Почетна / Микс / Атлетика

СВЕТСКА ЛЕГЕНДА ХВАЛИ - Боб Бимон: Хвала Београду и Београдском маратону

Навршило се пет деценија од када је Боб Бимон, промотер Београдског маратона, постигао фантастичан светски рекорд у скоку у даљ, Бимонов резултат из Мексика је и најдуговечнији рекорд у историји олимпизма
ФОТО: bgdmarathon.org

- Хвала мојим пријатељима из Београдског маратонана честиткама и дивним речимакоје сте ми упутили. Примио сам их као израз искреног пријатељства и Вашег дубоког поштовања за моја дотигнућа у спорту. Данас сам поносан и тешко ми је да поверујем да је прошло пола века од тог чудесног такмичења у Мексико Ситију - обратио се поруком Београдском маратону Боб Бимон, актуелни олимпијски рекордер у скоку у даљ и власник другог најбољег резултата у историји ове атлетске дисциплине.

- У Београду и Србији сам био три пута у последњих 28 година, сва три пута у поводу традиционалног Београдског маратона. Први пут је то било 1990. године, када сам, као актуелни светски рекордер у скоку у даљ, промовисао 3. Београдски маратон, потом 2007. године, као специјални гост заједно са, тадашњим промотером Београдског маратона, Мајком Пауелом, који је и оборио мој светски рекорд 1991. године, а последњи пут сам у Београду био 2017. године, у оквиру фантастичног пројекта „Легенде поново у Београду“, који је у Београд довео седам претходних промотера Београдског маратона који су, такође, стварали историју светског спорта. Заједно смо обилазили Београд и његове знаменитости, дружили се са Београђанима и уживали у изванредном јубиларном 30. Београдском маратону - наставио је своје обраћање Боб Бимон.

- Знам да је Београдски маратон, у својој дугој историји, пролазио кроз различите турбулентне периоде, али сам убеђен да ћете својом снагом, квалитетом и позитивном енергијом превазићи све проблеме који су вам се испречили на путу успеха. Желим Вам сву срећу, а свим будућим учесницима 32. Београдског маратона 14.04.2019. године лепо такмичење и уживање на стази фасцинантног Београда. Надам се да ћемо се, у некој наредној прилици, поново видети у Србији - закључио је своју изјаву Боб Бимон.

Осамнаестог октобра 1968. године, у Мексико Ситију, на Олимпијским играма, у финалу скока у даљ, Боб Бимон је „дотакао небо“ и „видео муње“. Тако су, тога дана, светски медији извештавали саолимпијског стадиона, када је Бимон скочио невероваран светски рекорд од 8.90м у скоку у даљ.

Ових дана, многи од медија, подсећају на Бимонов невероватан подухват, који је остварен те давне 1968. године и који, у аналима историје светског спорта, слови као један од најзначајнијих и најневероватнијих.

Неки од представника медија наводе како је, тада двадесетдвогодишњи младић из Њујорка, провео и 17.10.1968. године ,дан пре великог финала, када је у квалификацијама скока у даљ, тек у последњој серији, остварио резултат довољан за финале.

Неки од њих чак и подсећају да је то био и последњи дан у Бимоновом животу који је провео као „обичан смртник“, а да је 18.10.1968. године ускочио у „алеју бесмртника“. Бимон је, тога дана, у првој серији скочио 8.90м и поправио дотадашњи светски рекорд за 55цм ,што се никада пре, или после тога, није догодило у историји ове атлетске дисциплине. Бимонов резултат из Мексика је и најдуговечнији рекорд у историји олимпизма.

Пројекат „Легенде поново у Београду“ је јединствен подухват у свету - да се на једном месту, у једном поводу, током одржавања 30. Београдског маратона 2017, окупе светске спортске величине различитих генерација које су обележиле не само атлетски спорт, већ су синоним за највеће успехе у историји спорта. У питању су атлетичари који су већ били промотери Београдског маратона у претходним деценијама, а током својих спортских каријера писали су најзначајније странице спортских дешавања и померали границе људских достигнућа.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.