Почетна / Микс / Атлетика

Преговори о заштитном лицу СП у Арени у завршници: Долази Хајке Дрекслер?

Постоје још неке опције, али како се тренутно све одвија, плавокоса Германка би требало да буде промотор
ФОТО: ЕПА/Клеменс Билан

Хајке Дрекслер је најближа томе да буде амбасадор Првенства света у дворани, сазнаје „Журнал“ из поузданог извора. Треба истаћи да преговори нису готови.

Постоје још неке опције, али како се тренутно све одвија, плавокоса Германка би требало да буде промотор.

Љубитељи спорта широм планете, који су пратили краљицу спортова између 1980. и 2000. године, сећају се сигурно Хајке Дрекслер.

Дословно је летела, што изнад песка, што стазом на 100 м и посебно 200 метара.

Пленила је својом манекенском линијом, 68 кг на 1,81 м висине. Није се много променила ни са својих 57 година, што ће многи видети ако се у споменутој улози појави у београдској „Штарк арени“ од 18. до 20. марта.

Ивана Вулета је под девојачким презименом Шпановић, скочила 5. марта 2017. на Првенству Европе у истој београдској дворани 7,24 метра, најдаље у досадашњој каријери. Био је то по ИААФ таблицама (служе за поређење резултата у различитим дисциплинама), најбољи резултат целог такмичења рачунајући и мушку конкуренцију.

За „Спортски журнал“ у Новогодишњем празничном троброју, најавила је Ивана да жели да сруши светски рекорд у дворани. То је резултат од 7,37 метара, а држи га од 13. фебруара 1988. године баш Хајке Дрекслер.

Нема онда бољег споја наше и уједно глобалне атлетске звезде Иване Вулете и њене претходнице чији сјај не бледи, а самим тим је тешко наћи идеалнијег промотора такмичења од Хајке Дрекслер. Тиме се руководе организатори из Локалног организационог комитета, али и људи из Светске атлетике с којима се неминовно консултују.

Хајке је рођена 16. децембра 1964. као Дауте. Удала се с 20 година за Андреаса Дрекслера, сина свог тренера Ериха и од јула 1984. је Дрекслер.

Представљала је најпре Источну Немачку, а потом и уједињену. Била је светска рекордерка и на отвореним борилиштима, а њених 7,48 м су треће достигнуће и данас и важећи рекорд Немачке, земље која сада има олимпијску, светску и европску првакињу Малајку Михамбо, највећу Иванину ривалку тренутно уз Бритни Рис (САД).

Дрекслерова је једина двострука олимпијска шампионка у скоку удаљ: у Барселони (Шпанија) 1992. са 7,14 м. и у Сиднеју (Аустралија) 2000. са 6,99 м. Има сребро у Сеулу 1988. (7,22 м), када је била трећа на 100 м (10,85) и такође бронзана на 200 м (21,95).

Два пута се позлатила у даљу на СП на отвореном, једном била друга и једном трећа.

У дворани је имала прилику да брани светско злато освојено 1987. у Индианаполису (Индијана), али јој 1991. у Севиљи (Шпанија) то није пошло за руком, била је друга. Наша Ивана Шпановић ће своје злато из Бирмингема 2018. (6,96 м) бранити пред Дрекслеровом и што је њој много битније – пред домаћом публиком, која ће је бодрењем погурати као недозвољени ветар. 

МОЋНА И НА 200 МЕТАРА

Дрекслерова је два пута изједначила светски рекорд Марите Кох у спринту на 200 метара (21,71 секунд). Први пут у Јени (ДДР) 1986. Дрекслерова је 1986. године у  једној сезони отишла са 11,75 секунди на 100 м на 10,91. На 200 м побољшала се исте године с 23,19 секунди на споменутих 21,71 и то уз ветар у груди – 0,8 м/с.  Поређења ради, Марита Кох је 21,71 трчала 1979. и 1984. уз ветар у леђа + 0,7 м/с и + 0,3 м/с.

НАЈДАЉИ ЛЕТ НЕКЕ ДАМЕ – 7,63 М

Уз незнатно јачи ветар у леђа од + 2,1 метар у секунди (правила дозвољавају до + 2,0 м/с), летела је Хајке до 7,63 метра 21. јула 1992. године у Сестријереу (Италија). И данас је то најдуже што је нека дама скочила удаљ (истина на надморској висини од 2.035 м).

Резултат је 11 цм дужи од званичног светског рекорда (7,52 м) Галине Чистјакове (СССР) из Лењинграда 11. јуна 1988.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mosquito
Sa Drekslerovom stize i Nemacka... Culi da Srbija daje povoljne devizne kredite, a njima treba 50 milijardi evra.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.