Почетна / Микс / Атлетика

Ивана Шпановић скаче пред српским љубитељима атлетике

Пошто су карте за Ивану? Ово је најчешће питање које љубитељи краљице спортова постављају АСС-у кад желе да купе улазнице за данашњи, четврти митинг у дворани на Бањици – Отворено првенство Србије (среда, од 17 до 20 часова)
ФОТО: Н. Неговановић

Јасно да највеће интересовање изазива главна звезда, Ивана Шпановић, светска и европска првакиња под кровом у скоку удаљ.

Ову сезону доживљавам на потпуно другачији начин – каже Ивана.

Зашто?

Пре свега сам срећна што сам се после тешке повреде зарађене у квалификацијама Првенства Европе у Берлину прошле године, вратила тако брзо на стазу. Ипак сам имала два месеца потпуне паузе па месец рехабилитационог тренинга по плану доктора Јована Ђуровића. Најпре сам баш у Берлину на митингу 1. фебруара била трећа са 6,65 метра, па у Бирмингему 16. фебруара победила са 6,78. Уживам у такмичењима и припремама за Европско првенство у Глазгову од 1. до 3. марта.

Домаћи задатак Милици Гардашевић

Најозбиљнију конкуренткињу Ивана ће имати у Милици Гардашевић. Млађа сениорка је актуелна првакиња Европе за јуниорке. Ове зиме скочила је изванредно удаљ – 6,52 метра на митингу у Јаблонецу (Чешка) 19. јануара.

Последња провера пред одлазак на Првенство Европе у дворани. Било је у плану да има још једно такмичење, митинг у Бирмингему, али није добила енглеску визу због кратког рока између позива организатора и могуће реализације у амбасади. Компензовали смо тренингом мањак такмичења. Пошто је ово генерална проба за Глазгов, домаћи задатак јој је да у прва три скока буде на нивоу личног рекорда у дворани. Толико прилика добиће у Шкотској у квалификацијама, а међу осам најбољих води скок од бар 6,50. Добра атмосфера на Бањици много ће јој помоћи.

У краљичиним дворима на Бањици имаћете последњу проверу пред одлазак у Шкотску?

Надам се да ћу сутра у Београду уз подршку породице, пријатеља и љубитеља атлетике скочити до најбољег резултата ове сезоне...

Најбоља српска спортисткиња 21. века указала је на овогодишња такмичења, а њен тренер Горан Обрадовић, с којим смо наставили разговор, подсетио се најпре претходних Иваниних окршаја у дворани на Бањици.

Улазнице 300 динара

У уторак је нагло скочила продаја улазница за такмичење. Организатори, на челу са спортским директором АСС, Слободаном Поповићем, очекују да ће их ипак бити на билатерници дворане и у среду уочи самог догађаја. Цена је 300 динара.

На отварању 2016. забележила је 6,85 метара. Присуствовао је тада државни врх на челу с председником Томиславом Николићем, као и председници Светске асоцијације атлетских федерација, лорд Себастјан Коу и Европске атлетике Свен Арне Хансен. Рекао бих да је почасни гост био, сада већ четири пута, најбољи спортиста света Новак Ђоковић. Најавила је Ивана да ће да оствари даљину од седам метара, била спремна за то, али је сагорела у великој жељи и спектакуларном амбијенту.

Уочи Првенства Европе у београдској Арени није се такмичила на митингу?

На највећем атлетском такмичењу у Србији од осамостаљења, стаза је била на даскама. То захтева другачији залет од онога на тврдој подлози каква је у дворани на Бањици. Велик је улог био у питању – одбрана титуле из Прага 2015. пред својом публиком. Ништа нисам смео да ризикујем, доводим у питање. Одлучио сам, тешка срца, да Ивана не скаче на Србија опену. Срећом да је златна медаља на Шампионату Старог континента уз скок од 7,24 метра, најбољи у овом веку у дворани и трећи свих времена, оправдала мој став.

Месуд на Колашинца

Бацачи кугле скренуће квалитетом посебну пажњу. Освајач три медаље с првенстава Европе, Асмир Колашинац имаће најјачег ривала тренутно у Месуду Пезеру (БиХ) 20,70 м.

Ту је и Стипе Жунић (Хрватска), бронзани с Првенства света у Лондону 2017. Наш Армин Синанчевић (19,80 м) добиће прилику да искористи конкуренцију и оствари норму за ЕП од 20,15 м.

Прошле године била је најуспешнија на Бањици?

Остварила је даљину од 6,93 метра, највреднији резултат митинга и њен најбољи на овом такмичењу. Био је то пун погодак пред одлазак у Бирмингем на Првенство света у дворани, где је освојила прву златну медаљу за Србију на шампионатима глобуса. Сада ће да прегледа „шкотски речник“ пред одлазак у Глазгов 28. фебруара – шали се Обрадовић.

После митинга у Бирмингему пре четири дана, рекли сте да Ивану мучи вироза. Да ли је проблем решен?

Срећом да није добила повишену температуру. У односу на такмичење у Енглеској није се нешто драстично променило ни на боље ни на горе.

Програм такмичења

17,00: Свечано отварање, 17,10: Вис, даљ (М), 17,25: 60 м млађе јуниорке, 17,30: 60 м млађи јуниори.

Значи ли то да опет могу да се очекују резултати око 6,80?

А, не, Ивана је сасвим другачија када је пред својом публиком. Сетите се Теразија 2016. Сезона је била готова, а она је остварила национални рекорд на отвореном од 7,10 метара. О 7,24 у Арени нема потреба трошити речи. Када изађе пред пуне трибине, код куће, посебно је мотивисана и резултат не изостаје. Неће бити другачије ни овога пута...

Европљани у првом плану
Сви српски атлетичари који имају норме за Првенство Европе у Глазгову почетком марта биће пред београдском публиком.
Уз даљашице Ивану Шпановић и Милицу Гардашевић, као и бацача кугле Асмира Колашинца, ту су још: Алекса Кијановић (60 м), Елзан Бибић (1.500 м), Страхиња Јованчевић (скок удаљ), Милана Тирнанић (60 м), Маја Ћирић (400 м – трчаће 60 м) и Амела Терзић (1.500 м).
Можда им се придружи ново име са српским спортским пасошем, Лука Трговчевић ако на 60 м препоне заустави штоперицу на 7,88. Папири из ИААФ да „српски Италијан“ може да се такмичи за нас стигли су.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.