Почетна / Микс / Атлетика

Затворен случај „стартни број”: Ивана Шпановић четврта, без основа за жалбу

Поцепани број је ипак оставио траг у песку, да тако кажем „лизнуо га“, далеко иза Иваниних леђа – рекао је Слободан Бранковић, генерални секретар АСС
ФОТО: Ројтерс

Ивана Шпановић је, упркос свему, освојила четврто место на 16. Првенству света у Лондону.

Подсетимо на „Случај стартни број“, који је нашој краљици спортова давао наду да можемо да дођемо до прве златне, после две узастопне бронзане медаље на светским првенствима на отвореним борилиштима, које је такође освојила најбоља српска спортискиња.

Добили смо снимке коначно и, нажалост, они су у праву – каже Слободан Бранковић, директор АСС.

Од 2013. и Шампионата планете у Москви није било такмичења на коме није стала на победничко постоље и по томе је наша рекордерка у скоку удаљ (7,10 м на отвореном и 7,24 м у дворани) јединствена у свету.

Очекивало се да ће сигурно 10. пут узастопно освојити одличје. И Ивана ју је на такмичарском плану, по многим мишљењима, освојила.

У последњој серији скочила је, како су мериоци резултата рекли Иванином тренеру Горану Обрадовићу, даље од званичне победнице Бритни Рис (САД) 7,02 м.

Да је тако видело се и по линији, која на малим екранима означава водећу даљину. Измерен јој је, међутим, од стране тог истог човека, резултат од 6,91 м.

Разлог је био број на леђима (боље рећи тврда хартија на којој је исписано презиме такмичара, дакле у Иванином случају – Шпановић), који се после друге серије поцепао.

При доскоку наше ведете загребао је песак иза српске рекордерке, таман онолико да буде измерен резултат 6,91, а не бар 7,03, где је Ивана заиста оставила траг телом.

Реаговала је делегација АСС у Лондону захтевом Комисији за жалбе да се одлука преиначи. Нико није био сигуран да је траг оставио баш Иванин број, да није постојао од раније.

Тражен је снимак из ВДМ собе где се све мери. Чита се на енглеском „видео межермент дистанс“, одатле скраћеница.

Превели бисмо као „видео даљинско мерење“. Додатне сумње проузроковале су чињенице да је проглашење победника одржано док је жалба још трајала.

Чланови Жири дапела, те Комисије за жалбу, погледали су само видео снимак, али не и ВДМ, а на видеу се уопште ништа не види као ни на телевизији. Само су потврдили одлуку судије који чита ВДМ.

Због тога су у српској делегацији били огорчени, а председник наше краљице спортова Веселин Јевросимовић назвао их је аматерима.

Многи у Србији мисле и даље да је став чланова комисије јасан, јер би САД остале без бронзане медаље Тијане Бартолете (6,97 м – центиметар даље од Иване), а златна Рисове постала би сребрна.

Тешко је ударити на (атлетску) велесилу, посебно када нема ни жеље, као ни пословног морала да се тако нешто учини, о чему смо већ писали.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

landing
doskok joj je nakaradan u tome je problem
007
a jel nisi pomislio da što su toliko odugovlačili je zbog toga da su čistili taj sporni snimak ili smo ucenjeni birajte ili ZLATNA MEDALJA i PRVA SA SP ili SP u dvorani 2020 da dobijemo , u svakom slučaju treba se žaliti sportskom sudu u LOZANI jer su izgleda raspoloženi da obaraju odluke kao u slučaju ostrva DŽersi kod uefa..da je britanka u pitanju bila dodelili bi joj bez mernja zlatnu posle takvog skoka jer smo svi videli da je bio bar 7,05 a trag je milimikronski ostao još pre njenog skoka kad nisu dobro poravnali pesak mufljuzi..kakav broj..i bakrači..moraš IVANA na sledećem SP da skoćiš po metra bolje i sa SVETSKIM REKORDOM OSVOJIŠ ZLATO I UĐEŠ U ISTORIJU SVETSKE ATLETIKE JER SI U NAŠOJ VEĆ NAJBOLJA SVIH VREMENA
max
Pa neka opet poklanja medalje...Neko odgore vidi sve
Antilegenda
Znači, zemlja nije ravna ploča, ne postoji svetska zavera protiv Srba, naroda božijeg i najstarijeg... Sad mi je lakše, a nadam se da je Jevrosimoviću bar malo žao i da ga je bar malo sramota što se onako neprofesionalno oglašavao u javnosti nakon takmičenja.
pa da
Pa naravno da su u pravu, nikad necemo biti dostojanstveni gubitnici vec cim nismo prvi to moraju biti neke zavere. Glavu gore i bice bolje na sledecem takmicenju. Jeste besmisleno imati te brojeve u 2017. godini, ali sta da se radi...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.