Почетна / Микс / Борилачки спортови

Представници борилачких спортова адути Србије на ОИ у Токију, ко може до медаље?

Представници Србије у борилачким спортовима на ОИ у Токију, минимум, требала би да буду четворица из рвања, из џудоа бар двоје, каратеа једна, и теквондоа две
ФОТО: РСС

Прва златна медаља за српски спорт на Олимпијским играма освојена је у Лондону 2012. То је постигла теквондоисткиња Милица Мандић, чиме је ушла међу легенде српског спорта.

Она ће представљати Србију и на ОИ у Токију, баш као што је то учинила пре четири године у Рио Де Жанеиру.

Златни олимпијски низ борилачких спортова Србије на Олимпијским играма после Милица Мандић, наставио је Давор Штефанек, рвач грчко-римским стилом у Рио Де Жанеиру (2016).

Сребрну медаљу на Играма у Бразилу освојила је и теквондоисткиња Тијана Богдановић.

У престоници Јапана српски борци конкурисаће за медаље. Није далеко од реалности да се освоје чак три медаље, једну више него у Рију, а можда још коју...

У Лондону се позлатио теквондо, у Рију рвање. У Токију би то могао да се позлати џудо. Реално, међу представницима борилачких спортова имамо неколицину вансеријских спортиста, кадрих за највиши домет у Токију, у теквондоу, џудоу, рвању, каратеу...

За сада је обезбеђено пет олимпијских виза. Две у теквондоу (Тијана Богдановић до 49 кг, и Милица Мандић +67 кг) и три у рвању (грчко римски до 67 и 97 кг, слободни стил до 57 кг).

У џудоу се „црта подвлачи” крајем маја, мада је сасвим реално да ћемо да обезбедимо две, можда и три олимпијске визе. Поред Немање Мајдова (до 90 кг), на ОИ у Токију би према реалним очекивањима, требала да буде и Милица Николић у категорији до 48 кг. Она се тренутно налази на 20. месту олимпијске ранг листе.

Трећу олимпијску визу у џудоу треба очекивати у једној од две до три категорије. Код мушкараца у категорији до 100 и преко 100 кг, а код жена до 57 или 63 кг.

Српске џудоке у Јапану неће бити „туристи”...извесно је да ће Немања Мајдов бити озбиљан конкурент за медаљу, можда и најсјајнију.

Изгледне шансе да буде учесница Игара у Јапану има и каратисткиња Јована Прековић, која је тренутно трећа на олимпијској ранг листи у борбама, у категорији до 61 кг.

Прве четири такмичарке после пресека ренкинга 6. априла, обезбедиће олимпијску визу.

Како ће десет каратисткиња и каратиста у свакој од три олимпијске категорије у борбама обезбедити учешће на турниру у Токију, уз још по десет у катама (мушкарци и жене), само невиђени малер може да спречи сјајну Аранђеловчанку да не буде учесница највеће светске спортске смотре у Јапану.

Јована не жели у Јапан да допутује с девизом „важно је учествовати”. Сасвим је реално од ње очекивати медаљу, собзиром да је актуелна светска шампионка из Мадрида (2018).

У Паризу (8-10. мај) ће бити одржан последњи квалификациони турнир на светском нивоу, па може да се деси да још неко од српских каратиста избори визу за Токио.

Најближи том циљу, поред Јоване Прековић, су Слободан Битевић (+84 кг), Стефан Јоксић (до 67 кг) и Јелена Миливојчевић (до 55 кг).

По три најбоља такмичара и такмичарке са турнира у Паризу, из сваке категорије, обезбедиће визу за Токио.

Рвачи су за сада изборили три олимпијске визе, а стручни штаб ће одредити учеснике. Реално је очекивати да светски првак из Париза (2017) Виктор Немеш (до 77 кг), буде четврти рвач из Србије на ОИ у Токију.

Виктор Немеш, ако избори олимпијски визу, у Токију сигурно неће бити обичан учесник. Један је од кандидата за освајање медаље, можда и најсјајније.

Рвачи имају олимпијске визе у категорији до 67 и 97 кг, у грчко-римском стилу, и до 57 кг у слободном.

Поред Виктора Немеша, у квалификацијама ће у грчко - римском стилу највероватније учествовати Кристиан Фрис (до 60 кг) и Грузин Зураб Датунашвили, или Бугарин Николај Добрев (до 87 кг), који имају српски пасош.

Реално је очекивати најмање деветоро представника Србије у борилачким спортовима на ОИ у Јапану, уколико је квалификација рвача Виктора Немеша ствар формалности, како сматра већина светских стручњака.

Два спорта под упитником
У преостала два олимпијска борилачка спорта, боксу и мачевању, шансе да се квалификујемо нису велике.
Ипак, никад не реци никад. У оба поменута спорта имаћемо у првој половини године квалификациона такмичења и прилику да изборимо олимпијску визу.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.