао прво место и остварио другу узастопну победу.

Наредна трка у шампионату вози се 17. септембра за Велику награду Сингапура. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.