ŽURNAL VAM PREDSTAVLJA: Dečja atletika koja će biti deo nastave u osnovnim školama

0

Predstavljamo vam i objašnjavamo svrhu vežbi koje će raditi učenici od prvog do osmog razreda

FOTO: Printskrin, Svetska atletika

Atle­ti­ka će od na­red­ne go­di­ne bi­ti deo na­sta­ve u osnov­nim ško­la­ma Sr­bi­je. Pro­gram Svet­ske atle­ti­ke, po­znat pod na­zi­vom Deč­ja atle­ti­ka, pri­me­ni­će se i kod nas. Ve­žbe su pri­la­go­đe­ne ta­ko da de­ca ko­ja čak ne­ma­ju fi­skul­tur­nu sa­lu ili škol­sko dvo­ri­šte, mo­gu da ve­žba­ju i u uči­o­ni­ci.

- Ob­u­hva­će­ni su đa­ci od pr­vog do osmog raz­re­da. Uči­te­lji, na­stav­ni­ci fi­zič­kog i zdrav­stve­nog vas­pi­ta­nja ima­ju, da ta­ko ka­žem alat, ko­ji bi od­go­vo­rio svim ci­lje­vi­ma, od­no­sno is­ho­di­ma na­sta­ve. Sva­ka od ve­žbi unu­tar pro­gra­ma De­či­ja atle­ti­ka pro­vo­ci­ra raz­voj br­zi­ne, sna­ge, sta­bil­no­sti, skoč­no­sti, pre­ci­zno­sti, okret­no­sti, ko­or­di­na­ci­je, iz­dr­žlji­vo­sti... Tu su ta­ko­đe psi­hič­ki, so­ci­jal­ni raz­voj, ja­ča­nje em­pa­ti­je, ose­ća­ja za dru­ga, dru­ga­ri­cu, pol­na rav­no­prav­nost, ve­žba­nje i tak­mi­če­nje bez na­si­lja... Sve se to či­ni na dru­ga­či­ji, za­ni­mljiv na­čin. Re­kvi­zi­ti su pot­pu­no pri­la­go­đe­ni de­ci zbog nji­ho­ve si­gur­no­sti: vi­si­nom, ma­te­ri­ja­li­ma, ob­li­kom... - kaže Mi­lan Sto­šić, pred­sed­nik Udru­že­nja pe­da­go­ga fi­zič­ke kul­tu­re Be­o­gra­da i član UO Srp­skog sa­ve­za pro­fe­so­ra fi­zič­kog vas­pi­ta­nja i spor­ta.

Sve se ozbilj­no pla­ni­ra, pa Go­ran Be­go­vić, in­struk­tor sa ser­ti­fi­ka­tom Svet­ske atle­ti­ke, dr­ži kur­se­ve. Do sa­da je obu­ku pro­šlo 300 od 600 pla­ni­ra­nih uči­te­lja i na­stav­ni­ka u: Ki­kin­di, No­vom Sa­du, Ni­šu... Sle­de još: No­vi Pa­zar, Kra­lje­vo i Be­o­grad. Obu­ka je tre­nut­no za­u­sta­vlje­na zbog van­red­nog sta­nja.

- Ima mno­go in­te­re­so­va­nja na lo­ka­lu da se pri­pre­ma re­a­li­zu­je u svim lo­kal­nim sa­mo­u­pra­va­ma kao i ve­li­ko ras­po­lo­že­nje čel­ni­ka op­šti­na da iz­gra­de atlet­ska bo­ri­li­šta po pro­jek­tu unu­tar ško­la ši­rom Sr­bi­je.

 

Komentari (0)

Samo registrovani i ulogovani korisnici mogu da ocenjuju komentare!

Prijava Registruj se

Dodaj komentar

Preostalo karaktera:

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija SPORTSKOG ŽURNALA ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne - skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije „SPORTSKOG ŽURNALA“ kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. SPORTSKI ŽURNAL ONLINE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Da biste videli ostatak vesti

Registrujte Se Prijavite Se

Prijava

Facebook Prijava

ili

Registruj se › Zaboravili ste lozinku?

Registruj se

Facebook Prijava

ili

Unesite Vašu adresu e-pošte da biste dobili novu šifru