Почетна / Микс / Атлетика

Ивана Шпановић на трону годину и по дана, од недеље припреме на Малдивима

Ивана Шпановић одлази у недељу на 15-дневне припреме на Малдиве. Остаће тамо до 7. јула и директно одлетети у Берлин на Првенство Европе
ФОТО: Н. Неговановић

Већ сада је јасно да ће највеће летње такмичење краљице спортова ове сезоне дочекати с првог места планетарне ранг листе, коју објављује Светска асоцијација атлетских федерација (ИААФ). То значи да ће годину и по дана у низу (76 недеља) сигурно бити на трону.

Више пута смо причали о томе да се бодује пет најзначајнијих пласмана и резултата у последњој години. Није важна само даљина, већ где је остварена – подсећа тренер Горан Обрадовић.

По тренутном стању највише поена има с Првенства света у Лондону, где је била четврта резултатом 6,96 метара. Потом следе: златна медаља на Шампионату планете у дворани такође са 6,96 метара, прва у атлетици за отаџбину, па победа у финалу Дијамантске лиге у Бриселу – 6,90, с 12 победа води у великом каравану, друго место на митингу Дијамантске лиге у Лозани са 6,90 и коначно победа у Дизелдорфу у завршници зимске Дијамантске лиге – 6,77.

Победнички ритам не дозвољава паузе. Победом на Медитеранским играма у Шпанији испунила је себи жељу да освоји последњу медаљу за репрезентацију, коју није имала у трезору.

До сада је имала све: првенство Балкана, Универзијада, првенство Европе на отвореном и у дворани, првенство света под небом и плафоном и олимпијске игре.

За сада, осим са СП напољу и ОИ све остало су златне. Пут до одбране поена, останка на првом месту, води преко главног града Немачке.

Идемо на припреме на Малдиве, јер су оне, обављене на истом месту после зимског периода, биле изванредне. За нама су успешне две недеље рада на максималној брзини и снази. Сада следи специфични рад, ситуациони тренинг, којим на тренингу радимо оно што нас чека у Берлину.

Слеће Ивана 8. августа у главни град Немачке, а већ дан касније излази први пут на залетиште.

Између квалификација и финале је, по новом, дан паузе. Дакле, 11. се бори за медаље.

Конкуренција није нимало наивна. Ту је Британка Лорејн Уген, водећа на светској листи ове сезоне са 7,05 м и Немица Малајка Михамбо, која, као Ивана, има 6,99 м у 2018.

Ивана брани златну медаљу из Амстердама и много бодова. Очекује се да ће то сигурно да оствари (ривалке су квалитетом далеко од Иваниних 7,24 м с ЕП у дворани 2017, трећа је свих времена у тим условима), али и нека слабијег сјаја биће јој 11, што јој доноси пласман на друго место свих времена на Старом континенту (тешко је поредити с другим меридијанима).

Претећи ће Фиону Меи (Италија), с 10 победничких постоља и кренути у лов на Хајке Дрекслер (Немачка) с 18...

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.