Почетна / Микс / Атлетика

ЕКСКЛУЗИВНО за Журнал: Ивана Шпановић и Бритни Рис интервјуишу једна другу

Владарке планете показале су да су царице и у односу према публици која их помно прати. Пристале су да се посредством „Спортског журнала“ обрате јавности не само код нас већ и на свим меридијанима
ФОТОГРАФИЈЕ: Н. Неговановић

Њих две доминирају светским скоком удаљ у конкуренцији дама. Од 2013. године када Бритни Рис није прва на светским ранг листама, онда је то Ивана Шпановић.

На највећим такмичењима је такође тако. Ретко се догоди да неко други освоји златну медаљу осим њих две, али изузеци су ту да потврде правила.

Мушки скок удаљ је у кризи већ дуго. Најбоље је то илустровао Карл Луис реченицом да је он од срамоте правио намерне преступе кад би остварио неку од даљина с којима се данас побеђује.

Било је слично код лепшег пола, док се нису у исто време на залетишту појавиле наше јунакиње. Њихови дуели су учинили да се ова дисциплина извуче из кризе и подигне на ниво који је често међу најбољима у историји.

Тренутно је звезда америчке краљице спортова првакиња света на отвореним борилиштима, а најбоља српска спортисткиња освојила је круну у дворани. У 2019. години највеће такмичење биће Првенство глобуса у Дохи од 28. септембра до 6. октобра.

Владарке планете показале су да су царице и у односу према публици која их помно прати. Пристале су да се посредством „Спортског журнала“ обрате јавности не само код нас већ и на свим меридијанима.

Поставили смо им обема по пет истоветних питања. Посебно је ексклузиван моменат што су пристале да интервјуишу једна другу с додатних пет питања.

Читаоци лидера српске спортске штампе у прилици су да први сазнају шта су Бритни Рис и Ивана Шпановић желеле да сазнају једна о другој.

5 ПИТАЊА И 5 + 5 ОДГОВОРА
1)      Који ваш дуел вам је посебно остао у сећању и зашто?
2)      Шта видите као своју предност у односу на велику ривалку?
3)      С друге стране – које су њене јаке стране?
4)      Шта мислите о Ивани (Бритни), односно о Бритни (Ивана)?
5)      До када ће ваши дуели одушевљавати светску јавност?

ИВАНИНА СЕРИЈА ЗАСТРАШУЈЕ

1. Могла бих да кажем да је мој омиљени дуел с Иваном било финале Првенства света у дворани 2016. године. Обе смо, мислим, осећале велики притисак. Током такмичења смо се четири пута обе враћале на водећу позицију. У последњем покушају сам победила. То  је захтевало максимум мојих напора, доста ме је исцрпело. То је уједно једно од мојих најомиљенијих такмичења уопште – одговорила је Бритни Рис.

2. Верујем да је искуство моја предност у дуелима с Иваном. Такмичим се на светским првенствима и олимпијским играма већ 10 година, што ми, осећам тако, даје малу предност.

3. С друге стране, Иванина снага у нашим дуелима је њена конзистенстност. Мислим да је најсталнија, најуједначенија међу скакачицама удаљ тренутно. Зато знате да ће наставити да повезује врхунске скокове у својој импресивној серији.

4. Нисам заиста успела да је упознам, али осећам да је особа с којом је лепо бити у друштву. Увек је насмејана, било да победи или изгуби, што ми показује да поседује сјајан дух.

5. Наши дуели ће доносити узбуђење публици широм света кад год изађемо на залетиште. Нас две смо међу најбољим скакачицама удаљ на свету и увек извучемо максимум једна из друге. Када станемо на „црту“ будите спремни да видите далеке скокове.

ОД БРИТНИ ИМА ШТА ДА СЕ НАУЧИ

1. Не бих ни један посебно издвајала, јер су сви били значајни за мој даљи напредак. Сваки је био испит у ком сам учила да прихватим пораз и када сам била на високом нивоу, али недовољно високом да бих била најбоља, али и онда када сам бивала боља. Била је само потврда да је у оба случаја увек питање тренутне мотивације, расположења, среће и да је, на крају крајева – пролазно – резонује Ивана Шпановић.

2. Обе имамо изражену потребу за доминацијом, али и психичку стабилност која не дозвољава да туђи успешни покушаји спутају наше планове и извођење личних далеких скокова. Она је за мене још увек неко ко у многим стварима држи летвице на високом нивоу и којима није нимало лако прићи. Моја предност је та што сам млађа четири године па добијам бар још толико времена предности да је у неким стварима достигнем и престигнем.

3. Њена ментална снага, која је врло јасна и осетна, јер је скакачица удаљ с највећим бројем титулама светске првакиње и скоковима преко 7 метара, тачније 7,31 као личним рекордом. Врло озбиљан – врхунски конкурент.

4. Мишљења сам да је јака конкуренција здрав мотив за побољшање личних перформанси и рекорда и срећна ста сам у борби с Бритни за најсјајнија одличја одлазила готово увек барем са нови личним и националним рекордом у џепу. Бритни је велики спортиста, фер играч, али и неко ко тешко прихвата поразе... из сасвим јасних разлога.

5. Надам се барем до 2020. Закључно са Олимпијским играма у Токију.

БРИТНИ: КОЈА ЈЕ ВЕЖБА ТАЈНА ТВОЈИХ УСПЕХА?

1. Издвој незаборавни тренутак у каријери – замолила је Бритни Рис?

- Москва 2013. Освајање прве сениорске медаље – одговорила је Ивана.

2. Коју вежбу на тренингу сматраш најбитнијом за свој успех?

- Реч је о специфичним вежбама снаге у теретани, као и комбинованим скоковима.

3. Где највише волиш да се такмичиш?

- У Јуџину и Цириху.

4. Шта више волиш, такмичења у дворани или на отвореним борилиштима?

- Дворану. На само такмичење и могућности спортисте не утичу временске прилике. Атмосфера је интимнија због мањег борилишта и близине публике.

5. Имаш ли нешто што обавезно урадиш пре сваког такмичења?

- Важно ми је да косу покупим како треба, попијем добар еспресо и не заборавим спринтерице и такмичарски број. За све остало сам спремна тог дана.

ИВАНА: МИСЛИШ ЛИ ДА ЈЕ ДОСТИЖАН СВЕТСКИ РЕКОРД?

1. Мислиш ли да је достижан светски рекорд на отвореним борилиштима – гласило је прво питање Иване Шпановић?

- Јесте, заиста мислим да је могуће надмашити га – уверена је Бритни Рис. - Да би се то догодило сматрам да би били неопходни изванредни услови свуда около, као и да је такмичење врхунско.

2. Која победа или медаља су ти посебно прирасле срцу?

- С највише емоција доживела сам медаљу на Олимпијским играма у Лондону. Тренирала сам напорно да остварим циљ и када сам успела била сам преплављена срећом.

3. Шта сматраш својим тајним оружјем?

- Имам срећом доста тајног оружја, под чиме подразумевам свој тим. Без екипе људи око мене, не бих била толико успешна колико јесам.

4. Коју вежбу или задатак највише мрзиш на тренингу?

- Највише мрзим трчање. Један од најгорих захтева је када морам да трчим шест пута 200 метара с два минута одмора – искрена је Бритни Рис.

5. Тренер ти је баш кул. Колико дуго тренирате заједно?

- Тренер Фишер и ја сарађујемо од 2012. године. Он је сјајан стручњак и човек. Срећна сам што га имам у тиму.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.