Почетна / Микс / Атлетика

Тајна успеха атлетичара Војводине: На трону седам година!

Војводина већ седам година седи на трону најбољег клуба у држави
ФОТО: АК Војводина/Александар Камаси

Није још званично, али је сигурно да ће и ове сезоне „круна” остати у канцеларији Стевана Зорића, директора овог елитног састава наше краљице спортова.

Реч је о бодовању Атлетског савеза Србије на основу пласмана и резултата такмичара свих узраста на надметањима од националног до међународног нивоа.

Прославићемо 100 година постојања 2021. па смо нешто у том периоду и научили – нашалио се на почетку Стеван Зорић, некадашњи олимпијац, финалиста највећих такмичења у скоку увис.

– У историји смо имали многобројне репрезентативце и освајаче медаља с међународних такмичења, а тако је и данас. Нисмо случајно на врху у нашој отаџбини.

Трезор препун „злата”

Клупски трезор је пун?

Од 2013. па до данас, наши атлетичари освојили су 12 сениорских медаља с највећих светских смотри, пет светских, шест европских, једну олимпијску медаљу и две јуниорске. Свим успесима и постигнутим резултатима клуба неизмерно су  допринели град Нови Сад, Градска Управа за спорт и омладину као и управа Атлетског клуба Војводина. Наравно, ничега не би било без изузетне помоћи националног атлетског савеза, Олимпијског комитета Србије и Министарства омладине и спорта наше државе.

Прекретница је била реконструкција хале 1 Новосадског сајма?

Период најзначајнијих резулатата у историји клуба поклапа се с постављањем тартан стазе у Новом Саду. О њој су маштале генерације новосадских атлетичара. Међутим, права прекретница у раду јесте тренутак када смо стазу у споменутој хали уз помоћ града током зиме прилагодили атлетици. О томе је више пута писано у „Журналу“, али заслужује да буде оопет споменуто. Улагања су битна, ако се желе успеси. Први пут смо успели да сачувамо базу од расипања током зимског периода, а уједно да и наши најбољи атлетичари имају континуитет тренинга током целе године. Из године у годину расла нам је база, а наши врхунски атлетичари почели су да освајају  медаље на највећим светским такмичењима.

Као први човек руководства веома сте заслужни за унапређење услова. За резултате спортиста похвале иду пре свега тренерима?

Поносни смо на тренере, који се баве атлетским школама. Они су својим залагањем и стручношћу припремили најмлађе да преласком код тренера задужених за одређене дисциплине, пронађу себе у специјалности у којој ће показати сав свој потенцијал.

Краљичин центар у Српској Атини

Изградњом тржног центра остали сте без услова за организацију такмичења и тренинг бацачких дисциплина?

Срећом, град је схватио озбиљност проблема и покренуо пројекат за атлетски комплекс, који би решио тренажни процес на једном месту у току целе године. У питању је јединствен пројекат  изградње атлетског стадиона и хале са свим пратећим садржајима. Биће то нови спортски драгуљ у Србији спреман да издржи све изазове масовности и врхунског спорта.

Предводи их најтрофејнији српски тренер до сада, Горан Обрадовић?

Шта констатовати, а што до сада није речено о Горану Обрадовићу, тренеру Иване Шпановић, који је успео са својом ученицом да досегне ниво који нико није не само у нашој већ у појединим аспектима ни у светској атлетици. Освојили су све могуће медаље и остало им је још само да позлате медаљу с олимпијских игара и светских шампионата на отвореном – казао је Зорић, који је потом наставио:

Учинићемо све да им помогнемо у тој намери. Феђа Камаси, тренер Михаила Дудаша, нашег најбољег десетобојца у историји, такође  је тренер Милице Емини и Николе Мујановића младих атлетичара који долазе. Милица Гардашевић јуниорска првакиња Европе у скоку удаљ, тренира код Марка Милинкова бившег репрезентативца у скоку удаљ и који су заједно на свом путу ка врхунским сениорским резултатима. Драгана Ђорђевић и Ференц Камаси су тренери који носе највећи терет масовности. Не само што раде са најмлађим категоријама већ и обучавају будуће атлетске тренере. Између осталог својим трудом, радом и оствареним резултатима велики допринос су дали тренери: Мирко Зељковић, Душко Миличић, Милан Шојала, Милана Прибил, Антон Глухак, Предраг Марцикић, Анита Шолаја и Мирко Кртинић.

У „светом тројству“ успеха су и талентовани спортисти?

Ова година, као и предходне, показала је да смо безмало у свим узрасним категоријама међу најбољима у земљи. Највећи успех нам је приредила Ивана Шпановић освајањем прве златне медаље с првенстава света, самим тим историјске за српски спорт. Поносни смо на бронзано одличје, које нам је донео млади скакач увис Никола Мујановић с Првенства Европе за млађе јуниоре. Запажен успех је имала и Милица Емини, полуфиналисткиња Светског јуниорског првенства и Милица Гардашевић, првакиња Европе за јуниорке у скоку удаљ, која је успела да избори учешће на свом првом сениорском Шампионату Старог континента. Ове године наши чланови били су учесници готово свих међународних такмичења. Ту не мислимо да станемо. Већ у Глазгову, на Првенству Европе у дворани, имаћемо неколико учесника...

Јака конкуренција Партизана 1945
Ове сезоне у младом колективу Партизану 1945, имали сте јаку конкуренцију?
Било је дуго неизвесно ко ће бити први. Потребне су три године да би побољшани услови дали резултате. Атлетска дворана на Бањици помаже свим клубовима у земљи. Посебно су успели да је искористе у Партизану 1945, захваљујући брзо оформљеном тиму врхунских стручњака, који су својим знањем створили резултате достојне поштовања. Овом им приликом честитам им у име Војводине на свему што су урадили у такмичарској сезони 2018. Они нам неће дати да се улењимо у 2019, већ да дамо све од себе да опет будемо најбољи.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.