Почетна / Микс / Борилачки спортови

Светски шампион Александар жели да наступи на Играма 2024. године

Светска кик бокс федерација (ВАКО) је члан Међународног олимпијског комитета (МОК), помиње се да ће кик бокс бити на Играма у Паризу 2024.
ФОТО: М. Антић

Минула 2017. била је једна од најуспешнијих за кик бокс у Србији. На Светском првенству у Будимпешти освојено је седам титула, а пре тога мноштво пехара и одличја на бројним међународним шампионатима и турнирима.

Први међу једнакима био је капитен Орлова, петоструки светски шампион Александар Коновалов. Кикбоксер „Палминих тигрова” из Јагодине неприкосновени је владар света у полувелтер категорији (до 63,5 кг).

На путу до светског злата у Будимпешти имао си четири борбе?

- Први меч у осмини финала био је против Шпанца Андонија Иглесијаса де ла Круза. У четвртфиналу сам савладао Руса Ивана Авдејева, у полуфиналу Италијана Луку Мамелија. Финални меч био је против Португалца Андреа Сантоша – поређао је Коновалов имена побеђених ривала.

Ово ти је пета светска титула, трећа сениорска?

- Ненад Пагонис је наш најтрофејнији кикбоксер с пет светских сениорских титула. Надам се да ћу бар изједначити рекорд.

Остварио 169 победа

Датум и место рођења: 15. мај 1994. у Јагодини

Висина и тежина: 173 цм - 63,5

Скор: 137 аматерских борби, 132 победе, 5 пораза. У 38 профи борби, 37 победа и један пораз.

Трофеји

Првак СЦГ, Србије, Централне Србије, Београда и Војводине. Светски јуниорски првак 2010, и 2012. Светски сениорски првак 2013, 2015, и 2017. Европски првак 2016. Балкански шампион више пута. Освајач Светског и Европског купа више пута.

ВАКО ПРО првак Европе 2014. Профи првак света 2016, и 2017. Освајач профи турнира АЦБ гран при.

Минулог лета у Вроцлаву поражен си у финалу Светских игара од Украјинца Орфана Сананзадеа?

- Спремао сам се целе године за турнир и дошао до финала заслужено, и потом доживео највећи пораз у каријери, наравно, незаслужено. Водио сам по бодовима готово цео меч 3:0. У трећој рунди је било 2:1, у последњих 30 секунди све је кренуло низбрдо. Нису ми вредновали ударце, а судија у рингу је прекидао меч, чак су и продужили трајање рунде, што ми се никад није десило. Три секунде пре краја водио сам 2:1, и на крају Украјинца прогласе победником!? Уложили смо жалбу. Речено нам је да је дошло до компјутерске грешке, и да је касно за исправку. У том тренутку срушио ми се цео свет.

Светска кик бокс федерација (ВАКО) је члан Међународног олимпијског комитета (МОК), помиње се да ће кик бокс бити на Играма у Паризу 2024?

- Жеља ми је да будем један од учесника Игара у Паризу, то би ми била круна каријере.

У марту браниш профи титулу, против кога и где?

- Имам обавезу да браним титулу, највероватније у Јагодини против Руса Авдејева, или Португалца Сантоша. С обојицом сам се борио у финалу Светског првенства, са Русом 2015, а са Португалцем 2017, и обојицу сам победио.

Прича се да волиш и бокс?

- Бокс ми је у крви. Отац Дејан и стриц Драган били су познати боксери. Имам у плану да се ове године опробам у профи боксу. Верујем да бих могао да освојио барем једну титулу, од четири највеће на свету.

Где видиш себе после завршетка такмичарске каријере?

- Волео бих да будем тренер.

Да ли имаш спортског узора?

- Ненад Пагонис је мој узор, он је најбољи кик боксер Србије.

Борио си се пред 15.000 гледалаца, какав је осећај?

- Од 2004. године се борим, и тада се одржао мој први профи меч, у Кончареву пред 15 хиљада гледалаца. Највише волим да се борим пред домаћом публиком, која ми пружа највећу подршку. Осећај је неописив када 15 хиљада људи скандира моје име.

Колико у Јагодини имају разумевање за кик бокс?

- И те како имају разумевања. Драган Марковић „Палма” нам је омогућио врхунске услове. После европских и светских првенстава, после сваког меча следила је награда. Овом приликом бих желео да се захвалим Драгану Марковићу „Палми” на подршци коју имам од 2004 – закључио је Коновалов.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.