Почетна / Микс / Атлетика

Београдски маратон прелази преко Моста на Ади, добијени сертификати

Београдски маратон ће се од 30. рођендана 22. априла, кретати новом стазом. Као што је „Журнал” писао пре годину дана, деоница ће водити преко моста на Ади и то у оба смера – не продужава се у Булевар Војводе Мишића и ка сајму, већ се окреће опет ка Новом Београду
ФОТО: Њујорски маратон

Од суштинских разлика је и она да ће, поред осталог и захваљујући споменутом моменту, стаза на 42,195 км имати само један велики круг (с изузетком трчања два пута кроз Булевар Николе Тесле), јер се улази много дубље у Земун.

Са задовољством прихватамо оцену да смо изузетно допринели да се велики број наших људи „зарази здравим животом” – рекао је на конференцији за новинаре Дејан Николић, директор фирме „Београдски маратон” која организује догађај.

Све нас је заразио Фред Либоу, оснивач савременог маратонског покрета. Као директор Њујоршког маратона дошао је 1989. у Београд. Тада смо одредили стазу која је трајала 27 година. Била је у складу с развојем догађаја, који је сада превазишао те оквире и потребно је да се мења много тога па и деоница.

Пратећи живот градова, маратони су у „Великој јабуци” и Прагу једног тренутка прешли преко Веразано, односно Карловог моста. Допринели су драстично економији ових градова, у америчкој метрополи тих дана се повећају зараде за 400 милиона долара, а у главном граду Чешке за 25 милиона евра.

Није довољно само нацртати стазу, већ је и осмислити – додао је Николић.

Нове деонице доносе и нове рекорде маратона, стари одлазе у архиву.

Нову трасу Београдског маратона чине следеће улице: Булевар краља Александра, Београдска, Славија, Немањина, Балканска, Гаврила Принципа, Бранкова, Булевар Николе Тесле, Џона Кенедија, Булевар Михајла Пупина, Булевар уметности, Булевар Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, Мост на Ади, Антифашистиче борбе, Булевар Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Булевар Николе Тесле, Карађорђева, Главна, Бежанијска, Тошин бунар, Париске комуне, Булевар маршала Толбухина, Отона Жупанчича, Народних хероја, Булевар Милутина Миланковића (петља), Тошин бинар, Земунска, Војвођанска, Др Ивана Рибара, Јурија Гагарина, Душана Вукасовића, Европска, Гандијева, Јурија Гагарина, Омладинских бригада, Ђорђа Станојевића, Булевар Црвене армије,  Јурија Гагарина, Булевар Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Бранкова, Краљице Наталије, Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразије.

Траса полумаратона кретаће се Булеваром краља Александра, Београдском, преко Славије, Немањином, Балканском, Гаврила Принципа, Бранковом, Булеваром Николе Тесле, Џона Кенедија, Булеваром Михајла Пупина, Булеваром уметности, Булеваром Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, преко Моста на Ади, Антифашистиче борбе, Булеваром Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булеваром Михајла Пупина, Бранковом, Краљице Наталије, Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразијама.

Дејан Николић је рекао:

Ова траса је атрактивна за тркаче и гледаоце. Има сертификате Светске асоцијације атлетских федерација и Светског удружења маратона и уличних трка. Биће признате овде остварене норме за највећа такмичења и сви постигнути  рекорди, па и светски.

Јовановић: Град стоји иза догађаја
Вршилац дужности градског секретара за спорт и омладину Зоран Јовановић указао је на значај традиције маратона, који се у главном граду Србије одржава 30. пут заредом.
Град Београд са свим својим капацитетима стоји иза овог значајног спортског догађаја и све његове службе су у максималном степену приправности. Радимо онако како смо се договорили и по плановима који су раније утврђени и не очекујемо проблеме у реализацији такмичења. Надамо се великом и успешном догађају какав Београд и заслужује – истакао је Јовановић.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.