Почетна / Микс / Атлетика

Селектор Поповић одговорио Оливери Јевтић: Нема поделе на мале и велике

Слободан Поповић, селектор атлетске репрезентације Србије, огласио се писмом нашем листу у којем је желео да оговори на наводе Оливере Јевтић изнесене у тексту под називом „Рампа од Стручног савета“
ФОТО: Н. Неговановић

Већ неколико дана уназад, наша атлетичарка, Оливера Јевтић, на друштвеним мрежама и у неким од средстава јавног информисања изражава своје незадовољство, ненаступањем на протеклом Првенству Европе које је одржано у Берлину. Ценећи сав досадашњи ангажман Спортског Журнала у циљу популаризације атлетског спорта у Србији, као крајње аналитичког и објективног извештавања, осетио сам потребу и дужност, да као спортски директор Атлеског савеза Србије, без било какве жеље за даљом полемиком, реагујем на ово њено обраћање и  изнесем неке чињенице које, атлетска и шира  спортска јавност у Србији, ради правилног информисања, морају да знају – каже Поповић на почетку свог обраћања.

Селектор је истакао да Јевтићева не треба да се љути на Стручни савет.

Пре свега морам да истакнем да Стручни савет није тај који поставља норме и критеријуме за наступ на међународним такмичењима. Стручни савет је саветодавно тело, састављено од еминентних стручњака из разних области као што су спортска  медицина, психологија, биомеханика, менаџмент у спорту и као такво ово тело је на располагању, за сваку саветодавну помоћ, како тренерима тако и атлетичарима. Стручни савет нема могућност нити да прописује, а камоли да: „Некоме намешта или поништава норме“ како Оливера у свом обраћању каже.

Стандарде за највећа такмичења поставља према речима Поповића „селектор и чланови стручног штаба задужени за одређену групу дисциплина“.

Мислим  да наш савез има један од наjтранспарентнијих начина успостављања норми. На најширем атлетском годишњем окупљању „ Данима атлетике“ који се одржава сваког првог викенда у  новембру текуће године, презентују се  норме за наредну годину, са периодима њиховог испуњења   и са њима се упозанју сви атлетски клубови у Србији. То је уједно и време и место када се о њима може дискутовати и оне евентуално  променити. Касније те норме усваја Управни одбор и од тада се, као документ  налазе на сајту Атлетског савеза Србије  и оне постају обавезујуће за све. Тако је било сваке па и  прошле године, када су између осталих успостављене и норме за учешће на Првенству Европе. Зато и не стоји Оливерина констатација да је имала норму за наступ у Берлину – истакао је Поповић.

Поповић се посебно осврнуо на Оливерину изјаву да у Србији има повлашћених клубова и појединаца.

Атлетски савез Србије никада у свом раду није делио средине на велике и мале, нити је пак клупска припадност била  критеријум за доношење било каквих одлука. О томе сведоче и све досадашње активности савеза, како у смислу развоја инфраструктуре, оријентисане пре свега ка унутрашњости Србије, тако и у смислу развоја спортског резултата. Па и на недавно завршеном Првенству Европе, најзначајније пласмане су оствариле две атлетичарке из Сремске Митровице и  једна из Ниша, тако да не  знам на које кажњавање и какво санкционисање она мисли, када говори о томе.

Атлетска организација је према речима Поповића увек била уз државну рекордерку у маратону.

Ми ни једног атлетичара нити желимо, нити хоћемо, нити можемо  да терамо из атлетике, напротив, увек смо настојали  да будемо уз њих у оној мери колико то њихов актуелни резултат и рејтинг завредњује. Тако је било и  са Оливером, и њеним програмом припрема у протеклих неколико година, али на жалост из ових или оних разлога, она то није вратила и адекватним пласманима. У последње време  већи је био број њених  одустајања  на великим такмичењима пре свега на Олимпијским играма у Лондону и Рију или пак отказивања наступа, пред одлазак због повреде, него завршених  трака. И ове године Атлетски савез је подржао њен план и помогао јој у реализацији  припрема уз учешће спаринг партнера, како у Улцињу тако и у Кенији.

Селектор је истакао и да је Оливера у једној ствари била у праву.

И на крају да напоменем да је тачно да је овогодишња норма за наступ у Берлину износила 2:38 часова и да је то резултат који за Оливеру, када је здрава и спремна не би требало да представља велики проблем.

Није испуњена норма у Лимасолу
Поповић каже да је Савез максимално помагао Јевтићевој.
Пред одлазак на маратонску трку у кипарски Лимасол, која је уједно била и првенство Балкана у маратону и за коју се Оливера са њеним тренером определила, као трку за испуњење норме, њен клуб је још једном и писмено обавештен о критеријумима и норми за учешће на Европском првенству. Атлетски  савез је и овога пута финансирао и одлазак и боравак њеног спаринг партнера, који је требало да јој помогне у остварењу норме за Берлин. Оливера је у тој трци победила и одбранила титулу првака Балкана. али на жалост, није испунила норму за Првенство Европе.
Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

niki
e moj selektore...vidim okupiste sve olimpijce za rad u atletici.Gde su nasi olimpijci koji mogu da prenesu svoje znanje i iskustvo mladjima?Jel ste održali sastanak sa njima oko eventualnog angažovanja -dali će nastaviti da se bave sportom ili da rade kao treneri?Niste!!!Jel imate neku strategiju za atletičare i trenere kako da nastave da postižu vrhunske rezultate,da atletičarima obezbedite da nesmetano treniraju a ne da rade i da postižu rezultate,da treneri imaju platu i da se posvete vrhunskim atleitčarima a ne da rade sa decom za njihove članarine?Naravno da nemate,jer se videlo u Berlinu da posle Ivane Španović mi nemamo nijednog ko može do medalje na Evropskom prvenstvu a za Svetsko i Olimpijadu i da ne pričamo...
Prica neka se vodi oko napretka atletike
Savez ocajno radi, to je fakat jer su nam klubovi u ocajnom stanju, od silnih osvajaca medalja u mladjim kategorijama samo je Ivana nastavila da rastura u seniorskim konkurencijama, ali me isto tako nervira i kada se takmicari sa 100 godina koji su pre bili dobri javljaju i kukaju kako ih se ne tretira dobro. Olivera je kao Jelena Jankovic u tenisu, bila je dobra pre 10 godina i umesto da se dostojanstveno povuce ona kilavi iz takmicenja u takmicenje.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.