Почетна / Микс / Атлетика

Армин Синанчевић после рекорда Србије стигао до другог резултата на свету

Армин Синанчевић више никога не изненађује својим подвизима, пре би се могло рећи да се они од њега очекују као нешто уобичајено
ФОТО: В. Марковић

У Бару је Армин Синанчевић на Првомајском митингу бацио куглу до 21,88 м, чиме је за 11 центиметара надмашио рекорд Србије (21,77 м), који је његов тренер Драган Перић држао од 25. априла 1998. године, а постигнут је на истом такмичењу.

Био је то уједно најбољи резултат на Балкану. У међувремену је најбољи на нашем полуострву са 21,84 м постао Хрват Филип Михаљевић, да би га Армин надмашио.

Од 10. априла боравили смо тренер и ја на припремама на Црногорском приморју. Радио сам јаке тренинге снаге и технике. Знао сам да сам спреман за велике даљине – рекао је Армин, када смо га телефоном пронашли приликом повратка кући у Бродарево на краћи заслужени одмор из Београда с анти-допинг контроле, коју је, да би му се признао резултат, морао да обави у року од 24 сата.

Каква је серија била?

У загревању сам неколико пута пребацио 21 метар. Амбијент је био изванредан, публика ме је подржавала. У првој серији ишао сам мирно на 20,87 метара, па сам у другој забележио 21,88. У трећој сам преступио, а онда смо тренер и ја одлучили да даље не бацам да се не бих повредио.

Да ли је било неких посебних промена у тренингу, које су допринеле оваквом хицу?

Целе прошле сезоне вукао сам повреду тетиве квадрицепса, због чега нисам могао да радим чучњеве, тако битну вежбу за нас бацаче, јер је снага ногу можда и пресудна. И без тога сам рекорд Србије у дворани померио са 21,13 из 2020. на 21,25 и сада му прикључио овај на отвореном. Коначно сам се излечио и кренуо пуном снагом у тренинг и то је дало резултате.

Зашто сте се определили да овако рано остварите такав врхунски резултат?

Рекох да сам престао после треће серије да се не повредим, јер нисам још у такмичарској форми. Ово је продукт јаког и квалитетног базичног рада. Далеко од тога да сам рекао оно што планирам у 2021. Тренер и ја смо презадовољни почетком сезоне, али најважније је да будемо најбољи резултатски и наравно самим тим пласмански на Олимпијским играма у Токију, прво у квалификацијама па у финалу.

Ово је тренутно други резултат на свету иза 21,93 метра олимпијског победника и светског вицешампииона, Американца Рајана Краузера, светског рекордера у дворани од ове сезоне с 22,82 метра. Имате ли неки коначни резултатски план за 2021?

Само желимо да радимо квалитетно и резултати ће сами доћи. Ничим се не оптерећујемо.

Померили сте лични рекорд за 37 центиметара?

Само да подсетим да сам на Светском првенству на отвореним борилиштима још 2019. године остварио претходни лични рекорд од 21,51 метар. То је најбољи резултат од свих балканских куглаша до сада на светским првенствима на отвореном. Отишао сам у Доху с личним рекордом 20,74 метра. Дакле, тада сам се померио за 78 центиметара на највећем такмичењу уз олимпијске игре, па зашто не бих сада за 37?

Вероватно су до вас дошле инсинуације по којима је бацалиште у Бару ван стадиона нерегуларно, наводно падајуће?

Већ 20 година се тамо баца на међународном митингу. Свако полази из свог угла, а ја све чиним крајње поштено и часно. Па ја сам на највећој светској сцени већ пребацивао 21,51.

Јесте ли ишли на допинг контролу?

Адекватније је питање – где нисам ишао? И у Катару на Шампионату планете и после државног рекорда у Београду у дворани од 21,13 па 21,25 и после уласка у финале Првенства Европе у дворани зимус у пољском Торуњу, а ево сада и после овог рекорда. Све у првих 24 сата како прописи налажу да би се признао резултат. Долазе ми и на тренинге летеће анти–допинг контроле и то тако треба да буде. Српски атлетски савез гради атлетику успешно и поштено.

Споменусте једног тренутка 23 метра?

Не бојим се ниједног резултата. Сада када сам здрав могу да радим неке вежбе, које ће ми донети велике даљине. У августу пуним 25 година. Нисам нимало потрошен јер од 19. практично тек тренирам. Кугла се све боље баца што је такмичар искуснији. Ако ме здравље послужи видеће се на којим ћу све резултатима и с којим медаљама бити с 30 година на пример.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Propraćeno je ko da je drugi rezultat u Prijepolje a ne na Svetu. I čemu sumničava pitanja umesto Bravo Armine

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.