Почетна / Микс / Атлетика

АДРИАНА ВИЛАГОШ - ПРИЗНАЊА СТИЖУ У НИЗУ: Светски рекорди – дечја игра!

Бацачица копља Адриана Вилагош друга од пет младих спортиста Старог континента по избору олимпијских комитета Европе и звезда у успону Балкана
ФОТО: С. Сандић

Адриана Вилагош је међу пет најбољих младих спортиста Старог континента по избору Европских олимпијских комитета. Једина је од атлетичара на овој листи па је самим тим на самом врху талената у краљици спортова. Ово је потврда да вансеријски таленат српске копљашице препознају и ван граница наше државе. Проглашена је и Звездом у успону међу 22 чланице Балканске асоцијације атлетских федерација.

Очекивано после сезоне у којој је првакиња света и вицешампионка Европе за јуниорке, мада је још млађа јуниорка. Прва је 17годишњакиња у историји која је копљем од 500 грама пребацила 70 метара. Ово су само неки у низу успеха, очекиваних на путу ка светским сениорским подвизима.

Уочи сезона у којима ће Адриана постати позната широм глобуса, не само у матици међу спортовима, разговарали смо с њеном мајком и тренером Ђерђи Вилагош.

Поносна сам на ове награде. Сезона је била сјајна и ово је права сатисфакција. Трудићемо се да освајамо медаље и заслужимо још звања најбољих спортиста Европе – рекла је на почетку Ђерђи Вилагош.

Који од овогодишњих успеха сматрате највећим?

- Издвојила бих прво место на Јуниорском светском првенству у Најробију, главном граду Кеније. За сваког спортисту је велико достигнуће да буде најбољи на планети без обзира о којој се узрасној категорији ради. Адрианин резултат је значајан и по томе што је злато освојила у конкуренцији девојака, које су и две године старије од ње и много дуже бацају копље од 600 грама.

Рангирајте остале подвиге у сезони по значају?

- Можда би било логично да на друго место ставим њену сребрну медаљу с Европског првенства за јуниорке у Талину, главном граду Естоније. Међутим, нама је бар исто толико значајна њена победа на Европском бацачком купу у Сплиту за млађе сениорке, јер је то био њен први прави међународни наступ и одмах се такмичила у конкуренцији девојака, које су биле и по пет година старије.

Како рангирате светски рекорд – хитац преко 70 метара?

- Нама је после наведених, најзначајнија победа на Балканијади у Краљеву у конкуренцији млађих јуниорки, не због саме победе, већ због постигнутог резултата. Адриана је на овом такмичењу успела да оствари свој велики сан, да прва пребаци чаробну границу од 70 метара копљем од 500 грама. Њен хитац од 70,10 метара најбољи је млађе јуниорски резултат на свету, чак четири метра и 20 центиметара даље од другог најбољег свих времена, Адрианине велике ривалке, Гркиње Елине Ценго.

Остали успеси?

- На нашој ранг листи високо је котирано такмичење на Златном  континентал тур митингу Ханжековићев меморијал у Загребу 14. септембра. Реч је о такмичењу у рангу одмах испод Дијамантске лиге. Мислим да се Адриана феноменално борила. Била је мотивисана приликом да се први пут опроба на једном оваквом јаком сениорском митингу, где су јој ривалке биле чак три учеснице олимпијских игара у Токију. Три пута је поправила најбољи резултат, а њен хитац од 62,37 је најбољи резултат у Европи у конкуренцији млађих јуниорки свих времена копљем од 600 грама, наравно. Донео јој је друго место на митингу.

Реванширала се победници из Загреба на крају сезоне?

- Тако је. После такмичења у Хрватској истакла бих њену победу у Јени на копљашком фестивалу Томаса Рорера у конкуренцији сениорки, јер је успела да победи три учеснице Олимпијских игара у Токију. Међу њима је Паламејка Мадару, како сте споменули, али и Лина Музе и ЈоАне Ван Дајк.

Ово је била Адрианина до сада убедљиво најуспешнија сезона. Коначно је успела да се опроба и на међународној сцени и постигла одличне резултате?

- Слажем се. Њен успех увидела и Европска атлетска федерација, јер ју је као најмлађу номиновала за најбољу младу атлетичарку сезоне, такозвану Звезду у успони, а после и за најбољу Европску атлетичарку у септембру месецу у конкуренцији великана као што је олимпијска победница у скоку у вис Ласитскeне, скакачицом мотком Сидоровом и тркачицом на 10.000 метара Меколган. Радује нас веома да је успела да на девет такмичења пребаци 60 метара копљем од 600 грама. Прва је на светској ранг листи код јуниорки и млађих јуниорки копљима од 500 и 600 грама за ову годину, прва је на Европским листама за 2021. годину и код млађих сениорки. На сениорској светској ранг листи је 21, а на европској 11.

Има ли још нешто што би вам непосредно било потребно у даљем раду?

- Адрина до сада уопште није укључила у тренинге рад у с теговима, нити их поседујемо. Пошто је Адриана у Олимпијском програму за Париз 2024. имамо подршку и од Олимпијског комитета, па  је у плану ОКС и САС изградња и опремање теретане за Адриану у Малом Иђошу. Ако  будемо добиле своју теретану мислим да ћемо имати одличне услове за даљи рад.

Почеле сте припреме за 2022. годину, Адрианину прву јуниорску сезону. Какви су вам планови?

- Адриана је у октобру била на активном одмору. Уследио је проблем с ковидом 19 па смо с малим закашњењем у новембру кренули с радом. Планирамо двоје припрема  једне око нове године, а друге у другој половини априла у Сплиту. Наш главни циљ у следећој сезони јесте да покуша да одбрани титулу светске јуниорске шампионке на светском првенству за јуниорке у Колумбији. Планирамо да учествује на Европском сениорском првентву у Минхену. За сада јој фали 13 центиметара до норме. Неће јој бити проблем да то оствари, али свакако би могла да се квалификује по европској ранг листи где је тренутно на 11.месту. Желимо да учествујемо на Зимском купу Европе у бацачким дисциплинама у конкуренцији млађих сениорки у Леирији или где год буде. Планирамо неколико међународних митинга Златног континентал тур митинга у Загребу, Острави... Ту су и првенства Балкана за сениоре и јуниоре, наравно и на првентвима Србије и зимским бацачким куповима. Што се резултата тиче, волеле бисмо да постигне напредак у односу на ову годину, да поправи свој најбољи резултат и да угрози јуниорски светски рекорд од 63,86 метара...

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Bravo za Adrijanu i mamu Đerđi. Svakako da i najperspektivnija svetska atletičara zaslužuje da u svojoj opštini Mali Iđoš dobije uslove od države kako bi za nekoliko godina bila seniorski Prvakinja Evrope Sveta i Olimpijade a i da obori u dolazećm godinama svetski rekord Špotakove koji je preko 74 m. Vilagoš ima u svojim rukama tu čarobnu granicu preko 75m

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.