Почетна / Микс / Формула 1

Хамилтон победио у трци у Белгији, 89. тријумф у Формули 1

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Белгије и увећао предност у генералном пласману на 47 бодова
ФОТО: Бета/АП

Хамилтон је кренуо са пол позиције, водио је од почетка до краја и остварио 89. победу у каријери. Шестоструки светски првак је на две победе од рекорда Михаела Шумахера од 91 победе.

Хамилтон је трку завршио за сат, 24 минута, 08,761 секунди. Друго место заузео је возач Мерцедеса Валтери Ботас са заостатком од 8,448 секунди, а трећи је био Макс Верстапен из Ред Була са 15,455 секунди заостатка.

Четврто место заузео је возач Реноа Данијел Рикардо, који је имао и најбржи круг трке, пети је био његов тимски колега Естебан Окон, а шесто место заузео је Алекс Албон из Ред Була.

Возач Мекларена Ландо Норис трку је завршио као седми, осми је био Пјер Гасли из Алфа Таури, девето место заузео је Ленс Строл из Рејсинг Поинта, а 10. место његов тимски колега Серхио Перес.

Возачи Ферарија имали су лошу трку, Себастијан Фетел заузео је 13. а Шарл Леклер 14. место.

Уочи трке одржан је минут ћутања у знак сећања на возача Антоана Убера, који је погинуо прошле године после удеса на стази у Спа током трке Формуле 2. Возач Мекларена Карлос Саинц није стартовао због проблема са ауспухом.

Хамилтон је добро стартовао са своје 93. пол позиције и сачувао је прво место испред Ботаса, а добар старт имали су и Верстапен и Рикардо. Возач Ред Була је напао Ботаса за друго место, док се Рикардо примакао Верстапену и покушао да га обиђе, али је поредак остао непромењен.

Успешан старт имао је Леклер, који је надокнадио четири позиције и попео се на девету. Он је у другом кругу обишао и Гаслија за осмо место.

Актуелни шампион је у трећем кругу стекао 1,4 секунде предности над Ботасом, а иза су возили Верстапен, Рикардо, Окон, Албон, Строл и Леклер. Леклер је убрзо пао на 10. место и тада је рекао да се мучи на правцима. Гасли је у односу на старт напредовао четири позиције и у шетом кругу био је осми.

Леклера су убрзо обишли Норис и Квјат и возач Ферарија пао је на 12. место. Верстапен је у 10. кругу пријавио да има проблема са гумама, након што је заостао за Ботасом шест секунди.

Убрзо је на стазу изашло безбедносно возило после великог инцидента, Антонио Ђовинаци се окренуо на стази и ударио је у заштитну ограду, а точак са његовог болида погодио је у болид Џорџа Расела и обојица су завршили трку. Возачи су безбедно изашли из својих возила, а делићи болида су се разлетели по стази.

Остали возачи су то искористили и отишли на замену гума, осим Гаслија који је у тим тренуцима био четврти и Переса, који је био пети.

Трка је настављена у 15. кругу, повео је Хамилтон испред Ботаса и Верстапена, а убрзо је Хамилтон пријавио да агрегат губи снагу, али из екипе су му одговорили да то није забрињавајуће. Рикардо је обишао Переса за пето место, затим је исто учинио и Албон, након чега је возач Рејсинг Поинта позван у бокс.

У тим тренуцима возачи Ферарија борили су се за 12. место, готово да је дошло до контакта, али је Фетел успео да се одбрани. Леклер је затим отишао на замену гума, остао је пет секунди и пао је на последње, 17. место.

Хамилтон је у 28. кругу имао 3,8 секунди предности над Ботасом, а разлика међу првом тројицом износила је шест секунди. Верстапен се неколико кругова касније пожалио да осећа вибрације на гумама, а незадовољан гумама био је и Фетел, али су му из Ферарија рекли да остане на стази.

У 37. кругу шестоструки светски првак имао је шест секунди предности у односу на тимског колегу, кога су неколико кругова касније обавестили из екипе да чува гуме и избегава ивичњаке.

У завршници трке најзанимљивија је била борба за пето место, Окон је покушао да обиђе Албона, а прикључио им се и Норис. Окон је у последњем кругу обишао Албона, а на самом крају Рикардо је успео да "украде" од Хамилтона најбржи круг трке.

Наредна трка у шампионату вози се наредне недеље у Италији.

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон рекао је да трка Формуле 1 за Велику награду Белгије није била лака и да је био забринут због гума, али да је срећан што је забележио 89. победу у каријери.
"Ово није била једна од најлакших трка. Имао сам грешку у кривини пет због чега сам почео да осећам вибрације и полако је почела да пада температура гума. Помало сам се мучио, али је све у свему било у реду. Био сам и помало нервозан да се можда са гумама неће догодити оно што се догодило на Силверстону и морао сам да их чувам", рекао је Хамилтон после трке.
Хамилтон је на стази Спа Франкоршан остварио 89. победу у каријери и налази се на две победе од рекорда Михаела Шумахера. Шестоструки светски шампион је у седмој трци у сезони остварио пету победу.
"Знам да то није нешто што сви воле да виде - Мерцедес у врху, али без обзира колико остваримо успеха, морамо да наставимо да радимо. Када се вратим у канцеларију нико не слави, сви раде и размишљају о наредној трци. То је невероватан менталитет", навео је Хамилтон.
"Имам 35 година, ускоро ћу 36, али осећам се боље него икад. Заиста сам захвалан екипи, хвала јој на непрекидној подршци", додао је Хамилтон.
Друго место заузео је његов тимски колега Валтери Ботас.
"Наравно на старту би била добра прилика, али Луис је добро одиграо и нисам могао да искористим ситуацију, то је била разлика. Једноставно нисам могао да га сустигнем на правцу. Луис је возио без грешке", навео је Ботас.
Он је у првом делу трке питао о тркању са Луисом, на шта му је из екипе одговорено да постоји договор да се то не ради.
"Нисам имао појма о томе. Можда су то рекли у неком тренутку, али ја се не сећам. Луис је данас био без грешке, а и јуче је (у квалификацијама) био брз. Имао сам 'чист' викенд. Срећан сам што ћу поново имати прилику наредног викенда", навео је фински возач.
Треће место заузео је Макс Верстапен из Ред Була.
"Било је прилично досадно. Није имало много тога да се ради. Нисам могао да их пратим када су појачали. Последњих осам кругова сам успорио и чувао гуме. Данас није било за уживање на стази. Био сам прилично усамљен. Можда треће место не задовољава баш, али и даље је боље него ништа", рекао је он.
"На крају трке скоро ништа није остало од гума и нисам желео да ризикујем. Урадили смо шта смо могли. Радујемо се Монци, видећемо где ћемо завршити", додао је Верстапен.
Наредна, осма трка у шампионату вози се за седам дана у Италији.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.