Почетна / Микс / Атлетика

Девета сезона Дијамантске лиге почиње у Дохи: Колач од 8 милиона $

Прва станица јурњаве за дијамантима као и сваке сезоне је стадион „Катар спорт клуб“ у Дохи одакле ће до краја августа караван проћи кроз још 13 градова и 11 земаља
ФОТО: Архива Журнала

Девета сезона Дијамантске лиге биће истог формата као прошле године кад је уведен нови систем такмичења у односу на претходних седам.

Током 14 митинга учесници могу да зараде поене на првих 12 који ће им обезбедити места у једном од два финала, у Цириху 30. и Бриселу 31. августа.

На тацни је „колач” од осам милиона америчких долара, колики је укупан буџет за новчане награде.

Само ће се у финалима поделити 3,2 милиона, а за сваку од 32 дисциплине предвиђено је 100,000, укључујући и 50,000 долара које ће победник зарадити, поред вредног Дијамантског трофеја, титуле и вајлд карте за светско првенство.

Такмичари на сваком митингу у зависности од позиције коју остваре сакупљају поене, као и до сада, од осам за најбољег до бода за последњег.

Богат наградни фонд

На сваком митингу за једну дисциплину предвиђено је 30.000 долара за награде, а свака од квалификационих смотри имаће у распореду 13, или 14 дисциплина, што значи да ће укупан наградни фонд на једном такмичењу бити или 420.000 или 390,000 долара.

Победницима тог дана припашће по 10,000 долара, другопласиранима 6.000, трећима 4.000, четвртом 3.000, петом 2.500, шестом 2.000, седмом 1.500 и последњем 1.000.

За финале су одређене веће цифре. Победнику следује 50.000 долара, другом 20.000, трећем 10.000, четвртом 6.000, петом 5.000, шестом 4.000, седмом 3.000 и осмом 2.000.

Атлетичари са највише поена наћи ће се међу осам, или 12 најбољих у једном од финала.

Прилику да поново заблиста са дијамантским трофејом имаће и Ивана Шпановић, која је прошле сезоне одбранила титулу у скоку удаљ.

На финалном митингу у Бриселу уз 12. победу у Дијамантској лиги Ивана је доказала светску доминацију.

Због повреде није учествовала на митинзима у Јуџину и Ослу, али је зато била најбоља у Лозани, док је у Лондону заузела друго место и тако сакупила довољно поена да се нађе у финалу.

Годину дана пре, убедљиво је дошла до првог бљештавог трофеја и то пре финала, јер је имала ненадокнадиву предност у односу на Американку Бритни Рис.

Те сезоне је Ивана учествовала на свих шест митинга пре завршнице у Цириху и остварила је пет победа и једно друго место, док је у финалу, такође, била друга.

Преноси на Спорт клубу

Митинге Дијамантске лиге и ове сезоне преносиће Спорт клуб. Директан пренос смотре у Дохи почеће у 18 часова на првом, док ће снимак бити емитован на другом каналу од 23:40.

Имала је укупно 68 поена, чак 32 више од Рисове. Ове сезоне женски скок удаљ на распореду је у Стокхолму, Лозани, Лондону и Бирмингему, док је финале у Бриселу.

Прошле године Дијамантска лига променила је формат такмичења. С једне стране надметање је постало занимљивије и неизвесније јер се у финалима не освајају бодови, него на путу до завршног митинга.

Победник дисциплине је на крају онај ко буде најбољи у финалу, а не ко је током сезоне сакупио највише бодова.

Тако да су митинзи до Цириха и Брисела прилике да се обезбеди место међу најбољима.

С друге стране, потпуно непопуларна промена је та што нема сваке дисциплине на шест митинга, не рачунајући финале, као што је био случај до 2018.

Организатори су „одабрали” пар дисциплина које ће се одржати само четири пута, док ће остале шест.

Једна од оштећених је и Ивана Шпановић, јер је женски скок удаљ на распореду само у четири града.

Иста судбина задесила је и мушки даљ, као и троскок, бацачке дисциплине (кугла, диск и копље), трке на 3.000 м, 5.000 м и 3.000 стипл у обе конкуренције.

Календар Дијамантске лиге 2018. године:
4. мај         Доха (Катар)
12. мај       Шангај (Кина)
26. мај       Јуџин (САД)
31. мај       Рим (Италија)
7. јун          Осло (Норвешка)
10. јун        Стокхолм (Шведска)
30. јун        Париз (Француска)
5. јул Лозана (Швајцарска)
13. јул        Рабат (Мароко)
20. јул        Монако (Монако)
21. и 22. јул        Лондон (В. Британија)
18. август  Бирмингем (В. Британија)
30. август  Цирих (Швајцарска)
31. август  Брисел (Белгија)
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.