Почетна / Микс / Амерички фудбал

Креће лига вредна 91,365 милијарди долара!

Њу Ингланд Петриотси бране титулу освојену прошле године, али без Гронковског, Супербол у Мајамију
ФОТО: ЕПА/Ерик Лесер

Спектакл може да почне. Од недеље па до почетка фебруара наредне године трајаће НФЛ сезона. Прате се у Сједињеним Државама и кошарка и бејзбол и хокеј на леду, али амерички фудбал је убедљиво најпопуларнији спорт у најмоћнијој земљи света.

У регуларном делу сезоне све екипе одиграће по 16 утакмица. По шест најбољих из конференције иде у плеј оф, а врхунац је меч за титулу „Супербоул“, који ће се ове године одржати у Мајамију.

Титулу бране Њу Ингланд Петриотси. Моћна франшиза, коју са клупе води Бил Беличик, а на терену Том Брејди, вероватно најбољи квотербек у историјии и ове године је у најужем кругу фаворита за титулу.

Напустио је екипу из Бостона сјајни тајт енд Роб Гронковски, који се пензионисао и то ће сигурно бити огроман хендикеп. Међутим, Беличик из године у годину успева да одржи екипу да буде на врхунском нивоу.

Одбрана Патриота је сјајна, док 42 – годишњи Брејди све нападаче прави бољим играчима. Огромна предност тима из Масачусетса је чињеница да имају релативно лаку дивизију (Мајами, Бафало, Њујорк Џетси). Готово сигурно ће ући у плеј оф. А када тамо дођу, онда ни седма титулa у ери Беличика и Брејдија није далеко.

Поред Њу Ингланда у Америчкој конференцији највеће шансе се дају Канзас Чифсима. Поглавице су и прошле године стигле до финала конференције. Предводио их је млади Патрик Махомс, најкориснији играч лиге. Млади квотербек ће ове године још више сазрети и бити још опаснији по ривале. На позицији ранинг бека сада имају искусног Лешона Меккоја, тако да ће сигурно много више експлоатисати игру по земљи.

По квалитетету делује да су остале екипе у овој конференцији далеко иза Патриота и Поглавица. Међутим, увек треба рачунати на Питсбург са Беном Ротлисбергером, и Балтимор, познат по сјајној одбрани.

Џексонвил је појачао квотербек Ник Фолс, који је предводио Филаделфију до титуле у Супербоулу 2018. године. Највећи губитак претрпели су Индијанаполис Колтси, чији је стартни квотербек Ендрју Лак пре две недеље саопштио да завршава каријеру.

Вредност 32 НФЛ тима износи 91,365 милијарди долара, на врху су Далас Каубојси са 5,5 милијарди, следе Њу Ингланд Петриотски са 4,1 па Њујорк Џајантси са 39, на дну су Бафало Билси који вреде "само" 1,9 милијарди

Много је занимљивија ситуација у Националној конференцији. Лос Анђелес Ремси су прошле године били изненађење. У регуларном делу сезоне блистали су Џаред Гуф, квотербек и Тод Гарли, сјајни тркач. Међутим, обојица се нису прославила у плеј офу. И поред тога стигли су до финала, где нису имали велике шансе против Њу Ингланда. Већина стручњака сматра да ће тим из „Града анђела“ успети да догура тако далеко.

Дру Брис и Њу Орлеанас Сејнтси су остали без финала због катастрофалне грешеке судија у финалу конференције против поменутих Ремса. Амбиције тима из Луизијане су поново велике, а сјајни 41 – годишњи квотербек има квалитет да их поведе ка Супербоулу.

У истој дивизији су и Атланта Фалконси са одличним Метом Рајаном. Ипак, утисак је да екипа из Џорџије нема добро избалансиран тим. Напад са Рајаном и врхунским хватачем Хулиом Џонсоном може много, али је одбрана драстично слабији део тима.

Не треба заборавити ни Филаделфију. Орлови су остали без Фолса, али верују да Карсон Венц може далеко да их одведе.

По обичају најзанимљвија ће бити Северна дивизија Националне конференције. Чикаго је познат по сјајној одбрани. Прошле године су у просеку дозволили најмање поена ривалима. Минесота, Грин Беј и Детроит се уздају у квалитете квотербекова Казинса, Роџерса и Стафорда. Тешко је проценити ко ће одавде у плеј оф. Ко год да прође, ипак реално, тешко по квалитету може да се носи са Њу Орлеансом, Лос Анђелес Ремсима и Филаделфијом.

Ово је стање на папиру. Када такмичење почне, изненађења су увек могућа. Да ли ће га бити сазнаћемо после „Супербоула“ на Хард рок стадиону у Мајамију. Само се победник памти. Све остало брзо пада у заборав.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.