Почетна / Микс / Борилачки спортови

КОВАЧИ МЕДАЉА - Дамјановић: Штефанека 500 година нико неће надмашити

Када ученик превазиђе учитеља, у свету рвања много говори о вредностима тренера Сретена Дамјановића, баш колико и о његовом рвачком дијаманту, олимпијском шампиону из Рио де Жанеира, Давору Штефанеку
ФОТО: Д. Вуковић

У борби за злато у Рију, Штефанек је губио од Јермена Аратуњана 1:0, јесте ли у том тренутку сумњали да би Давор могао да остане без најсјајнијег одличја?

- Нисам, иако је то била тешка, рововска борба. Давор је био у психолошком смислу неописиво јак, спреман до неслућених граница. То је био разлог да верујем у преокрет и његову победу – истакао је Дамјановић.

Tрофејни стручњак

У свету рвања Сретен Дамјановић је 58 година, 20 као такмичар, са освојеним светским и европским златом.

Као тренер, у највредније трофеје, поред Штефанековог злата из Рија, убраја олимпијско злато Момира Петковића у Монтреалу 1976, светску титулу Рефика Мемишевића 1981. у Гетеборгу, и Даворово светско злато пре три године у Ташкенту (2014)...

За вас кажу да сте „рвачки отац” Давора Штефанека, јесте ли веровали на почетку његове каријере да ће стићи до олимпијског злата и да ће вас надмашити у резултатском смислу, иако сте један од најтрофејнијих српских рвача свих времена?

- Увек сам веровао у Штефанека. А посебно ми је драго што ме је надмашио у резултатском смислу. Имао сам прилику да тренирам много врхунских рвача, светских и олимпијских шампиона, али, такав таленат за рвање које поседује Давор, не памтим да је неко имао. Рвање му је под кожом, рођени је победник, и пре свега добар човек, зато је вансеријски шампион.

Рекли сте да вам је драго што је ученик надмашио учитеља, кад је реч о Штефанековим медаљама с међународних шампионата, где видите његов резултатски максимум?

- Ове године ће Штефанек учествовати у мају на Европском првенству у Новом Саду. Европско сениорско злато је једини трофеј који недостаје у Штефанековој каријери. Верујем да ће га освојити пред својим навијачима и да ће тачку на репрезентативну каријеру ставити у августу, на Светском првенству у Паризу. Штефанека 500 година нико неће надмашити у Србији - закључио је Сретен Дамјановић, легендарни шампион и тренер.

Комплетан интервју можете да прочитате у божићном двоброју Спортског журнала за 6. и 7. јануар. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.