Почетна / Микс / Атлетика

Директор маратона Дејан Николић: Нисмо очекивали спектакуларне резултате

Из Београдског маратона саопштено је да је у данашњој трци учествовао рекордан број од 7.200 тркача
ФОТО: М. Рашић, Н. Неговановић, Д. Жарковић

Директор Београдског маратона Дејан Николић рекао је да у данашњој трци приоритет нису били резултати, већ да се што више домаћих атлетичара укључи у трку.

- У најавама нисмо много говорили о резултатима, знали смо да ће да буде топло, а онда не треба очекивати спектакуларне резултате. Пре четири дана на маратону у Бостону су били неповољни временски услови, а резултати су за нијансу били бољи него овде. Пре седам дана у Аустралији на играма Комонвелта је било време слично овоме, па су резултати били слични - рекао је Николић.

Из Београдског маратона саопштено је да је у данашњој трци учествовао рекордан број од 7.200 тркача.

Првих пет места у мушкој конкуренцији освојили су домаћи такмичари, а данашњи Београдски маратон је био један од најслабијих према резултатима, пошто је Кристијан Стошић победио резултатом од два сата, 45 минута и 23 секунде, а то је 25 минута лошије од прошлогодишњег победника.

Друго место заузео је српски атлетичар Милош Дајевић са 2:51,34, а трећи је био такође српски атлетичар Ненад Милосављевић са 2:51,38.

- Резултати нису били приоритет, желели смо да што више домаћих квалитетних тркача учествује, а овде је било најбоље што имамо. Захвални смо на утисцима гостију и учесника маратона, сви су задовољни. Захвалан сам Београђанима на стрпљењу, уз извињење, али није могло другачије, једино на овакав начин може да се организује овакав догађај - рекао је Николић.

Упитан да ли ће победници добити награде од 3.000 евра, пошто су остварили слабије резултате од оних у правилнику за награђивање, Николић је рекао да није пратио кретање резултата и да ће се поштовати правилник.

Такође, на питање о малом броју Африканаца у трци, он је рекао да су се организатори определили за такмичаре из земље и региона.

- Међу њима је било пет олимпијаца, најбољи из Босне, Хрватске и Македоније. У овој регији немамо боље - рекао је Николић.

У женској конкуренцији победила је Нора Тркља резултатом од три сата, осам минута и 46 секунди. Друго место заузела је Кендис Хол из Јужне Африке са 3:15,09, а трећа је била српска атлетичарка Биљана Бурсаћ са 3:15,28.

У полумаратону победио је македонски атлетичар Дарио Ивановски резултатом од сат, осам минута и три секунде, што је нови рекорд стазе. Друго место заузео је домаћи такмичар Милош Сегеди са 1:12,33, а трећи кроз циљ прошао је Милош Ранчић из Македоније резултатом од 1:12,41.

Хрватска атлетичарка Матеа Матошевић победила је у полумаратонској трци резултатом од 1:18,47. Друго место заузела је Луција Кимани из Босне и Херцеговине са 1:21,04, док је трећа била домаћа такмичарка Невена Јовановћ са 1:22,36.

На овогодишњем Београдском маратону учествовало је и више стотина особа са инвалидитетом, припадници МУП-а, као и градоначелник Синиша Мали, који је истрчао полумаратон. Селектор српских ватерполиста Дејан Савић препешачио је Трку задовољства на пет километара и подржао акцију борбе против рака.

Поред стазе на Мосту на Ади чланови Београдске филхармоније су изводили дела Вивалдија. Директор Филхармоније Иван Тасовац рекао је да је данас био савршен дан за Вивалдија и Београд и да је размена енергије на мосту била "непрепричљива".

- Дошли смо са најбољом намером да подржимо маратонце, а како су они нама узвратили, та енергија коју су дали нама... Концерт је трајао дупло дуже него што је било планирано. Ово је слика правог Београда са људима који су се заустављали испред бине, имали смо и једну просидбу, а она је рекла - да - навео је Тасовац.

Он је навео да је импресиониран логистиком и организацијом, атмосфером и људима и да је Београдска филхармонија имала привилегију учешћа.

- Чини ми се да је ово почетак једног великог пријатељства. Маратон и Филхармонија су два бренда која са великом љубављу и задовољством представљају Београд и Србију у свету - додао је Тасовац.

Све такмичаре у полумаратону и маратону, као и учеснике Трке задовољства осигурала је Уника (УНИQА), која је шесту годину партнер Београдског маратона.

УНИКА осигурање дало је допринос да 31. Београдски маратон, по угледу на најпознатије овакве трке у свету, буде испраћен забавним програмом. Од Лондона до Теразија била је организована музичка авенија, подршку маратонцима и забаву посетиоцима пружали су трубачи, ди џејеви и бубњари Драгољуба Ђуричића који су имали своје пунктове на Бранковом мосту и на мосту на Ади.

Промотер 31. Београдског маратона некадашњи најбржи мартонац света Халид Ханучи рекао је да је доживео сјајно искуство.

- Енергија, атмосфера, сви су уживали, маратоње већ успео. Он може бити и већи у будућности. Град је много помогао у организацији, а градоначелник је завршио полумаратонску трку. Памтићу све што сам доживео овде - рекао је Ханучи.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jovan
Ima ljudi koji su pre 30 godina,pomagali nastanak maratona iz ideje Djoke Vjestice,sve decenije unazad ,silan rad,napor,trud da se udje na svestske liste ,asocijacije ,pare su uvek.doduse namicane ali ko da zaboravi sada pokojne Milorada Jaksica,Predraga Manojlovica ,potom od 2000 te istom energijom,uz silne svetske promotere...Bimon.Sjeberg.Lase Viren...Luis..aman Dejane Nikolicu,izgurao je Bgd maraton iz one male kucice iza juga na JNA, decenijama u ozbiljnu klasu e da ga ove godine pretvorite u vasar i lazni hepening u cilju promocije EITHAD sky operativca za sve radnje Sinisice Malog...Ogresio si se o Jaksu i Manojla ..napravio Te covek...sa sve institucijom maratona...U svetu metrople od milion i po ljudi,zatvore saobracaj ,bude pesackih dana,a kad je o maratonu rec onda nivo ucesnika i trke mora da bude u prvom planu..inace se saobracaj ne zatvara za vasar..u prestonici.Sve ste upropastili...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.