Почетна / Микс / Борилачки спортови

Најбољи борац на свету: Срби су братски народ

Најбољи рвач данашњице Рус Роман Власов истиче да је Виктор Немеш шампион и човек
ФОТО: Б. Цвијетић

Руског репрезентативца Романа Власова (до 77кг) сматрају најбољим рвачем данашњице у грчко – римском стилу. На недавно завршеном Европском првенству у Букурешту, маркантни црнокоси ас, освојио је четврту титулу најбољег на континенту.

Путинова подршка

Председник Русије Владимир Путин воли спорт, слажете ли се?

- Увек је у току са догадјајима и увек нам честита. После сваког такмичења нас дочека, тако је било и прошле године, кад смо освојили шест златних медаља на СП. Јако нам је драго што имамо таквог председника који јако воли спорт и пружа нам велику подршку.

Је ли било тешко доћи до нове титуле најбољег у Европи?

- Било је, заиста, јако тешко – почео је разговор руски репрезентативац. – Било је тешко припремити се за ЕП, зато што смо имали Куп Саше Чекиркина и првенство Русије. Тешко је сваки месец остати у форми за сва такмичења, а уз то, јављају се и повреде. Зато нисам био припремљен 100 посто, већ 70. Морао сам доста да форсирам и било је овде напорно.

Колико времена сте се припремали за шмапионат континента?

- Дуго сам се припремао за ово такмичење, зато што сам имао повреду прошле године и операцију због које сам морао да пропустим СП у Будимпешти и одсуствујем шест месеци. Након тога сам се спремао за првенство Русије, кад је то прошло, почео сам припреме за ЕП. Многи тренери из тима су ми говорили да пропустим ово такмичење и да се припремам за Светско првенство. Зато што сам већ пропустио једно СП, требало ми је да се вратим у ову средину, тј такмичење те тежине као што је Европско првенство.

Двоструки сте олимпијски шампион, колико трају припреме за олимпијско злато?

- Укратко, цео живот (осмех).

Колико сати дневно тренирате?

- Тренирам пет сати у току дана.

Да ли себе сматрате најбољим рвачем данашњице?

- Не би било у реду да ја о томе говорим. Надам се да ће други о томе причати. Имам ја још много тога на чему треба да радим.

Шта је Ваш наредни циљ?

- Следећи циљ је Светско првенство у Астани, пардон, Нурсултану.

Свадба после Олимпијаде

Власов је рекао да му је приватан живот одлично.

- Скоро сам запросио девојку. Моја вереница Виолета Колобова је такође спортиста. Бави се мачевањем и два пута је учествовала на ОИ и једном освојила бронзу. Сад се спрема за Токио. Решили смо да правимо свадбу после Олимпијаде и томе се много радујемо.

Има мишљења да је првенство Русије у Вашој категорији јаче од Европског?

- У принципу, категорија до 77 килограма је увек најтежа, невезано од тога да ли је првенство Русије, Европе или света. На овом такмичењу има одличних рвача и стално долазе нови и млади такмичари којима је најбитније да буду најбољи. Без обзира које је такмичење, свуда дају максимум од себе. Конкуренција је велика.

Ваш репрезентативни колега Александар Чекиркин је освојио златну медаљу на СП у Будимпешти прошле године. Ко је бољи?

- Ми смо одмах, после првенства Русије, отишли на турнир у Бугарску и имали смо меч и ја сам га победио. Не могу да кажем ко је бољи, јер ни статиситка није меродавна. Могу да кажем да је он јако добар противник и велика опасност на струњачи. Али, то је само на струњачи, приватно смо јако добри другови.

Шта мислите о Виктору Немешу и српском рвању?

- О Немешу могу да кажем само добре речи и он је јако добар рвач и спортиста. Стабилно се рве и раније, пре него што смо се ја и он први пут срели, показивао је добре резултате. И на Олимпијади у Рију показао је добро рвање, иако је изгубио од Иранца. Наш сусрет је сваки пут јако интензиван и моћан и увек када се припремам за меч са њим, знам да је достојан противник и да је достојан победе. О њему, као спортисти, стварно могу само лепе речи да кажем. Када комуницирам са њиме, мислим и осећам да је јако добар човек. Мислим да ће и у Нурсултану и Токију Виктор бити један од мојих највећих противника. Искрено желим српском рвању још већи процват, победу и велике успехе.

Како гледате на жреб, у једном костуру Ви, Немеш, Турчин Ченгиз...?

- У принципу, не марим превише за жреб и не желим тиме да се оптерећујем. Тако је било у Лондону, Лас Вегасу, Рију. У Рију сам се прво састао с Корејцем, мојим великим противником. Када крене жреб ја говорим мојим тренерима да ми ништа не говоре. Знам да ће сигурно да буде доброг рвања. Не желим да ме то ремети и свакако сам припремљен на јак жреб.

Кад сте почели да се бавите рвање и ко Вам је узор?

- Нисам имао избора, моја мама је рвање изабрала за мене. Тако је она то замислила и ја нисам имао право гласа (смех). Али ми се много свидело. Од рвања сам увек добијао само најбоље. Мој узор је, наравно, Александар Карељин, ја сам родјен у Новосибирску.

Срби су братски народ

Кад смо мислили да је разговор завршен, Роман ја замолио да још нешто каже. Рекао је следеће.

- Срби су наш братски народ.Код нас, у Новосибирску се одржао турнир Куп Другарства и дошла је била екипа Србије на челу са Рајком Балтићем. Он је мој пријатељ као и пријатељ Александра Карељина, блиско сарадјујемо и јако се често видјамо. Тако да бих те замолио да му пренесеш поздраве од мене и речи да бих желео да он чешће долази на такмичења да би се још чешће видјали. Имали смо толико заједничких дружења – рекао је Роман Власов.

До када планирате да будете активан такмичар?

- Ух, сада је јако компликовано одговорити на то питање. Сада знам да ћу до Токија дати све од себе да бих тамо добро наступио. За даље ћемо видети. Не желим да прејудицирам, не знам каквог ћу здравља бити и има ту још много фактора. Видећемо како ће све испасти.

Хоћете ли се бавити тренерским послом?

- Кад завршим каријеру, не знам још увек да ли ћу бити тренер или ћу отићи у неку другу сферу. Битно ми је да радим нешто добро и благотворно и да је то корисно. Битно је вредно радити, шта год то било. Ја сам навикао да будем вредан шта год да радим. Бићу спреман да радим, независно од тога шта и где ће то бити.

Власов је рођен 6. октобра у Новосибирску. Био је јуниорски првак Европе и света, а двостурки је олимпијски шампион из Лондона (2012) и Рија (2016). Два пута је био првак света, у Истанбулу (2011) и Лас вегасу (2015), једном други у Будимпешти (2013). Поред овогодишње титуле првака Европе, био је шампион и у Београду (2012), Тбилисију (2013) и Каспијску (2018). У Дортмунду (2011) био је трећи. Победник је Универзијаде у Казању (2013) и многих великих турнира.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.